Lidové noviny

„Saty“si výkony řekl o lukrativní kontrakt

Český basketbali­sta Tomáš Satoranský zažil v NBA individuál­ně skvělou sezonu, jeho Washington­u se ale nedařilo

- MICHAL SEDLÁČEK spolupraco­vník LN ve Washington­u

WASHINGTON Jediný český zástupce v nejlepší basketbalo­vé lize světa Tomáš Satoranský se rozloučil s letošní sezonou v NBA skvělým výkonem a 19 nastřílený­mi body. Jeho Washington Wizards ale do play off nepostoupi­li, když základní část zakončili s bilancí 32 výher a 50 porážek. Přitom před startem soutěže patřil klub z hlavního města USA mezi favority Východní konference.

Už úvod sezony naznačil mnohé. „Kouzelníci“z Washington­u ztratili první duel o bod košem v poslední sekundě, celkem prohráli sedm z úvodních osmi utkání. „Byla to nevyrovnan­á sezona,“začíná hodnocení uplynulý ročník pro LN český zástupce v týmu Tomáš Satoranský.

„Nepodařila se nám žádná výraznější šňůra vítězství, naopak jsme nikdy už nedohnali nepodařený start. Měli jsme problémy v obraně. A i když jsme měli pár světlých momentů, nikdy jsme nedokázali sezonu zvrátit.“

Důvodů bylo povícero. Veřejným tajemstvím se stal fakt, že v kabině Wizards nepanovala pohoda, napětí se s přibývajíc­ími porážkami neustále stupňovalo.

Místo toho, aby velká předsezonn­í posila Austin Rivers do kádru zapadla, došlo na její hádky s hvězdným Bradleym Bealem. Ten nešetřil mezi spoluhráči kritikou ani na vedení klubu. Prostě vše špatně.

Což potvrzuje také Satoranský: „Určitě to nebyl tým, který by si od začátku sezony sednul, jak by si měl. To se však s postupem sezony změnilo, přibývalo víc zkušenější­ch hráčů, což nám sice postupně pomohlo, ale nestačilo to.“

Ano, právě fluktuace v týmu byla dalším velkým problémem. „Citelně nás zasáhla zranění, protočil se zde rekordní počet hráčů, takže vázla souhra. Od některých posil se čekalo více, jiní byli zranění celý ročník. Během tří měsíců se obměnila kompletní základní pětka,“smutnil pražský rodák, který do klubu přišel v roce 2016 z Barcelony. Aby toho nebylo málo, 6. února si přetrhl achilovku kapitán týmu, rozehrávač John Wall, který už v prosinci podstoupil chirurgick­ý zákrok na patě, a sezona pro něj definitivn­ě skončila. „Po jeho druhém zranění přišli další noví hráči, což týmu zpočátku nikdy nepomůže,“řekl Satoranský. Přes všechna protivenst­ví má ale paradoxně právě jediný Čech v NBA za sebou nejvydařen­ější ročník za oceánem. V základní pětce nastoupil hned v 54 zápasech, nad svými dosavadním­i statistika­mi zakončil sezonu v bodech (průměr 8,9 na zápas), doskocích (3,5) a asistencíc­h (5). Výrazně zlepšil střelbu a hlavně se také prosazuje nájezdy do koše. Předvedl i atraktivní smeče. V obraně i útoku dokáže využít výšku 200 centimetrů a atletičnos­t. Jeho výkony zaznamenal­a i zámořská média. „Myslím, že již druhým rokem se mi individuál­ně dařilo. Jsem velmi spokojen, že jsem ukázal lidem v NBA, že v ní mohu hrát, a navíc na dobré úrovni,“měl nakonec důvody i k úsměvu Čech s přezdívkou „Saty“, který by měl být i hlavní českou postavou na historické­m světovém šampionátu, který začne v Číně na konci srpna. V té době už by měl vědět, v jakém týmu NBA bude působit také v novém ročníku. Po této sezoně totiž končí Satoranské­mu smlouva. On sám by rád ve Washington­u zůstal.

„S rodinou se nám tady líbí. Ale samozřejmě budou hrát při vyjednáván­í o nové smlouvě roli také finanční podmínky. Je mi sedmadvace­t let, musím to brát v potaz. Vím, jak NBA funguje. K tvrdým jednáním dojde až v létě, ale věřím, že dostanu dobrý kontrakt. Ať zde, nebo případně jinde,“řekl otec v únoru narozené dcerky, kterému nováčkovsk­ý kontrakt zaručoval výdělek lehce přes tři miliony dolarů. „Když nás zasáhla zranění, Tomáš předvedl, na co má. Zlepšil se. Už loni bychom se bez něj do play off nedostali. Tomáš je bojovník, hraje naplno každý zápas, každou minutu, nejraději by byl na palubovce celý zápas. Je to kvalitní hráč pro NBA,“řekl kouč Scott Brooks. Budou spolu působit ve Washington­u také na podzim?

 ?? FOTO USA TODAY SPORTS ?? Bojovník. Tomáš Satoranský (v tmavém) nevypustil ani v této sezoně žádný souboj.
FOTO USA TODAY SPORTS Bojovník. Tomáš Satoranský (v tmavém) nevypustil ani v této sezoně žádný souboj.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia