Lidové noviny

Užívejte světa, blíží se kometa

- MARTINA RYBOVÁ

Dvanáctého dubna 1961 absolvoval Jurij Gagarin první let do vesmíru. Na základě jeho počinu se tento den označuje za Mezinárodn­í den letectví a kosmonauti­ky, a proto je příhodné dnešní jazykové okénko věnovat právě tématu vesmírnému. Vyrazíme spolu tentokrát do světa frazémů, tedy různých sousloví, souvisejíc­ích s vybranými přirozeným­i i umělými kosmickými tělesy.

Zabrouzdám­e-li do sfér přirovnání, nabízí se nám jich poměrně

hodně. Začneme těmi měsíčnými. Někomu, kdo se trochu přihlouple, nechápavě usmívá, mnozí z nás řeknou, že se tváří jak měsíček na hnůj či na hnoji. Naopak když se někdo usmívá šťastně a zcela upřímně, září jako měsíc/měsíček v úplňku. Měsíc se objevuje i v dalších přirovnání­ch, která se nutně nemusí týkat jen úsměvu, obvykle ale i tak souvisejí s lidským obličejem a výrazem. Když má někdo hubu/tvář jako měsíc v úplňku, může se na jedné straně usmívat, na druhé straně o něm ale říkáme, že má obličej nápadně kulatý a buclaté tváře, tedy že má pusu jako melounek. Když má někdo oči navrch hlavy, můžeme o něm soudit, že je, kouká či chodí, jako by spadl z měsíce (nebo i z Marsu). Spadnout však také mohl jenom z nebe (kouká jako z nebe spadlý).

Kromě měsíce se v různých souslovích objevuje i výraz hvězda. Například ten, kdo má jasné oči, upřímné a krásné, má oči jako hvězdy. Úspěšní lidé se na šťastné hvězdě (i planetě) už narodili, v některých životních situacích pak právě na svou dobrou hvězdu spoléhají. Fatální smolaři se zase naopak rodí na nešťastné hvězdě/planetě. Stále však platí, že smůlu či štěstí nemůžeme úplně přesně předpovědě­t, je to ve hvězdách. Kdo má prorockého ducha, může se přinejmenš­ím pokusit ve hvězdách číst či z hvězd něco snad i vyčíst. Jenže ve většině pouze sahá po hvězdách, tedy snaží se dosáhnout něčeho nemožného nebo fantastick­ého.

Sportovec (či hvězda z jiného odvětví), který se náhle proslavil svým úspěchem, ale pouze přechodně, na krátkou dobu, zazářil jako meteor/raketa. Jako raketa můžeme i vystřelit či vyletět, pokud se náhle rozpomenem­e na něco důležitého. Můžeme kvůli tomu dokonce začít lítat jako kometa, tedy bez rozmyslu poplašeně běhat sem a tam.

Dnešní den je kromě kosmonauti­ky spojen i s bojem proti hluku. A tak se pro ukončení jazykového okénka vlastně hodí ještě další kosmický frazém: užívejme světa, ale nechovejme se jako Marťani.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia