Lidové noviny

Poslední střih

-

svou námitku: „Podívej se, drahoušku, ta scéna ti zkazí celý film.“Nevím, jestli by řekla drahoušku (darling), ale řekla by jí svůj názor. Možná že by byla dokonce schopna roli odmítnout. Ale určitě by trvala na svém, i kdyby Diane Keatonová (Nicholsono­va partnerka ve filmu) režisérku podpořila a svůj postoj vyjádřila častou výmluvou herců – že to tak taky cítí.

Nestřiháme jen nevhodné scény. Žena postřehne i sebemenší chybu. Jednou Al Pacino nastupoval se Sharon Stoneovou do letadla a Sharon měla jiný klobouček než o deset minut později, když přistáli na Bahamách. Když odhalí chybu, nezlobí se jen na režiséra. „Za tohle je zodpovědná skriptka. Proč to nezkontrol­ovala a neřekla to režisérovi?“Připomněl jsem jí, že o konečném střihu nerozhoduj­e jen režisér. Krom něho a nás dvou mluví do věci ještě producent. „Pokud producent má právo posledního střihu, pak je možné cokoli. Romeo a Julie může skončit happy endem,“usoudila má kolegyně v komisi. Nesouhlasi­l jsem. Romeo a Julie musejí umřít. Je to klasika. Othello musí uškrtit Desdemonu.

Hned jsem si však uvědomil, že takového Othella dnes nikdo natáčet nebude. Mohlo by dojít k protestům. „A kdyby byl bílej?“napadlo kolegyni. Připustil jsem, že v tom případě by Desdemona musela být černá. A film by měl určitě velkou šanci na Oscara. „Černá herečka by pak měla projev, v němž by přiznala, že se bála, aby ji producent kdysi neosahával, a vyzvala by všechny herečky, aby šly s pravdou taky ven. Jen nechápu, proč si nestěžoval­y už kdysi a nemístné návrhy producenta rovnou neodmítly,“zamyslela se žena.

„Protože by tu roli nedostaly. Nedřív musely roli získat, aby se z nich mohly stát hvězdy. A dnes si k nim, ke hvězdám, už nikdo nic neslušného nedovolí.“

„To je právě to, co říkám. Být hvězda jako Nicholson, nechám tu scénu škrtnout.“

Chtěl jsem ještě něco dodat, ale pak jsem si to rozmyslel. Umím si představit, co by se mohlo stát, kdyby se členka schvalovac­í komise proměnila v temperamen­tního Jacka Nicholsona.

Petrušku Šustrovou dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia