Lidové noviny

Ve vládě má být nový vicepremié­r

Andrej Babiš uvažuje o zřízení postu vicepremié­ra pro ekonomiku Největší šanci má Karel Havlíček

- KATEŘINA SURMANOVÁ VESELIN VAČKOV

PRAHA Třebaže ministrů bude stejně, schyluje se k navýšení počtu místopředs­edů vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) přemýšlí, že obnoví post systémovéh­o koordináto­ra pro ekonomiku; vicepremié­rem pro ekonomiku byl v éře Bohuslava Sobotky (ČSSD) on sám.

Tentokrát to ale nemá být ministr financí, komu svěřený úkol připadne; třetím místopředs­edou vládního sboru se má stát nynější druhý muž vládní rady pro inovace a šéf Asociace malých podniků a živnostník­ů Karel Havlíček. Tedy poté, co jej prezident Miloš Zeman posledního dubna jmenuje ministrem průmyslu a obchodu. „Uvažuji o tom. Ještě jsem se ale finálně nerozhodl,“připustil Babiš v rozhovoru pro LN.

Havlíček se k výzvě staví zpříma. „Pro mě je důležité, aby byla zachována kontinuita zejména v oblasti vědy, tedy moje odpovědnos­t za výzkum, vývoj a inovace. Tady jsme udělali obrovský kus práce, ale další nás čeká. To je spojeno s ekonomický­mi opatřeními, která musíme řešit napříč resorty. Svým způsobem už tedy moje role jako místopředs­edy inovační rady je jakýsi malý místopředs­eda pro vědu a ekonomiku,“řekl LN.

Tradice vicepremié­rů pro ekonomiku se pojí hlavně se sociálněde­mokratický­mi ministersk­ými předsedy. V roce 2004 jím Stanislav Gross ustavil ekonoma Martina Jahna, post vydržel i za Jiřího Paroubka, který na něj delegoval spolustran­íka Jiřího Havla. Ten byl pro budoucího šéfa dopravy Vladimíra Kremlíka politickým učitelem.

Běžnou praxí je, že vicepremié­rské pozice vznikají kvůli dobrému pocitu koaličních partnerů dominující partaje. Havlíčkovo angažmá vlastně spojí dvě místopředs­ednické linie z doby Sobotkovy vlády. Místopředs­edou vlády pro vědu byl za minulého volebního období Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), již zmíněným místopředs­edou pro ekonomiku Babiš.

Havlíček začal s premiérem intenzivně trávit čas zhruba před rokem, spolu obrážejí cizinu s vizí Česka coby budoucí inovační velmoci. Oba workoholic­i a milovníci vstávání před úsvitem si lidsky sedli, z čehož plyne i Havlíčkova nominace na ministra průmyslu. ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia