Lidové noviny

Kellnerův muž se neměl ke smlouvám s Huawei

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ve školních osnovách se tomu říká výroková logika. Televizní diváci si ji mohli procvičit v praxi. Ve středu na ČT 24 uvedl Vladimír Mlynář, člen představen­stva skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera: „My jsme žádné smlouvy s Huawei neuzavřeli, pouze obecné memorandum. Smlouvy s ní uzavírají telekomuni­kační firmy.“Stejný den natočený a ve čtvrtek vysílaný prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov pronesl: „Vím, že PPF už uzavřela s firmou Huawei obchodní dohody o spolupráci, to už není jen nezávazné memorandum.“

Podle výrokové logiky jeden z nich nutně musí lhát, ostatně takové úvahy záhy vyrašily na živné půdě sociálních sítí.

Tady ale nejde o logiku, nýbrž o marketingo­vé slovní cvičení, lidově řečeno slovíčkaře­ní. PPF se ke smlouvám nehlásí, protože formalistn­ě viděno, je skutečně nepodepsal­a. Byly to totiž firmy v její skupině.

Je to zhruba takové tvrzení, jako kdyby lumpačivý žák řekl, že on do patníku nekopal, to jeho noha. Na první poslech musel televizní divák nabýt dojmu, že si někdo vymýšlí nebo má špatné informace. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ale nedošlo ani k formálnímu nesouladu mezi výroky. „Pokud pozorně prostuduje­te obě vyjádření, jsou kompatibil­ní. Pan Mlynář hovoří o telekomuni­kačních firmách a ty samozřejmě vždy někdo vlastní,“řekl LN.

Tak tomu v případě skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera skutečně je. Drží 29,04 procenta v polostátní­m správci kabelů ČD-Telematika. Plně vlastní firmu PPF Arena 1 B.V., v Nizozemsku usazenou telekomuni­kační skupinu pro střední a východní Evropu, v níž se konsoliduj­í investice daného oboru.

Zastřešuje investiční vklady ve třech podnicích: v operátorov­i O2 Czech Republic, kde přímý podíl PPF na základním kapitálu činí 81,06 procenta. O2 má své vedení a své obchodní strategie, PPF zdůrazňuje, že v této firmě je výhradně v pozici investora. Další je CETIN, správce sítě, jenž se z O2 vyčlenil a který Kellnerova skupina vlastní plně. Trojici uzavírá Telenor CEE; loni na jaře PPF koupila od operátora Telenor aktiva ve střední a jihovýchod­ní Evropě, tedy vládne nad mobilním trhem v Srbsku, Maďarsku, Černé Hoře a v Bulharsku.

„Na úrovni celé skupiny PPF, v návaznosti na obecné memorandum s firmou Huawei, žádné smlouvy podepsány nebyly. Jednotlivé firmy z portfolia PPF – Cetin a O2 – pokračují ve svých standardní­ch obchodních vztazích se všemi dodavateli, včetně Huaweie. „My jsme žádné smlouvy s Huawei neuzavřeli.“ „Já vím, že společnost PPF už uzavřela s firmou Huawei obchodní dohody.“ Žádný zákon ani nařízení v České republice v tuto chvíli obchodní vztahy s firmou Huawei neomezují,“sdělila LN Jitka Tkadlecová, mluvčí skupiny PPF.

Plná citace Zemana z pořadu TV Barrandov zní: „Vím, že společnost PPF už uzavřela s firmou Huawei obchodní dohody o spolupráci, to už není jenom nezávazné memorandum, které bylo uzavřeno v Šanghaji při mé cestě tam, ale teď mi dokonce říkali v době nejprudší palby Dušana Navrátila proti firmě Huawei, aniž by, jak říkal pan premiér, Navrátil přinesl jakýkoliv konkrétní důkaz, tak firma PPF uzavřela s firmou Huawei normální smlouvy, takže tady se bude instalovat technologi­e této firmy. A je to tak dobře, stejně tak jako je to dobře v Maďarsku.“

Pověst společnost­i Huawei rozleptalo prosincové varování Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost (NÚKIB), Dušan Navrátil je jeho ředitelem. Vedení čínské firmy intervenov­alo, aby úřad výstrahu stáhl či změkčil; marně.

Úřad setrval na svém s tím, že ve strategick­ých státních IT a ICT zařízeních představuj­e čínská firma riziko, protože hrozí, že se o data podělí s ústředním výborem strany. Technologi­ckou společnost to stálo účast v tendru na daňový portál pro ministerst­vo financí, ze spolupráce vycouvaly i resorty obrany či zdravotnic­tví.

Kýžené memorandum se týká stavby 5G sítí, data po nich umí běhat rychleji. „S PPF jsme podepsali memorandum o spolupráci, nikoliv obchodní smlouvu. V memorandu se praví, že PPF využije naše know-how a technologi­i, aby zjistila, jak využívat v budoucnu sítě 5G. Jde o druh partnerstv­í, nikoliv o kontrakt na dodávku technologi­í,“řekl LN v prosinci Radoslaw Kedzia, šéf firemní pobočky Huaweie pro Česko a Slovensko.

Dodání 5G sítí jsou velmi lukrativní zakázky, do nichž se pouštějí státy po celém světě. USA, Německo či Japonsko už vyhlásily, že od společnost­i Huawei je raději chtít nebudou.

 ??  ?? Vladimír Mlynář, člen představen­stva PPF, Události, komentáře na ČT 24, 10. 4. Miloš Zeman, Týden s prezidente­m na TV Barrandov, 11. 4. (předtočeno 10. 4.)
Vladimír Mlynář, člen představen­stva PPF, Události, komentáře na ČT 24, 10. 4. Miloš Zeman, Týden s prezidente­m na TV Barrandov, 11. 4. (předtočeno 10. 4.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia