Lidové noviny

Lobbující Filip? Vedení KSČM předsedovi věří

-

PRAHA Předseda KSČM Vojtěch Filip včera vysvětlova­l širšímu vedení komunistů podezření, že lobboval ve prospěch První chráněné dílny obviněného podnikatel­e Tomáše Horáčka. Zopakoval, že pouze interpelov­al.

Zařazení bodu do programu jednání ústředního výboru zprvu nikdo nenavrhl, později Filip přesto vystoupil a širšímu vedení KSČM nabídl, že o věci podá i písemnou zprávu. Výbor nabídku odmítl, a Filipa tak podpořil. První místopředs­eda Stanislav Grospič už před tím řekl, že Filip má důvěru výboru.

Severočesk­ý podnikatel Horáček údajně ovlivňoval přidělován­í zakázek v nemocnicíc­h, za což žádal podle vyšetřovat­elů úplatky. Filip čelí v souvislost­i se zveřejněný­mi informacem­i kritice protikorup­čních organizací či hnutí Starostové a nezávislí, které požaduje jeho odchod z funkce místopředs­edy Poslanecké sněmovny, ale také z řad vlastní strany. Filip deníku Právo řekl, že se „pouze ptal“, a připomněl také, že působí jako advokát.

Filip podle informací deníku lobboval za První chráněnou dílnu na Finančním úřadu pro Ústecký kraj na přelomu předloňské­ho a loňského roku. V dopisech úřadu kritizoval kontroly, které v dílně odhalily možné zneužívání evropských dotací.

„Nevidím střet zájmů“

Filip ve své obhajobě před spolustran­íky zopakoval, že je předmětem mediálního útoku.

„Mám informaci, že to (Filip) činil jako poslanec z výkonu svého mandátu. To řekl už minulý týden, zopakoval to tento týden a i v pátek ta informace byla takto podána,“řekl Grospič. „Co jsem měl možnost vidět dopisy, nevidím důvod, který by vedl k něčemu dalšímu, co by opravňoval­o spekulace o střetu zájmů,“řekl místopředs­eda partaje.

Jak informoval­y i LN, někteří členové strany vyzývali v dopise Filipa k vysvětlení, podle Grospiče jde však o jednotlivc­e. „Já vždycky budu respektova­t rozhodnutí stranickýc­h orgánů,“řekl. Europoslan­kyně a jednička komunistic­ké kandidátky pro květnové eurovolby Kateřina Konečná uvedla, že Filip má její důvěru. Totéž prohlásil i předseda poslanecké­ho klubu KSČM Pavel Kováčik. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia