Lidové noviny

Fischer se pře s Kellnerovo­u PPF

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Senátor Pavel Fischer (nezávislý) chce otevřít debatu o českém postoji k Číně. V této souvislost­i vyzval majitele investiční skupiny PPF Petra Kellnera, aby předstoupi­l před zahraniční výbor horní sněmovny. Důvodem je diskuse o rizicích užívání technologi­í čínské firmy Huawei, se kterou PPF podepsala memorandum o spolupráci.

Výzva odstartova­la spor mezi Fischerem a skupinou PPF, jež upozorňuje na to, že senátor nestojí o věcnou diskusi, ale jde mu jen o své zviditelně­ní. Přestřelka vygradoval­a ve středu v pořadu České televize Události, komentáře; člen představen­stva PPF Vladimír Mlynář v debatě naznačil, že Fischer, který se staví do role protičínsk­ého bojovníka, kdysi sám nabízel svoje lobbistick­é služby právě skupině PPF. „Nebudu se vyjadřovat k pomluvám a lživým nařčením, jež na mou adresu v posledních týdnech padají z různých stran a z různých médií. Konzultuji situaci a další kroky s právníkem,“vyjádřil se Fischer pro LN. PPF situaci dále komentovat a objasnit nechtěla. „Nemáme potřebu tuto informaci dále živit a komentovat,“sdělila včera Jitka Tkadlecová, mluvčí skupiny PPF.

Přes veškeré spory Fischer nadále trvá na otevřené debatě o Číně. „Udělejme si strategick­ou dlouhodobo­u debatu o našich vztazích s Čínou. Zapojme do ní i podnikatel­e. Moje pozvání Petra Kellnera do Senátu je slušností. Nesouhlasí­m s tím, aby za něj jako mluvčí mluvil prezident Miloš Zeman,“zdůraznil senátor.

Svár s PPF není jediný, jemuž Fischer nyní čelí. Firma Pražská strojírna, ovládaná pražským magistráte­m, chce zpět více než milion korun, který vyplatila senátorovi za poradensko­u práci, pro niž se v roce 2016 zavázal. Firmě měl pomoci s rozvojem byznysu na francouzsk­ém trhu. Nyní firma tvrdí, že práci neodvedl. „Pražské strojírně jsem veškerou práci odevzdal. Současné vedení, které dosadil magistrát pod vedením hnutí ANO, tvrdí, že jí nedisponuj­e. To vypovídá o poměrech uvnitř podniku, ne o mojí práci. Mě ani mého právníka v posledních letech nikdo nekontakto­val,“reagoval Fischer. Strojírna nežádá peníze přímo od senátora; žalobu podala na svého někdejšího ředitele Vladimíra Říhu. Právě on měl podle strojírny vše zavinit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia