Lidové noviny

Babiše těší nebeský most s Čínou

Premiér označil za úspěch Česka počet přímých leteckých spojení s asijskou velmocí

-

DUBROVNÍK „Je to velmi dobrý formát, solidní základ pro spolupráci,“řekl včera český premiér Andrej Babiš (ANO) v Dubrovníku na adresu summitu 16 zemí střední, východní a jihovýchod­ní Evropy a Číny. Za největší úspěch České republiky označil počet přímých leteckých linek do Číny. „Už dnes máme čtyři letecké linky a pátá se otvírá 1. července. To je spojení Praha–Šen-čen,“upřesnil předseda vlády.

Hostitel letošního summitu 16+1 chorvatský premiér Andrej Plenković potvrdil rozšíření tohoto formátu o jeden stát, o čemž se už ve čtvrtek zmínil Babiš. Novým členem se stalo Řecko, a formát tak nese nový název 17+1.

„Je to dobrý formát, kde máme možnost jednak bilateráln­ích jednání, ale i porovnat si naše aktivity s kolegy. Myslím si, že jsme na tom velmi dobře,“řekl Babiš. V této souvislost­i mluvil právě o přímých leteckých spojeních s Čínou. To se odrazilo ve zvýšení počtu čínských turistů v ČR. Jejich nárůst je podle předsedy vlády „skvělý, protože za rok 2018 k nám přijelo na návštěvu 620 tisíc turistů z Čínské lidové republiky, což je nárůst o 130 tisíc“.

Export vázne

„Z hlediska byznysu je ale náš export pořád nedostateč­ný,“dal premiér najevo nespokojen­ost nad obchodní bilancí Česka s Čínou. „Máme sice skvělý náskok právě v leteckých spojeních, která jsou pro obchod důležitá, ale v tom exportu se musíme podívat, kde to vázne,“posteskl si Babiš.

„Musíme mít velmi konkrétní představy, jak víc proniknout na čínský trh,“řekl Babiš a dodal, že bohužel musí konstatova­t, že české firmy „nepříliš oceňují celkově výkon naší správy a agentur, jež to mají na starosti“. „Musíme tomu dát nějaký řád a koordinaci,“řekl na adresu agentur CzechTrade, CzechInves­t či CzechTouri­sm.

Fungování platformy ocenil i chorvatský premiér Plenković. „Platforma umožnila navázání kontaktů a existenci mnoha projektů,“uvedl. Důkazem, že to funguje, je podle něj i fakt, že existuje množství zemí, které se chtějí stát členy či pozorovate­li platformy.

Babiš se již ve čtvrtek na okraj summitu setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Po jednání uvedl, že čínské investice v Česku zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Podle něj je třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu“. Vyjádřil přitom naději, že se obchodní vztahy mezi ČR a Čínou ještě zdynamizuj­í po dubnové návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Číně.

Cílem platformy je prohlubová­ní ekonomické spolupráce. Vedle Česka je do ní zapojeno dalších jedenáct členů Evropské unie (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a nově Řecko) a pět států mimo EU (Albánie, Bosna, Černá Hora, Makedonie a Srbsko).

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Novým členem platformy zemí střední, východní a jihovýchod­ní Evropy a Číny se stalo Řecko. Na snímku gestikuluj­e řecký premiér Alexis Tsipras.
FOTO REUTERS Novým členem platformy zemí střední, východní a jihovýchod­ní Evropy a Číny se stalo Řecko. Na snímku gestikuluj­e řecký premiér Alexis Tsipras.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia