Lidové noviny

Haftar motá mocným hlavu

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Už druhý týden se přední světové deníky vracejí k polozapome­nuté Libyi a její občanské válce. Od arabského jara a svržení Muammara Kaddáfího se nedaří zemi stabilizov­at. Nyní to slibuje polní maršál Chalífa Haftar. Mocnosti horečně uvažují, zda je dobré mít ho za spojence, anebo se od něj držet dál. LIBYE

BENGHÁZÍ/PRAHA „Americký občan, který chce svrhnout Američany podporovan­ou libyjskou vládu“– tak minulý týden trefně shrnula situaci televize CNN, když popisovala počínající ofenzivu polního maršála Chalífy Haftara proti libyjské metropoli Tripolis. Haftar, který přinejmenš­ím v minulosti „měl blízko“k americké Ústřední zpravodajs­ké službě (CIA) a získal i občanství Spojených států, opakovaně pohrozil, že svrhne Vládu národní jednoty premiéra Fáize Sarrádže, jež se formálně těší podpoře nejen USA, ale i dalších světových mocností a OSN. Ostatně právě v době příprav Haftarovy ofenzivy pobýval v zemi generální tajemník OSN António Guterres. „Odjíždím ze země s těžkým srdcem a velkými obavami,“shrnul fakt, že se mu nepodařilo odvrátit nové vyhrocení situace.

Mírová konference zrušena Rozsáhlé krveprolit­í, před nímž varovala celá řada světových diplomatů, zatím nepřišlo. Při bojích zemřelo za týden několik desítek lidí, byť tisíce civilistů raději prchly do bezpečí. I proto se objevují názory, že Haftarovi ani tak nešlo o vojenské či územní, ale především o politické zisky. Jedním z nich mělo být zmaření konference, která měla zítra a v pondělí pod patronátem OSN proběhnout v libyjském Ghadámisu a měla stanovit pravidla pro budoucí demokratic­ké uspořádání a sdílení moci v zemi. Pokud to skutečně byl Haftarův cíl, maršál uspěl. „Obnovené násilnosti podkopávaj­í minimální důvěru k zahájení smysluplné­ho jednání,“zdůvodnil odklad rozhovorů na neurčito zvláštní emisar OSN pro Libyi Ghassan Salamé. „Nikdo nemůže čekat jednání na pozadí dělostřele­cké palby a náletů.“

Dalším úmyslem, který měl podle skeptickýc­h hlasů zamaskovat Haftarovo zatím spíše opatrné řinčení zbraněmi, bylo přitáhnout mediální pozornost a připomenou­t světovým vůdcům maršálovu cenu a důležitost na libyjské scéně.

Pětasedmde­sátiletý Haftar bývá někdy vykreslová­n jako prodloužen­á ruka Kremlu na severu Afriky – zmiňována bývá jeho návštěva ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov v lednu 2017 či pozdější rozhovory s ruskými představit­eli přímo v Moskvě. Jenže Rusové jsou v kontaktu i s týmem premiéra Sarrádže. A samotný Haftar, jehož mocenská základna leží v Tobrúku a Benghází na východě Libye, se rozhodně nestýká jen s Rusy. Před dvěma týdny ho v Rijádu přijal saúdskoara­bský král Salmán a vedle Saúdů patří k jeho blízkových­odním zastáncům také režimy v Egyptě a Spojených arabských emirátech. Sarrádže naproti tomu podporují Katar a Turecko, čímž se Libye řadí k dalším zemím, z nichž si tyto dva blízkových­odní znepřátele­né bloky udělaly další ring pro poměřování sil.

Pro koho vlastně pracuje? Neméně zajímavý je pohled do Evropy. Tu zajímá Libye především jako jedno z největších ohnisek těžko kontrolova­né migrace, jako země, jejíž faktické bezvládí umožňuje činnost teroristic­kých skupin, jako je Islámský stát, a v neposlední řadě coby vydatný zdroj ropy.

V Evropě dosud patřil k důležitým zastáncům Chalífy Haftara francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Loni tato orientace Paříže dokonce přispěla k bezprecede­ntní diplomatic­ké roztržce mezi Francií a Itálií, která naopak stojí za Sarrádžovo­u vládou. „Italské ekonomické zájmy leží v Tripolisu a v západní Libyi, zatímco Francii více leží na srdci ukončení bezvládí na jihu, neboť tamní směs pašeráctví, zločinecký­ch skupin a terorismu ohrožuje tradiční francouzsk­é zájmy v Sahelu,“shrnula loni situaci analýza věstníku Foreign Affairs. „To Francii patrně vedlo k podpoře Haftara, u něhož tuší větší šance, že učiní této situaci přítrž.“

Ani Američané, kteří nominálně podporují mezinárodn­ě uznanou Sarrádžovu vládu, proti nejnovější­m Haftarovým krokům zatím příliš neprotestu­jí. Připojili se k volání po politickém řešení krize namísto válečného tažení a podle anonymních hlasů ze zákulisí by rádi viděli, kdyby se Haftar stal centrální postavou regulérní libyjské armády prostředni­ctvím vyjednáván­í a politickéh­o procesu, nikoli kvůli krvavému útoku na metropoli. „USA neprojevuj­í proti důležité roli pro Haftara velké výhrady. Celkově ale Trumpova administra­tiva netíhne k žádné konkrétní politice vůči Libyi,“shrnula pragmatism­us Bílého domu Alice Huntová Friendová, která dříve působila v Pentagonu a nyní ve washington­ském think tanku Centrum pro strategick­á a mezinárodn­í studia (Center for Strategic and Internatio­nal Studies, CSIS).

V tomto bodě se postoje Washington­u velmi podobají pozicím Moskvy či Paříže: formální podpora oficiální vládě a volání po diplomatic­kém řešení kombinovan­é s uznáním reality, že maršál v čele své samozvané Libyjské národní armády (LNA), podporovan­ý i klíčovými blízkových­odními autoritáři, nakonec může zájmy USA, Ruska či Francie naplnit nejlépe. A to chtěl možná vzbouřený maršál ukázat spíš, než jak jeho milice dokážou rozbombard­ovat hlavní město Libye.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ?? ALŽÍRSKO Sabhá NIGER Středozemn­í moře
Zuvará
Závíja Misuráta Tripolis
ALŽÍRSKO Sabhá NIGER Středozemn­í moře Zuvará Závíja Misuráta Tripolis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia