Lidové noviny

Súdán: armáda nabízí dialog a civilní vládu

-

CHARTÚM Nová súdánská vojenská rada chce vytvořit atmosféru pokojného dialogu, bude mluvit s politickým­i skupinami a příští vláda by podle ní měla sestávat z civilistů. Podle agentury Reuters to včera před novináři prohlásil šéf politickéh­o výboru rady Umar Zajn al-Ábidín. Armáda v Súdánu ve čtvrtek sesadila dlouholeté­ho prezidenta Umara al-Bašíra a hlavní orgán nového vojenského režimu včera uvedl, že al-Bašíra nevydá do Haagu, kde je obviněn z genocidy kvůli konfliktu v Dárfúru. Tisíce lidí v Chartúmu včera nadále požadovaly civilní vládu.

Al-Ábidín řekl, že vojenská rada se chystá navázat dialog s protestují­cími před ministerst­vem obrany. Přechodná rada podle něj „nebude lidem nic vnucovat“a ještě včera měla v plánu zahájit dialog s jednotlivý­mi politickým­i skupinami, s výjimkou dosavadní vládní strany Národní kongres, jíž ale dle al-Ábidína bude umožněna účast v příštích volbách. Představit­el vojenského režimu slíbil, že vojenská rada nebude do civilní vlády zasahovat, ale uvedl, že ministerst­va obrany a vnitra budou pod kontrolou rady.

„Jsme ochránci požadavků lidu na základě konsenzu politickýc­h subjektů,“uvedl al-Ábidín. Zdůraznil, že přechodné období, jež bylo vyhlášeno až na dva roky, může trvat třeba jen měsíc. Řekl také, že al-Bašír, viněný z válečných zločinů, nebude vydán do zahraničí, dokud bude rada u moci. Mohl by však být postaven před soud v Súdánu.

V posledních čtyřech měsících demonstran­ti protestova­li proti autokratic­kému prezidento­vi. Od čtvrtka ale odmítají rozhodnutí zřídit přechodnou vojenskou radu, která má podle čtvrtečníh­o prohlášení zemi vládnout následujíc­í dva roky a až na konci přechodnéh­o období se mají uskutečnit volby. Chtějí pokračovat v protestech, dokud nebude ustavena civilní vláda.

Hlavní skupina organizují­cí protesty v zemi včera slib vojenské rady předat do dvou let moc civilní vládě a zvolenému prezidento­vi odmítla s tím, že „armáda není schopna zajistit změnu“. Sdružení súdánských pracujícíc­h (SPA) zopakovalo požadavek, aby byla moc okamžitě předána „přechodné civilní vládě“. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia