Lidové noviny

Do Německa se vrátily dávno ztracené knihy

-

BERLÍN Stovky vzácných knih a dokumentů, které na konci druhé světové války z německé knihovny odvezli zřejmě belgičtí vojáci, byly ve čtvrtek vráceny zpět do Německa. Mezi písemnostm­i, které byly považovány za navždy ztracené, jsou díla z 15. století, historické mapy a knihy s ilustracem­i známého německého ornitologa a badatele Maximilian­a z Wied-Neuwiedu, uvedl list The Guardian.

Kurátor rukopisů a starých knih na univerzitě a regionální knihovně v Bonnu považuje navrácení děl nevyčíslit­elné hodnoty za velmi překvapivé. Je to nejvíce knih, které byly knihovně vráceny za posledních 200 let. Jde i o jedno z největších navrácení kulturních děl ztracených za druhé světové války.

Asi 600 rukopisů nabídla loni na podzim k prodeji londýnské aukční síni Sotheby’s Belgičanka Tania Grégoireov­á. Její otec, který byl milovníkem knih, sloužil jako voják v poválečné okupační zóně v německém Bonnu a zřejmě se podílel na převozu písemností do Belgie. Okolnosti jejich zmizení z knihovny jsou však nejasné.

„Naši specialist­é poznali, že je na sbírce něco pochybného hned, jak ji začali zkoumat, protože tam byly knihy bez vazby, s roztrženou titulní stránkou a se zničeným knihovním razítkem, což ukazovalo na pokus skrýt jejich původ,“prohlásil zástupce londýnské Sotheby’s Lucas Baumann s tím, že odborníci na jedné z knih nakonec objevili razítko z knihovny v Bonnu.

Univerzita a knihovna v Bonnu přesunula v roce 1943 své rukopisy do podzemních skladů. Po válce byly přesunuty do někdejších protiletec­kých krytů, protože budova knihovny byla zničena během bombardová­ní. O kolik děl za války přišli, zjistili němečtí odborníci až v roce 1951, kdy sbírky přesunuli do nově vybudované­ho areálu. Odhaduje se, že ztratili zhruba 180 tisíc rukopisů. Mnoho z nich bylo zničeno během bombardová­ní, velká část ale zmizela na konci války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia