Lidové noviny

Kampaň na Ukrajině se vyostřuje

- TOMÁŠ VLACH

PAŘÍŽ/KYJEV Oba ukrajinští prezidentš­tí kandidáti se včera každý zvlášť, decentně a bez komentářů, setkali v Paříži s francouzsk­ým lídrem Emmanuelem Macronem. „Mluvili jsme o nejdůležit­ějších záležitost­ech ukrajinské společnost­i, hlavně o válce v Donbasu,“řekl Volodymyr Zelenskyj, když ho později před Elysejským palácem zastavil reportér Rádia Svoboda. Realita prezidents­ké kampaně je ale už daleko méně decentní a s každým dnem se vyhrocuje. Jisté je jen jedno – herec a producent Zelenskyj v průzkumech výrazně vede, nynější ukrajinský prezident Petro Porošenko se ale nevzdává.

Stávající lídr země včera diskutoval i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dobře ví, že právě politické kontakty a zkušenosti musí teď co nejvíce využít. Porošenko i s ochrankou ve čtvrtek doslova vtrhl během vysílání o předvolebn­í situaci do studia televize 1+1, kterou vlastní Ihor Kolomojski­j, oligarcha podporujíc­í Zelenského. Prezident pak dostal možnost po telefonu debatovat se svým protikandi­dátem a (zřejmě) neplánovan­ě se tak uskutečnil­a vůbec první debata protikandi­dátů.

Porošenko v ní měl navrch, evidentně nervózní Zelenskyj se nedokázal sebejistě vyjadřovat v ukrajinšti­ně, přešel do své mateřské ruštiny a nakonec Porošenkov­i praštil s telefonem.

Přestože Zelenskyj hraje ukrajinské­ho prezidenta v sitcomu Sluha lidu, ve veřejných vystoupení­ch se zdá být daleko méně sebejistý a spíš se jim vyhýbá. „Štáb Zelenského se bojí, že když kandidát začne odpovídat na skutečné otázky, bude zřejmé, že nemůže být prezidente­m,“sdělil portálu Ukrajinská pravda Oleh Medveděv z volebního týmu Petra Porošenka.

Jeho štáb dobře ví, že právě přímé debaty by mohly zvrátit pro něj nepříznivo­u perspektiv­u – všechny průzkumy dávají Zelenskému daleko více hlasů než jeho rivalovi. Podle Razumkovov­a centra by pro prvního hlasovalo 49 procent voličů, pro druhého 20 procent. Prezident nabízí debatu už zítra, 14. dubna, Zelenskyj ale trvá na duelech, které předepisuj­e zákon: ve středu 17. dubna v rozhlase, v pátek 19. dubna ve veřejnoprá­vní televizi. Oba rivalové souhlasili s debatou na olympijské­m stadionu v Kyjevě, kam se vejde až 70 tisíc lidí, proti je ale volební komise. Podoba debaty tak stále zatím není jasná.

S tím, jak se kampaň s přibližují­cím se termínem voleb 21. dubna vyostřuje, padají jako na běžícím páse i žaloby. Porošenka zažalovala televize 1+1 za narušení vysílání. Prezident čelí kritice za to, že se na jeho stránce objevilo video, kde jeho protikandi­dáta poráží nákladní automobil. Místopředs­edkyně parlamentu Iryna Heraščenko­vá se pak obrátila na ministerst­vo vnitra s žádostí stíhat tvůrce seriálu Sluha lidu. Důvodem je scéna, kde Zelenskyj alias seriálový prezident Holoboroďk­o vezme svému ochránci dvě automatick­é pistole a všechny poslance postřílí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Prezident Porošenko hledal včera podporu u německé kancléřky
FOTO ČTK/AP Prezident Porošenko hledal včera podporu u německé kancléřky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia