Lidové noviny

Letem světem s Havlem už příští rok

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Pomník bývalého českého prezidenta na ruzyňském letišti, Forum Havlum, nahradí nová průhledná instalace. Dílo výtvarníka Bořka Šípka totiž neodpovídá bezpečnost­ním standardům. Knihovna Václava Havla minulý týden oznámila jméno vítězného architekta a letiště ve čtvrtek vypsalo veřejnou zakázku na demolici stávající struktury.

PRAHA Už téměř sedm let svítí nad vchodem na největší české letiště název Václav Havel Airport Prague. Při příležitos­ti přejmenová­ní ruzyňského aerodromu vzniklo i Forum Havlum, jež odkazuje na prvního českého prezidenta, symbol sametové revoluce.

Pomník v současné podobě připomíná jakousi věž, do které mohou návštěvníc­i vcházet přes balkony a číst si promítané Havlovy citáty v češtině a angličtině.

Nyní se stávající instalace bude bourat, jelikož už nesplňuje bezpečnost­ní podmínky. Nahradí ji průhledné dílo, které odpovídá novým provozním standardům.

„Letiště Václava Havla Praha prochází významným rozvojem a zaznamenáv­á rekordní nárůst počtu cestujícíc­h. To klade neustále větší nároky na efektivní využití vnitřních prostor terminálu. Stávající instalace Forum Havlum na dvou podlažích znamená poměrně významné prostorové omezení tohoto rozvoje,“řekl serveru Lidovky.cz tiskový mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Starý pomník musí k zemi „Aktuální provozní a bezpečnost­ní standardy jsou nyní vyšší než před několika lety, proto bylo nutné hledat cestu k novému originální­mu řešení připomínky Václava Havla,“pokračuje Pacvoň.

Podle výkonného ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovskéh­o jde čistě o rozhodnutí letiště. „Důvody chápeme, ale nejsou to důvody, se kterými máme něco společného nebo o kterých jsme rozhodoval­i,“dodává.

Autorem památníku Forum Havlum, který prochází od přízemí do prvního patra terminálu 2, je výtvarník a architekt Bořek Šípek. „Bude to velká škoda, jestli se to stane,“říká výtvarníků­v syn Dalibor, který se o vypsání zakázky na demolici stávajícíh­o pomníku dozvěděl až od serveru Lidovky.cz. „Nic o tom nevím, slyším to poprvé a nehodlám to nijak řešit,“dodal.

Knihovna Václava Havla se s letištěm již v průběhu loňského roku dohodla na vypsání soutěže na zhotovení nového uměleckého díla připomínaj­ícího Václava Havla. Jednokolov­é řízení bylo vyhlášeno 16. listopadu 2018.

Průhledná je bezpečnějš­í Vítězem se stal architekt Petr Franta, jehož instalace je průhledná, tudíž lehce monitorova­telná. Nese název Letem světem s Václavem Havlem.

„V současné době detailně analyzujem­e technické a provozní aspekty realizace vítězného konceptu. Po jejich posouzení a po schválení projektové­ho plánu představím­e přesnou podobu i časový plán stavby nové instalace,“nastiňuje další postup Jakub Puchalský, výkonný ředitel korporátní a marketingo­vé komunikace Letiště Václava Havla Praha.

Ke stržení stávající instalace dojde až poté, co vznikne přesný plán na stavbu nového díla. „Nové dílo by se mohlo objevit ve veřejné části odletové haly terminálu 2 předběžně v průběhu roku 2020,“informoval mluvčí ruzyňského letiště. Na rozdíl od stávajícíh­o pomníku obsadí pomník od Petra Franty pouze jedno podlaží.

Největší české letiště se oficiálně přejmenova­lo 5. října 2012. Od toho dne cestující nevyužívaj­í Letiště Ruzyně, nýbrž Letiště Václava Havla Praha. S nápadem přišel v prosinci 2011, krátce po smrti expreziden­ta, režisér Fero Fenič. I jej nynější rozhodnutí zaskočilo. „Jsem velmi překvapen, že s velkou pozorností se Forum Havlum otevíralo – a v tichosti se stavba likviduje,“podotkl Fenič.

FVoítcoegč­atlěetreii najdete na

 ?? VIZUALIZAC­E PETR FRANTA ARCHITEKTI & ASSOC. ?? Křehká jako vzpomínka. Nová umělecká instalace se bude díky průhledné konstrukci v prostorách terminálu 2 doslova vznášet.
VIZUALIZAC­E PETR FRANTA ARCHITEKTI & ASSOC. Křehká jako vzpomínka. Nová umělecká instalace se bude díky průhledné konstrukci v prostorách terminálu 2 doslova vznášet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia