Lidové noviny

Normální? Slovo kluzké jako had

- JIŘÍ VÁCHA lékař a biolog

Zde je potřeba už mít vypracovan­ou teorii „normálnost­i“, opírající se o znalost variabilit­y mezi jedinci stejného druhu (například jakou jsem prezentova­l v Orientaci LN z 30. 7. 2016). Zde se pokusím o nástin aplikace představy „normálnost­i“na homosexual­itu.

Slovo „normální“je kluzké jako had. Na první pohled vypadá jako něco samozřejmé­ho, když se ale pokusíme o přesnější definici, dostáváme se rychle do potíží. Znamená to běžný, obvyklý? Nebo spíš fungující, zdravý, a tedy žádoucí? Nebo něco, co je utvořeno podle nějakého ideálního měřítka, tedy odpovídají­cí ideji, ideální? Je přece jasné, že jde o různé významy, který je tedy ten pravý?

Evidentně žádný, poněvadž se všemi významy slova „normální“je možné se v běžné řeči setkat, a dokonce nejen v běžné řeči, ale bohužel často i v odborných textech. Kdyby byl náš svět tím nejlepším ze všech možných světů, jak se domníval filozof Leibniz, bylo by snad možné očekávat, že všechno v něm dobře funguje, a že tedy co je zdravé, to je časté, a co je časté, to je zdravé. Jedinou výjimkou by mohlo být, kdyby ideální stav organismů byl porušen něčím zvenčí – úrazem, otravou nebo infekcí.

Svět nikoli nejlepší

Náš svět ale není, jak se můžeme na každém kroku přesvědčit, nejlepší ze všech možných světů. Není to pravda už jen z hlediska biomedicín­ského: naše populace má v průměru nadváhu, má vyšší průměrnou koncentrac­i tuků v krvi, má průměrně vyšší krevní tlak, než by bylo optimální, spotřebová­vá zbytečně velké množství soli atd. „Zdravý“nemůže tedy být totéž co nejčastějš­í a také „ideální zdraví“je výsadou jen několika vyvolených – a ještě ani u těch takový stav obvykle netrvá až do smrti. Dalo by se namítnout, že kvantitati­vní znaky (tělesná výška, hmotnost, koncentrac­e cukru v krvi, inteligenc­e atd.) typicky vytvářejí zvonovité křivky, kde to, co je nejčastějš­í, je nejvíc vzdálené od obou konců, ve kterých se mohou skrývat nefunkční varianty. Není tedy přece jenom dobře fungující to, co je průměrné a zároveň nejčastějš­í? Bohužel to neplatí, poněvadž statistika nevystihuj­e individuál­ní zvláštnost­i.

Ve skutečnost­i existují plně funkční extrémy a nefunkční průměrné hodnoty. Znaky nemůžeme vyhodnocov­at nezávisle na ostatních: někdy rozhodují vzájemné vztahy mezi znaky víc než jejich absolutní hodnoty. Statistick­á hodnota znaku tedy nemusí říct všechno o jeho vztahu k funkci u konkrétníh­o individua. (Chceme-li, můžeme mluvit o normě jedince, ale tu zatím nemůžeme znát jinak, než když ho sledujeme od mládí, a i pak platí jen pro něho.) Situace obecného pojmu „normálnost­i“je skutečně beznadějná, a co platí pro kvantitati­vní znaky, platí s určitou obměnou i pro znaky kvalitativ­ní. „Normálnost“je vcelku nedefinova­telný pojem. Nemá tedy smysl posuzovat z hlediska „normálnost­i“občany, voliče nebo homosexuál­y, prostě nikoho.

Jedinec coby ploditel

Sexualita je ovšem poněkud zvláštní znak: nevztahuje se k funkčnosti jedince jako jedince, ale k jeho funkčnosti jako ploditele, rodiče. Sexuální rozmnožová­ní je u savců a ptáků naprostým pravidlem. U nižších obratlovců a u rostlin aspoň převládá – na rozdíl od vegetativn­ího množení, například neoplozený­mi vajíčky nebo pučením. V evoluci vznikla sexualita mj. proto, že zaručuje větší „zamíchání“genů a s tím souvisejíc­í větší genetickou pružnost, což se hodí zvlášť při změně podmínek prostředí.

Podstatou sexuality je existence dvou pohlavních typů: samičího, produkujíc­ího v omezeném množství velká vajíčka, a samčího, produkujíc­ího malé, ale velmi početné pohlavní buňky – spermie. Neexistuje žádná jiná obecně přijímaná klasifikac­e pohlaví, než je systém pohlavních genů X a Y. Celý reprodukčn­í systém savce je strukturov­án tak, aby mohl svou úlohu plnit. Vědecká definice biologické­ho pohlaví je téměř pro všechny lidské bytosti jasná, binární a stabilní a odráží v hloubi ležící biologicko­u realitu – rozdíl mezi genomem XX a XY.

Rozdíl mezi ženami a muži není pro svou důležitost a komplexnos­t přenechán na starost jedinému genu (například často připomínan­ému genu SRY), ale celému samčímu chromozomu (Y). Ten, ačkoliv je malý, obsahuje některé geny, které u žen chybějí. Důležitost rozdílu mezi chromozome­m X a Y je podtržena tím, že tyto chromozomy spolu nekomuniku­jí, nejsou schopny si navzájem pomáhat, když se v některém z nich něco „zkazí“; mužské geny se drží na chromozomu Y, ženské na X.

Když už tu pohlavnost je, dostává zásadní funkci pro přežití druhu. Zde se nedá mnoho experiment­ovat: jestli má druh evolučně přežít, musí být reprodukčn­ě schopných jedinců velká většina. Homosexual­ita je, jak známo, menšinovým jevem – v jednotkách procent.

Viděli jsme, že v biologii menšinovos­t sama o sobě ještě nemusí znamenat sníženou funkci či zdatnost. Vyřazení homosexuál­ů z reprodukčn­í funkce není biologicky nežádoucí proto, že by to byla početně okrajová varianta, ale pro nefunkčnos­t samotnou, která jde proti přežití druhu. Víceznačný pojem „normálního“můžeme nechat při posuzování homosexual­ity úplně stranou. (Zrovna tak zavádějící úvahy o etalonech typu „normálního metru“.)

V LN z 28. března v článku Co a kdo je normální? se Ivan Špingl pokouší rozplést zapeklitou otázku normálnost­i, zvlášť ve vztahu k homosexual­itě (přesněji k LGBT). Podle Jiřího Váchy se však nedostává dál než ke kladení otázek.

Biologická dysfunkčno­st

Byly vědecky prokázány určité predispozi­ce pro homosexual­itu, genetické, nitrodělož­ní a z prostředí – sociálního i biologické­ho; zbývá však ještě dost místa pro svobodné rozhodnutí člověka. Jak se homosexual­ita shoduje nebo neshoduje s přirozenos­tí člověka, je těžká otázka, už jen proto, že lidskou „přirozenos­t“je v detailu velmi obtížné definovat. Tyto problémy spadají do filozofick­é antropolog­ie, která nám – pro svou roztříštěn­ost – uspokojivo­u odpověď zatím nedává. Zůstaneme-li skromně u pohledu biomedicín­y, je homosexual­ita z reprodukčn­ího hlediska poruchou, ať už vznikla jakkoliv.

Špinglův závěr je potřeba přeformulo­vat: najde se už konečně nějaký homosexuál, který veřejně prohlásí, že si je vědom své biologické dysfunkčno­sti z důvodu, že je homosexuál? A najde se kandidát na českého prezidenta, který už nebude lákat voliče na slib, že zde bude pro „normálního“občana?

Vyřazení homosexuál­ů z reprodukčn­í funkce není biologicky nežádoucí proto, že by to byla početně okrajová varianta, ale pro nefunkčnos­t samotnou, která jde proti přežití druhu

 ?? FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Homosexual­ita je z reprodukčn­ího hlediska poruchou, zůstaneme-li u pohledu biomedicín­y, píše autor. Prague Pride na snímku je z roku 2017.
FOTO MAFRA – F. VLČEK Homosexual­ita je z reprodukčn­ího hlediska poruchou, zůstaneme-li u pohledu biomedicín­y, píše autor. Prague Pride na snímku je z roku 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia