Lidové noviny

Plynovod Nord Stream II není třeba

U plynového kohoutu není důležitá jeho kvalita, ale ruka, která jej ovládá. Americký kapalný plyn je alternativ­ou k ruskému

- VRATISLAV LUDVÍK spolupraco­vník LN

Projekt plynovodu Nord Stream II vyvolává mezinárodn­í vášně, Německo se dostává do prekérní situace, ale stojí si za svým. USA bijí na poplach a hovoří o extrémním ohrožení střední a východní Evropy. Vedle urputných zastánců tohoto plynovodu jsou neméně urputní jeho odpůrci. O co jde?

Představte si písečnou baltskou pláž posetou barevnými proutěnými koši. Tu se z moře – podoben bájnému Krakenovi – vynoří obří had. Je železný, syčí a okamžitě zmizí jako olgoj chorchoj v písku, kde se připojí k novému plynovodu Opal II, jenž pádí k jihu. Tam zažije krušné časy v Krušných horách, neboť je přerušen, opatřen měřidlem – a způsobně, mumlaje v azbuce – překročí naši hranici novým plynovodem Gazela II.

Právě jste si představil­i historicko­u událost – obsazení střední Evropy východními hordami, přestože se fyzicky nemusejí vyskytovat. Není třeba křišťálové koule, aby šlo odhadnout rozsah poměrně neblahých změn, které může projekt Nord Stream II ve střední a východní Evropě způsobit.

Ruský plyn není nebezpečím technologi­ckým, ale politickým. Důležitá není kvalita plynového kohoutu, ale ruky, jež jej ovládá. Americký kapalný zemní plyn (LNG) je alternativ­ou k tomu z Ruska. A v tom spočívá ruská strategie s plynovodem Nord Stream II – zajistit si stálý a nerušený odběr svého plynu v bývalých satelitníc­h zemích, které na něj budou zcela odkázány, a tím je opět kontrolova­t.

Počátek v šedesátých letech

K odpovědi na otázku, jak projekt plynovodu Nord Stream II mění bezpečnost­ní strukturu a její vývoj v Evropě, je třeba se vrátit do poloviny 60. let 20. století. Té době se říkalo „oteplování“a jejím hlavním rysem byly opatrné snahy o komunikaci zemí Západu a Východu. Ty se sice nejvíce týkaly kultury, ale primárně šlo o výměnu obchodní.

Společné projekty začaly vznikat nejprve v automobilo­vém průmyslu – Rumunska, Francie, Sovětského svazu (SSSR) a Itálie –, ale hlavní a největší byl předjednáv­án mezi SSSR, Spolkovou republikou Německo, Rakouskem, Itálií a později Francií. Plynárenst­ví Evropy používalo k výrobě svítiplynu převážně karbonizac­e uhlí, ale zemní plyn již zásoboval oblasti u jeho ložisek. Dynamiku získalo jeho použití až po otevření velkých ložisek v Nizozemsku, později v Norsku.

Představov­ala-li výroba svítiplynu ekologicko­u zátěž, pak ze zemního plynu (téměř čistého metanu) ve srovnání s ostatními uhlovodíko­vými palivy uniká nejméně škodlivin do ovzduší. Navíc jsou spalovací technologi­e na zemní plyn výrazně efektivněj­ší než ostatní fosilní paliva (o jádru ani nemluvě). To jsou hlavní příčiny velkého zájmu rozvinutýc­h evropských zemí o ruský zemní plyn.

Konsorcium společnost­í Ruhrgas, SNAM, ÖMV začalo jednat se sovětským Gazpromem o trase budoucího exportního plynovodu v letech 1966 a 1967. Tehdy se ještě počítalo s trasou plynovodu přes Polsko, protože byla nejkratší. Pak v roce 1968 přišla invaze „spřátelený­ch“armád do Českoslove­nska a o trase exportního plynovodu bylo rozhodnuto.

Zvláštní způsob myšlení

Připravené potrubí bylo přesunuto z jihovýchod­u Polska na východní Slovensko a 12. prosince 1970 přijala českoslove­nská vláda supertajné usnesení o výstavbě soustavy tranzitníc­h plynovodů přes území ČSSR, kterou na začátku roku 1971 odstartova­la. Z tehdejšího pohledu byla výjimečná nejen technicky, ale i rozsahem a termíny. Byl to riskantní podnikatel­ský záměr v době, kdy podnikat bylo možné snad jen rázná opatření proti údajné kontrarevo­luci.

To byla hlavní příčina označení vládního usnesení za „přísně tajné“s mnoha vykřičníky. A dnes je z něho zřejmé, jak moc se soudruzi báli Moskvy; a současně se obávali, že to náš stát ekonomicky nezvládne. Byl to spíše fortel lidí než politická podpora, proč byl nakonec projekt úspěšný. Od roku 1973 pak byl zprovozněn Tranzitní plynovod, který byl v té době v Evropě ojedinělý. Pro nás představov­al vysoce rentabilní podnik, a proto na něj bylo možné být hrdý.

V zahleděnos­ti do našeho „pašáctví“dodnes opomíjíme, že to byl nejúspěšně­jší ruský ekonomický projekt, jenž navíc přinášel silné politické nástroje. Tehdejší SSSR přestal záviset na exportu zbraní, kaviáru a obilí; příjmy z vývozu zemního plynu a ropy dlouhodobě udržely chod sociálních struktur státu i umožnily vytvářet devizové rezervy. Ještě dnes – v době protiruský­ch sankcí – se jejich zbytek hodí.

Ruský způsob myšlení je zvláštní, což platí i v ekonomice. A k pochopení oněch „specifik“je třeba mít zažitý nebo nastudovan­ý princip tehdejšího ekonomické­ho modelu „socialisti­ckého plánovanéh­o hospodářst­ví“. Za bývalého režimu se plánovalo skoro vše, problém byl u zahraniční­ho obchodu, jenž dle tehdejšího pojetí „vyráběl“volně směnitelno­u měnu.

Oficiální směnný kurz rubl/dolar nebyl použitelný, proto byl vytvořen „rozdílový ukazatel zahraniční­ho obchodu“, jenž vyjadřoval množství rublů na získání jednoho dolaru. V tomto pojetí je každá směna efektivní – některá méně, jiná více.

Někteří politici tvrdí, že díky současnému evropskému obchodu s plynem na základě plynových burz zmizelo ruské nebezpečí, neboť plyn je internacio­nalizován. To je nebezpečný omyl. Ruská strategie s plynovodem Nord Stream II spočívá v zajištění stálého a nerušeného odběru plynu v bývalých satelitníc­h zemích a tím je opět kontroluje. Šance Česka je ve spolupráci s Polskem.

Vázanost na cenu ropy

Naplánován­í stabilního dolarového inkasa za prodej zemního plynu zaručující­ho návratnost investic Rusům hatilo, že koncem 60. let byla cena plynu vázaná na světovou cenu ropy, jež však tehdy spíše klesala. Soudruzi neváhali a vymysleli „cenový eskalátor“. Jeho smyslem bylo odpoutat cenu plynu od klesajícíc­h cen ropy.

Mechanismu­s byl jednoduchý. Pokud meziroční změna ceny ropy dosáhla hodnoty ± ?, potom se pro změnu ceny plynu použila hodnota ± ? x e, kde e byl eskalátor, jenž se pohyboval od hodnoty 0,03 (Německo, Francie) přes 0,04 (Itálie) po 0,06 (Rakousko). ČSSR měla e 0,09.

Smlouvy o dovozu ruského zemního plynu Gazexportu a společnost­í Ruhrgas, SNAM, Gaz de France, ÖMV a Transgas obsahovaly neveřejnou, takzvanou eskalační obchodní doložku, podle níž se přepočítáv­ala skutečná nákupní cena ruského plynu. Eskalátor v podstatě nivelizova­l vývoj ceny plynu – mohl se tedy snadněji a dlouhodobě plánovat. V důsledku toho se však prodejní cena plynu na vnitřních trzích odběratels­kých zemí lišila od cen, za něž byl nakupován.

Tento mechanismu­s se zdál stabilní, ale z ruské strany šlo o drahý omyl. Způsobily to dvě ropné krize v 70. letech krátce po podpisu mezinárodn­ích plynárensk­ých smluv – v důsledku eskalačníc­h doložek byla reálná pořizovací cena plynu až o čtvrtinu nižší, než plynárensk­é firmy od svých odběratelů požadovaly kvůli vývoji oficiální světové ceny zemního plynu.

Vazalské země

V tom spočívá mimořádná výnosnost evropského plynárenst­ví v 70. a 80. letech i původ vazeb zmíněných evropských firem a Gazpromu – a následně i osobních neformální­ch vztahů Kremlu a západoevro­pských politiků. Krátce po podpisu kontraktů v roce 1972 opatřených eskalačním­i doložkami se však cena ropy dramaticky zvýšila (graf Vývoj cen ropy v letech 1861 až 2011).

Skutečná pořizovací cena plynu narostla zhruba o tři procenta z meziročníc­h rozdílů ceny ropy. Od té doby cena ropy navzdory výkyvům roste. A eskalátor deformuje křivku pořizovací­ch cen zemního plynu a zplošťuje její trajektori­i, přičemž nelze ověřit, jsou-li tyto doložky stále přílohou dlouhodobý­ch kontraktů velkých evropských nákupčích ruského plynu a Gazpromu. Bylo by zajímavé to vědět.

Ekonomická metodika „rozdílovéh­o ukazatele zahraniční­ho obchodu“se promítla do ceny plynu i do regionální­ho obchodu. Ruský zemní plyn se za volnou měnu (dolary) prodával až za hranicemi „Západu“, na území západního Německa a Rakouska. Vazalské země „tábora míru“nakupovaly plyn na hranicích SSSR, v případě ČSSR na východě Slovenska v předávací stanici Ruská u hranic s dnešní Ukrajinou. Zde se měřil veškerý protékajíc­í plyn, ale prodával se pouze ČSSR, Jugoslávii a Německé demokratic­ké republice (NDR).

Rozhodujíc­í část přepravené­ho plynu byla (a je) dále přepravová­na jako ruská a prodávána v rakouském Baumgarten­u (pro Rakousko a Itálii) či za Rozvadovem v německém Waidhausu (Německo, Francie). Nově přibyl plynovod Jamal (Bělorusko, Polsko, Německo – prodej na německém území ve Frankfurtu nad Odrou), jímž se po opětovném sjednocení Německa přepravova­l plyn původně směřující do NDR přes naše území.

K odhadu neblahých změn, které může plynovod Nord Stream II ve střední a východní Evropě způsobit, není třeba křišťálové koule. Americký kapalný zemní plyn (LNG) je alternativ­ou k tomu z Ruska.

Z podmořskéh­o plynovodu Nord Stream teče plyn na jih přes německé území plynovodem Opal; na německé straně našich hranic s Německem (v Obenhau) je plyn změřen, jako ruský přepraven českým plynovodem Gazela a prodán Rusy ve Waidhausu. Tento plynovodní systém přesunul část dopravy plynu pro Německo z česko/slovenské tranzitní soustavy, a tedy i z Ukrajiny. Gazela je unikátním ruským plynovodem „z Německa do Německa“přes naše území. A druhý se chystá.

Mimořádné výhody majitelům

Tato krkolomnos­t měla v době svého vzniku dobrou příčinu – ruským „satelitům“se sice formálně účtoval prodaný plyn v dolarech, ale vše se v podstatě řešilo v rámci obchodní výměny. Veškeré platby byly hrazeny naturální dodávkou plynu. Gazprom nám formou fyzických dodávek plynu hradil tranzitní poplatky, zdarma poskytoval plyn na pohon „svého“plynu v našich kompresoro­vých stanicích, plynem platil i za naše investice do výstavby ruských plynovodů (Orenburg), takže vzájemný obchod byl zcela naturální.

Všechny dodávky plynu, jimiž Gazprom „platil“za tranzit a přepravní služby, však zahrnul až do dolarové ceny v západních předávacíc­h stanicích. Komická byla interpreta­ce údajů Gazpromu – vykazoval více než 30procentn­í ztráty při těžbě a dopravě plynu. Tím, že plyn, který rozdal cestou k našim západním hranicím či sám zde spotřebova­l, vložil do nákladů jako jedinou položku, již lze interpreto­vat jako permanentn­í, nepředstav­itelně velký únik plynu, vyvolal ve světě řadu diskusí o technické způsobilos­ti ruské plynárensk­é soustavy.

Závěr tohoto historické­ho exkurzu se týká kapacity dálkových tranzitníc­h plynovodů ve střední a východní Evropě, přesněji jejího obsazení a využití. U těchto plynovodů byl uplatněn princip „prázdné za plné“, dle něhož si Gazprom objednal kapacitu v plynovodu, již platil bez ohledu na to, zda jím plyn teče a v jakém objemu.

Majitelům plynovodů to přinášelo mimořádné výhody – trvalý přísun plateb, aniž bylo třeba kontrolova­t objem přepravníc­h výkonů. Tyto smlouvy totiž současně znamenají, že plynárenst­ví dané země disponuje pouze zbylou kapacitou potrubí, která není blokována dlouhodobý­m ruským přepravním kontraktem.

Například roční přepravní kapacita na vstupu plynovodu Eustream na Slovensko je zhruba 100 miliard metrů krychlovýc­h plynu, přičemž reálně protéká okolo 30 miliard ročně. Plynovod Jamal přes Polsko má kapacitu 30 miliard metrů krychlovýc­h, ale protéká jím sotva 15 miliard. Plynovod Nord Stream disponuje kapacitou 60 miliard metrů krychlovýc­h, přepravuje okolo 40 miliard. Do celé Evropy přitom ročně směřuje z Ruska zhruba 180 miliard metrů krychlovýc­h, tedy přibližně třetina celkové spotřeby plynu.

Blokované kapacity

V roce 2017 byl ruský export plynu rekordní – 195 miliard metrů krychlovýc­h. Z analýzy však vyplývá, že plynovody ve střední Evropě tento rok přepravily pouze 118 miliard metrů krychlovýc­h plynu (do Německa 55,3, Francie 12,3, Rakouska 8,3, Nizozemska a Dánska 6,4, Itálie 27,5, České republiky 6,1 a na Slovensko 4,6 miliardy), zbylý export směřoval jinými plynovody do Maďarska, Turecka, Černomoří a na Balkán.

Sečtou-li se všechny existující a disponibil­ní kapacity plynovodů ve střední Evropě, jimiž jsou či mohou být uvedené země ruským plynem zásobovány, vychází možná roční přeprava 190 miliard metrů krychlovýc­h (celkový roční export Gazpromu pro celou Evropu).

Při přepravě necelých 120 miliard metrů krychlovýc­h je dnešní volná kapacita vyšší než navrhovaná nového plynovodu Nord Stream II. Co tedy znamená jeho výstavba, zvyšující dopravní kapacitu v daném směru na skoro 250 miliard metrů krychlovýc­h, což, jak se zdá, výrazně přesahuje i rekordní prodej ruského plynu pro celou Evropu v roce 2017? Vždyť zazelenavš­í se Německo může odebírat od Rusů třeba více než dvojnásobe­k plynu jako dnes současnými plynovody.

Dlouhodobé kontrakty Gazpromu uzavřené na blokování kapacit středoevro­pských plynovodů Eustream, Net4Gas Jamal, Opal a Gazela jsou v rozporu se směrnicemi Evropské unie a měly by být okamžitě vypovězeny. A nejen to, jsou to zejména 1861 až 2011 Stavba plynovodu Nord Stream II, špendlíky, jimiž si Rusko připichuje své bývalé satelity zpět do sféry vlivu.

Polsku tento kontrakt s Gazpromem letos skončí – a polští politici jsou odhodláni jej neobnovova­t. Zde ostatně lze hledat hlavní příčinu současného rusko-běloruskéh­o špičkování o dodávkách a cenách ruského zemního plynu – Bělorusko přestane být tranzitní zemí…

Mocenský koncept

Tím se dostáváme ke smyslu tolik diskutovan­ého projektu plynovodu Nord Stream II. Že není třeba, je zřejmé z kapacit současných plynovodů. Kapacita plynovodů pro přepravu ruského zemního plynu pod baltským mořem do německého Greifswald­u vzroste na 120 miliard metrů krychlovýc­h plynu ročně. A z rozdělení dodávek ruského plynu do Evropy v rekordním roce 2017 vyplývá, že obě čísla jsou v podstatě stejná. O výstavbu druhého plynovodu Gazela již náš Net4Gas ostatně požádal.

Nově koncipovan­ý systém plynovodů je tedy schopen pokrýt dodávky pro všechny uvedené evropské státy; pro Nizozemsko, Dánsko, Německo a Francii bez potíží a pro Českou republiku také. Problém vzniká u trasy zajišťujíc­í dodávky pro Rakousko a Itálii, jež jsou prodávány na rakouské měřicí stanici v Baumgarten­u, tedy na té větvi plynovodu, která jde přes území Ukrajiny a Slovenska.

Existují dvě technická řešení – obrátit tok plynu v jižní větvi českého plynovodu Net4Gas mezi německým Waidhausem a měřicí stanicí v Lanžhotě a obrátit tok západní části slovenskéh­o plynovodu Eustream do rakouského Baumgarten­u, což je nejjednodu­šší a nejlevnějš­í. Neví se však, zda to vyhovuje ruskému mocenskému konceptu pro střední a východní Evropu.

Nelze ani vyloučit, že jižní úsek plynovodu Net4Gas bude v oblasti Břeclavi propojen s rakouským plynovodem WAG, jehož přepravní kapacita v úseku do Baumgarten­u bude posílena o spojku okolo 30 miliard metrů krychlovýc­h plynu. Tím by v „plynárensk­ém evropském systému“zůstalo Česko, ale ne Slovensko.

Ruská libovůle

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že přes území Ukrajiny zůstane tranzit plynu zachován. Pokud bude Slovensko zásobované z Česka, půjde přes Ukrajinu tranzit pro Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Srbsko. Další úbytek objemu této přepravy lze očekávat při prosazení ruského projektu South Stream; tím by pro Ukrajinu jakýkoliv tranzit plynu skončil. Polsko nežvaní a maká – zprovoznil­o terminál na příjem Plynovody ve střední Evropě kapalného zemního plynu (LNG), což učinily i baltské státy. Plyn z Ruska nadále odebírat nehodlají.

Pokud by příběh skončil tím, že slovenském­u státu a holdingu EPH významně poklesnou zisky za tranzit plynu přes Slovensko, je to mrzuté, ale lze to přežít. Horší je, že s výjimkou Česka a Polska bude část střední Evropy, která v minulosti ležela před železnou oponou, zcela (obchodně i zdrojově) odkázána na ruskou libovůli.

Na první pohled může Česká republika na projektu Nord Stream II vydělat; minimálně pojišťovna Allianz a kanadská zajišťovna Borealis, kterým plynovod Net4Gas patří (na rozdíl od všeobecně rozšířenéh­o omylu, že vlastníkem je RWE). Na druhý pohled to tak slavné není – nástroje současného imperiální­ho Ruska k rozkladu EU jsou už dost silné.

Nová konfigurac­e přepravníc­h cest méně závisí na vnějších vlivech tranzitují­cích zemí. Možná že tento aspekt vede Německo k zarputilém­u prosazován­í zbytečného projektu. Závislost dodávek plynu do Německa z Ruska bude přímá, nezprostře­dkovaná (a neohrožova­ná) dalšími tranzitním­i zeměmi. A Němci si jsou jistí, že to zvládnou. Pokolikáté v dějinách…

Česko-polská dohoda

Šance Česka spočívá v intenzivní spolupráci s Polskem. Po vypovězení tranzitníh­o kontraktu s Gazpromem vznikne na ose východ–západ volný koridor s kapacitou 30 miliard metrů krychlovýc­h plynu, jenž pravděpodo­bně je – či brzy bude – propojen s terminálem LNG ve Svinoústí.

Společnost Inogy (RWE), později snad Net4Gas, rozvíjela projekty plynovodů Stork I a Stork II, jež by propojily polský a český plynárensk­ý systém ve Slezsku. Napojení na plynárensk­ou infrastruk­turu Polska by umožnilo participov­at na dovozu kapalného zemního plynu do polského terminálu, čímž bychom získali důležitý přístup ke světovému trhu s plynem.

Často se uvažovalo ohledně bezpečnost­i, že některý z našich podzemních zásobníků na plyn by mohl být vyčleněn jako strategick­á státní hmotná rezerva pro případ ohrožení. Úvahy vždy skončily na nákladech, jež by takové „odložení“plynu představov­alo. Polský terminál ve Svinoústí představuj­e především šanci.

Stejně jako mělo Českoslove­nsko část přístavu v Hamburku, mohlo by Česko uzavřít s Polskem dohodu o 99letém pronájmu území u terminálu LNG a postavit zde zásobník na kapalný zemní plyn. Státní rezervy by bylo možné operativně využívat a nehrozily by utopené náklady.

Dvě normy EU

Boom LNG nastal v důsledku těžby „břidlicové­ho plynu“v USA. Díky nové technologi­i frakování USA předstihly Rusko a staly se největším světovým exportérem zemního plynu. Evropa disponuje vyspělou sítí dálkových plynovodů, použití plynu je běžné a nejnovější světové snahy o ochranu ovzduší zde nalézají sluchu – ideální trh pro zemní plyn. A o něj dnes bojují ruští a američtí exportéři.

Američané mají výhodu, kterou využívají – strach Evropy z vlivu Ruska založený na špatných historický­ch zkušenoste­ch. EU může vyřešit problém s ruským plynem – stačí dodržovat dvě unijní normy. První je unijní ekonomický svatý grál – pravidla celní unie. Zboží přicházejí­cí do ekonomické­ho prostoru EU se daní při vstupu do ní. Co platí pro čínské ponožky, však neplatí pro ruský plyn. Ten vstupuje do EU na hranicích mezi Běloruskem a Polskem, Ukrajinou se Slovenskem nebo Maďarskem a Rumunskem.

Na všech těchto přechodech se měří průtok a kvalita plynu; jeho velký podíl je však přepravová­n jako ruský na západ a měřen a prodáván až za hranicemi s Německem a Rakouskem. Proč jsou porušovány zásady evropské celní unie v bezpečnost­ně citlivém případě ruského zemního plynu? Ten by při dodržování platných evropských norem měl být měřen a nakupován na vnějších hranicích EU.

Druhým hříchem je porušování unbundling­u, práva volného přístupu obchodníků s plynem k přepravním kapacitám. Většina přepravní kapacity exportních plynovodů ve střední a východní Evropě je však blokovaná dlouhodobý­mi kontrakty s Rusy a pro obchodníky s plynem nepřístupn­á, přestože je více než z poloviny prázdná. V tom by měla být Evropská komise důsledná, důslednějš­í než v dohledu na porcování plynárensk­ých

komplexů. Zbavila by tím střední a východní Evropu zátěže a bezpečnost­ního rizika.

Náprava obchodních vztahů

Až se Evropská komise odhodlá nevyslyšet sobecké přání Německa, uvolní blokované přepravní kapacity plynovodů a přemístí prodejní body ruského plynu na vnější hranice EU, bude dle jejích předpisů evropský plynárensk­ý systém ve střední Evropě vypadat tak, že v souladu se směrnicemi EU ruská kontrola vyváženého plynu skončí na vnějších hranicích EU (mapa Plynovody ve střední Evropě).

Problémem je, že toto řešení koliduje s „vlastními“zájmy některých evropských vlád, zejména německé. Cenové výhody, které Rusko při nákupu plynu poskytuje Německu, by se asi staly minulostí, což by hodně bolelo. K úspěšnému řešení je proto důležitá názorová shoda členských zemí EU.

Blokaci ruského „plynového“vlivu podporuje nejen Polsko, ale v poslední době i Francie, která má díky dvanáctipr­ocentní závislosti na ruském plynu mnohem volnější ruce než Německo s třetinovou závislostí. Itálie také není z ruského plynu příliš nadšená, což se ukázalo v době ruských „plynových hrátek“s Ukrajinou, kdy její sever mrzl. Visegrádsk­á čtyřka by mohla namísto občasného šlapání na evropské nohy sehrát pozitivní a významnou roli. Bezprostře­dně se jí to totiž týká.

Někteří politici tvrdí, že díky současnému evropskému obchodu s plynem na základě plynových burz zcela zmizelo ruské nebezpečí, protože plyn je internacio­nalizován. To je nebezpečný omyl. Nejde totiž o internacio­nalizaci, ale o zastření původu ruského plynu – získává jen lepší mimikry. Byla by hloupost plyn z Ruska neodebírat, ale imperiální myšlení zná jen jedno řešení – jako v případě Krymu. A je-li Rusko nebezpečné dnes, pak hladové zítra by bylo mnohem nebezpečně­jší.

V Evropě se znovu láme mocenský chleba. Buď budou napraveny záměrně dlouhodobě pokřivené a často vynucené obchodní vztahy Ruska a členských zemí EU (či celé Unie) v dodávkách, přepravě a prodeji ruského zemního plynu, nebo vztahová mocenská matice, jež má původ na Jaltské konferenci v únoru 1945 a v následném satelitním mocenském uspořádání východního bloku, opět posílí – a přímým nátlakem vznikne další parodie na žalář národů. A tím skončí i Evropská unie ve své současné podobě.

Byla by hloupost zemní plyn z Ruska neodebírat, ale imperiální myšlení zná jen jedno řešení – jako v případě Krymu. A je-li Rusko nebezpečné dnes, hladové zítra by bylo mnohem nebezpečně­jší.

 ??  ??
 ?? FINSKO ?? který by měl z Ruska do Evropy, respektive Německa, dodávat ročně 55 miliard metrů krychlovýc­h zemního plynu, probíhá od loňského podzimu. Hotov má být do konce roku 2019. Potrubí o délce
1230 kilometrů pokládají speciální lodě.
Audacia (na snímku) pokládá přibližně tři kilometry
Nord Streamu II za den. dolarů za barel „ruské“plynovody ve výstavbě nebo přípravě plynovody, jejichž kapacita je převážně blokována Gazpromem plynovody, jejichž kapacita je částečně blokována Gazpromem výběr „tržních“plynovodů stanice, kde se nyní prodává ruský plyn pro západní Evropu stanice, kde by měl být prodáván do EU veškerý ruský plyn
FINSKO který by měl z Ruska do Evropy, respektive Německa, dodávat ročně 55 miliard metrů krychlovýc­h zemního plynu, probíhá od loňského podzimu. Hotov má být do konce roku 2019. Potrubí o délce 1230 kilometrů pokládají speciální lodě. Audacia (na snímku) pokládá přibližně tři kilometry Nord Streamu II za den. dolarů za barel „ruské“plynovody ve výstavbě nebo přípravě plynovody, jejichž kapacita je převážně blokována Gazpromem plynovody, jejichž kapacita je částečně blokována Gazpromem výběr „tržních“plynovodů stanice, kde se nyní prodává ruský plyn pro západní Evropu stanice, kde by měl být prodáván do EU veškerý ruský plyn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia