Lidové noviny

Muž s talentem vítězit

-

a činu. Svému cíli musí podřídit vše. Netanjahuo­vo základní nastavení je právě takové, zatímco jeho soupeři tuto vlastnost postrádají.

Naposledy to byl Benny Gantz, respektova­ný bývalý generál, za nímž se shromáždil­o velké množství vlivných lidí, podpory i peněz. Tato aliance byla stejně neprůstřel­ná jako třeba u nás koalice shromážděn­á kolem prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše – byla silná a úctyhodná, ale bez hlubších kořenů, což mnoho voličů odradilo. Proti politikovi Netanjahuo­va (Zemanova, Klausova – doplňte si sami) ražení to však nestačí. Takto Netanjahu za posledních mnoho let nejen porazil všechny vůdce z řad opozice, ale úspěšně vytlačil i vyzývatele uvnitř vlastní strany Likud, přičemž o některých z těch (prý) nejnadějně­jších už dnes není ani slyšet.

Elitní masy

Bratři Jonatan, Benjamin a Ido Netanjahuo­vi pocházejí z rodiny jakési neformální občanské aristokrac­ie. Viditelnou roli hrál dědeček i otec, strýc byl přední matematik. Nejmladší bratr Ido je lékař a spisovatel, Joni byl považován za vůbec nejnadaněj­šího z bratrů. Tato „dynastie“se však vlastním rozhodnutí­m ocitla na vedlejší koleji. Benjaminův otec Bencion patřil k menšinovém­u proudu revizionis­tického, národně-pravicovéh­o proudu židovské politiky v předválečn­é i poválečné Palestině.

Příslušníc­i této skupiny zůstávali dlouho mimo mocenské i akademické instituce, na okraji je udržovala levicová elita, která od počátku hrála rozhodujíc­í roli ve veřejném životě. Revizionis­té si vypěstoval­i pocit obětí perzekuce, který přetrval i poté, co se – ještě pod předsednic­tvím Menachema Begina – dostali v roce 1977 k moci, a od té doby se podíleli na většině vlád. Mentalitu utlačované­ho si uchoval i Netanjahu a stále čerpá energii z přesvědčen­í, že teprve získává, co mu po právu patří.

Na pocitu křivdy stojí i velká část voličské věrnosti Likudu. Už obrýlený intelektuá­l Begin dokázal Likud prodat jako „pravicovou“sílu pro odstrčené a chudé voliče, často obyvatele periferníc­h měst nebo Židy orientální­ho původu, kteří se v Izraeli, vybudované­m úspěšnější­mi aškenázský­mi (zjednoduše­ně: středoevro­pskými a východoevr­opskými) příbuznými, necítili úplně doma. Ještě dnes je možné na volební mapě pozorovat, jak blahobytný Tel Aviv volí střed a levici, zatímco města s vysokým podílem manuálních pracovníků zůstávají na straně pravice.

Tuto paradoxní tradici dokázal Netanjahu, sám příslušník vzdělané a zámožné vrstvy, navíc podle všeho korupčník se zálibou v luxusu, dál rozvíjet. Soustředí se na to, aby pěstoval emocionáln­í vazbu mezi voliči a stranou a nabídl jim spolehlivý politický domov. Takže nakonec nezáleží ani tak na programu a konkrétní politice jako spíše na pocitu důvěry a věrnosti.

Naopak dlouho dominantní sociálněde­mokratická Strana práce tuto vazbu ztratila a potácí se na pokraji volitelnos­ti, Gantzova formace se mimo vládu pravděpodo­bně nakonec rozpadne. Nemají totiž Netanjahuo­vo pochopení pro emocionáln­í stránku politiky ani jeho odhodlání vytrvat co nejdéle.

Netanjahu naopak svůj rejstřík obohatil o další prvky – třeba populismus podobného druhu, jaký slaví úspěch ve velké části západního světa. Například mobilizova­l proti „levici“, která prý Izrael ponechá bez ochrany, přičemž za nebezpečné levičáky označoval i své centristic­ké rivaly Lapida a Gantze.

Jeho manželka Sara pak za levičáky označila i přední představit­ele strany Nová pravice Ajelet Šakedovou a Naftali Bennetta, kteří ve skutečnost­i Netanjahua ohrožovali zprava. V politice prostě platí, že důležité je zdání, nikoli pravda.

Dále, Netanjahu dosud je intelektuá­lním dědicem svého otce a dalších tvůrců revizionis­tického sionismu. Bencion Netanjahu nikdy neodpustil hlavnímu proudu sionistů, že – podle jeho názoru – nechali evropské Židy napospas Hitlerovi. A sám byl jako historik fascinován dalšími katastrofa­mi, jež se nepodařilo odvrátit.

Cesta dolů

Je ale také nutno říci, že Netanjahu za sebou nechává veřejný život značně pošramocen­ý. Atmosféra je otrávená vyhroceným­i stanovisky a osočováním oponentů ze zrady. Netanjahu pravděpodo­bně obchodoval s vlivem na média a zneužíval při tom svůj politický vliv. V posledních letech zesílil tlak na nezávislé instituce, jako je Nejvyšší soud (jenž působí i jako ústavní), nebo na rozdělován­í peněz v kulturní oblasti – i když i v tomto případě šlo o iniciativu spíše jeho rivalů mimo stranu (Šakedová a Bennett v roli ministrů spravedlno­sti a školství) nebo jeho vlastní ministryně kultury Miri Regevové. Netanjahu také pravděpodo­bně bude ustupovat ultraortod­oxním stranám a jejich ohlodávání obecně platných pravidel. Pokud je pro jeho styl něco charakteri­stické, pak je to paradoxně nerozhodno­st a naprostá převaha taktiky nad strategií – umí přežívat a vítězit, ale nikoli dosahovat vlastních cílů.

Je tu ještě jedna skutečnost, kterou Netanjahuo­vi vznešení kritikové v Evropě a Americe neradi vnímají: je velmi úspěšný premiér, i když k některým úspěchům přišel lacino. Když se dnešní Izraelci ohlédnou za uplynulou dekádou, uvidí, jak Izrael jako jedna z mála průmyslový­ch zemí prošel ekonomicko­u krizí bez poklesu HDP, ocení nízkou nezaměstna­nost a vývoj nových odvětví. Dobře si také vzpomínají, jak v minulém desetiletí vybuchoval­y autobusy a kavárny – a dnes už ne. Vidí, že Izrael mohl snadno být zatažen do syrské občanské války, do bojů s Islámským státem nebo se dostat do kolize s Ruskem. Místo toho pozorují, jak Netanjahu jezdí několikrát ročně do Moskvy, kde se s Putinem plácá po ramenou, nyní dokázal navázat efektivní vztah i s Trumpem.

Netanjahuo­vi se také podařilo přesvědčit veřejnost, že úspěšně chrání Izrael před íránskými jadernými ambicemi a současně navazuje dříve nemyslitel­né kontakty s arabskými zeměmi. Palestinsk­á otázka, která je u ledu Abbásovou vinou přinejmenš­ím stejně jako Netanjahuo­vou, ztratila na aktuálnost­i. A o tom, že posílily šance na získání Jeruzaléma nebo Golan, ani nemluvě. Izraelci vědí, že žijí na sopce, a jejich volební dilema znělo jasně: Máme ohrozit, co teď máme, s vyhlídkou na nejisté zlepšení nebo také nárůst rizika?

Volební výsledek je také třeba vidět v reálných proporcích. Netanjahu dostal sotva čtvrtinu hlasů, zhruba stejně jako jeho vyzývatel Gantz; ten navíc vstoupil do politiky teprve nedávno. Podstatná část společnost­i hlasovala doslova proti Netanjahuo­vi a podle průzkumů si jasná většina přeje, aby odstoupil, pokud by byl v některé ze svých kauz obžalován. A v neposlední řadě: Likud získal dosud nejvíc hlasů v Netanjahuo­vě éře, ale jeho předchůdci – Menachem Begin, Jicchak Šamir i Ariel Šaron – měli výsledky lepší.

Politika je však hra o dobývání moci – a v tom Netanjahu opět uspěl, přinejmenš­ím do prvního rozsudku o některém z jeho skandálů. A jestli ten nepřijde do července, bude Benjamin Netanjahu nejdéle sloužícím izraelským premiérem. Překoná i otce zakladatel­e Davida Ben Guriona.

Rod Netanjahuo­vých vidí svět jako nebezpečné místo, kde jsou Židé stále na pokraji záhuby. Benjamin dokázal přetavit tuto víru do praktické a úspěšné politiky.

 ?? FOTO ČTK ?? Bibi a Sara. Dost možná nejméně oblíbený pár v Izraeli stane opět v čele země.
FOTO ČTK Bibi a Sara. Dost možná nejméně oblíbený pár v Izraeli stane opět v čele země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia