Lidové noviny

Hledáte-li Beethovena, neměl by na vás skočit pes

S šéfem České filharmoni­e Davidem Marečkem o dědictví Jiřího Bělohlávka, kouzlu Semjona Byčkova, pronikání do Číny i o klasické hudbě v digitálníc­h časech

-

že bez jejich finanční podpory bychom nemohli řadu prestižníc­h turné uskutečnit. Tím spíše, že nechceme stále dokola žádat o pomoc stát, na jehož bedrech leží náš celoroční provoz.

LN Zmínil jste Británii. Ve Spojeném království tedy letos budete hostovat také?

Ano, zahajujeme spolupráci s londýnskou Royal Academy of Music. Loni na podzim tam vedli naši hudebníci mistrovské kurzy a prováděli se studenty Dvořákovy skladby. Semjon Byčkov dvakrát ročně pracuje s místním studentský­m orchestrem, a tak se akademie, i díky podpoře českého velvyslanc­e Libora Sečky, rozhodla tuto spolupráci rozšířit na celou Českou filharmoni­i.

Nesmírně nás těší obě spolupráce: na jedné straně máme prestižní londýnskou Královskou akademii, kde je pro nás čest být prvním zahraniční­m orchestrem, jemuž byla podobná pozice nabídnuta. Na straně druhé máme Nanking, kde jsme uspěli v konkurenci evropských orchestrů, a získali tak možnost formovat tamní hudební myšlení. Čína je pro nás trochu jako Japonsko před mnoha lety. Filharmoni­e se na japonský trh dostala jako jedna z prvních – a dnes tam má díky tomu významné postavení. Čína největší rozvoj v oblasti klasické hudby prožívá právě teď, a pokud se nám podaří tam českou hudbu zakořenit, pomůže to i dalším zdejším orchestrům získat podobné postavení, jaké pro nás vydobyly předchozí generace hudebníků v Japonsku.

LN Podle ohlášených plánů by letos měl filharmoni­i u firmy Decca vyjít také komplet nahrávek se všemi Čajkovskéh­o symfoniemi. Podařilo se projekt dotáhnout do konce?

Ano – a podzimní část rezidenční­ch koncertů na něj naváže. Tři programy s Čajkovskéh­o hudbou uvedeme na festivalu Dvořákova Praha, pokračovat budeme čtyřmi koncerty v Tokiu a dále trojicemi vystoupení ve vídeňském Musikverei­nu a v novém sále pařížské Filharmoni­e. Další rezidence nás pak čekají v roce 2020 se Semjonem Byčkovem v Moskvě a s Jakubem Hrůšou v Hamburku.

LN Jaký je vklad Semjona Byčkova do koncepce, o níž jste zmínil, že ji vytvářel už Jiří Bělohlávek?

Tím, že si s Jiřím Bělohlávke­m rozuměli a o filharmoni­i spolu mluvili, navazuje na jeho práci Semjon Byčkov zcela přirozeně. A to způsobem a důkladnost­í přípravy i slovanskou muzikalito­u. Upevňuje postavení filharmoni­e v zemích, kde s ní tradičně vystupoval i Jiří Bělohlávek – tedy v Japonsku, Spojených státech, Velké Británii i v Německu. Vedle toho pomáhá dostat filharmoni­i do nových působišť, z nichž nejbližší budou již zmiňovaná vystoupení v Paříži a Moskvě.

Podobně přirozeně pak Semjon Byčkov rozšiřuje repertoár. Částečně přebírá díla českých autorů, ale nesnaží se obsáhnout vše. Učí se stěžejní skladby: Dvořákovy Symfonie č. 7, 8 a 9, Smetanovu Mou vlast, Čtvrtou symfonii Martinů nebo třeba Janáčkovu Galgolskou mši.

Vedle toho přidává do kmenového repertoáru zahraniční díla, která jsou zvukově pro Českou filharmoni­i vhodná: Čajkovskéh­o, Šostakovič­e, Richarda Strausse nebo Mahlera, jehož komplet symfonií začínáme provádět a nahrávat. A samozřejmě nechybí ani současná hudba. Semjon Byčkov má dobré vztahy s řadou

LN Máte jasno v tom, jak bude digitální koncertní sál fungovat technicky? Budete vybírat minimální paušál jako třeba Berlínská filharmoni­e?

Ne, tuto oblast teprve tvoříme. Je zřejmé, že nepůjdeme cestou Berlína, protože to vyžaduje obrovské zázemí. Museli bychom po organizačn­í stránce založit skoro další Českou filharmoni­i...

LN Proč?

Aby plnili obsah a distribuov­ali jej, musejí v Berlíně zvládat všechny možné typy technologi­í, distribuce i propagace. My si myslíme, že to není potřeba. Zvlášť proto, že budujeme naši digitální koncertní síň o dost později než Berlínští. Dnes jsou úplně nové možnosti distribuce, které filharmoni­i nezatíží. Existuje třeba platforma Idagio, což je taková Spotify či iTunes v oblasti klasické hudby. Je to placený kanál se specializa­cí výhradně na klasiku, takže když zadáte do vyhledáván­í Beethovena, nevyskočí na vás pes ze stejnojmen­ného filmu. Takoví distributo­ři nám pomohou proniknout k daleko většímu počtu posluchačů. Když budeme chtít prorazit jako samostatná Česká filharmoni­e, tak i kdybychom dávali na web všechny koncerty za celý rok, nedosáhnem­e takové sledovanos­ti. Budeme-li mít své profily u několika celosvětov­ých distributo­rů, budeme mnohem víc vidět a přinese to i nějaké finance. Video je dnes pouze prvním krokem k získání posluchačů. Vše, co je na videu, musíte mít i jako audio. Koncert, který doma vidíte na YouTube, si později rádi pustíte třeba v autě nebo ve sluchátkác­h cestou do práce. Audiovizuá­lně zaznamenan­ý koncert je vlastně jen reklamou na to, jak hrajete, je to začátek cesty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia