Lidové noviny

Kotva 1927/1974

-

Obchodní dům Kotva na pražském náměstí Republiky budil emoce už v okamžiku svého vzniku. A jinak tomu není ani dnes. Aktuálně byl jejich hlavní příčinou fakt, že na zásah ministerst­va byla stavba zbavena statusu kulturní památky, který jí byl před časem na základě expertního doporučení přiznán. Protože prý ale došlo k administra­tivním pochybením, probíhal celý proces znovu. Předevčíre­m byl ovšem ukončen a jeho výsledek je naštěstí totožný – stavba se opět vrátila na seznam památek, kam nepochybně patří. V kontextu moderní české architektu­ry jde totiž o opravdu významný objekt.

Nápad vybudovat na strategick­y významném místě na rozhraní Starého a Nového Města obchodní dům pochází už z druhé

poloviny dvacátých let. V roce 1928 byl ve druhém čísle avantgardn­ího časopisu Stavba, vydávaném Klubem architektů, reprodukov­án projekt významného pražského architekta Rudolfa Stockara (1886–1957), který svým řešením představov­al jeden z vrcholů nastupujíc­ího funkcional­ismu.

Skleněné průčelí do náměstí s uzoučkými parapety a průběžnými pavlačemi autor záměrně „zatlačil“z uliční čáry Revoluční třídy, aby vytvořil před vstupem komorní náměstí. Dále se stavba rozšiřuje a sleduje zakřivení Králodvors­ké uličky až k Rybné. Domem prochází pasáž, která je v jednom místě zaklenuta mohutnou kupolí. Zadní trakt je pak snížen, aby nenarušil nižší zástavbu v Rybné. V té době v Praze nebylo mnoho srovnateln­ých staveb – snad Kyselovy moderní obchodní paláce Lindt a Praha (později známý jako Dětský dům), Krejcarův Olympic nebo Baťův obchodní dům.

Není proto divu, že Stavba projekt publikoval­a, ač Stockar, někdejší absolvent pražské techniky, nepatřil mezi levicové avantgardi­sty okruhu Karla Teigeho, Oldřicha Starého nebo Oldřicha Tyla, kteří měli tehdy v Klubu architektů hlavní slovo. Byl tehdy již představit­elem střední generace, reprezento­vané jmény jako Gočár, Janák, Novotný, Kozák nebo Machoň. Podobně jako oni měl i Stockar za sebou experiment­y v různých stylech: secesí, modernou a kubismem počínaje a art dekem konče. K výstavbě obchodního paláce však nakonec nedošlo, což je samozřejmě škoda.

Hexagonáln­í metabolism­us

K tématu se architekti vrátili až po několika dekádách, když byla v roce 1969 vypsána architekto­nická soutěž na obchodní dům nově založeného řetězce Prior. Za oběť bohužel padly domy, které na parcele stály, mezi nimi i pěkné příklady secese (dům architekta a stavitele Jana Pacla) a moderny (pozoruhodn­á stavba Bohumila Hübschmann­a). Proběhl rovněž podrobný archeologi­cký průzkum této cenné lokality s pozůstatky středověké­ho, později barokně přestavěné­ho kostela sv. Benedikta, objeveny byly i hroby a samozřejmě i zbytky opevnění Starého Města v této partii.

Za Josefa II. byl zrušen kostel, hřbitov i kolej sv. Norberta, později nahrazená novoměstsk­ým ústavem šlechtičen. Právě na jeho místě pak od sklonku dvacátých let minulého století stál konstrukti­vistický palác Kotva architekta Jana Žáka, dekorovaný na nároží plastikou dívky s kotvou od Břetislava Bendy (na střeše této stavby natočil pak na sklonku padesátých let svůj pozoruhodn­ý experiment­ální film Holubice František Vláčil). Prostor, kde dnes stojí obchodní dům, zůstal z části prázdný, v zadní partii Králodvors­ké a Rybné však ještě stály i výše zmíněné Hübschmann­ovy a Paclovy domy.

S výstavbou nového obchodního domu v tomto místě se počítalo již od roku 1963. První cenu ve výše zmíněné soutěži získali manželé Vladimír a Věra Machoninov­i, druhou Anton Rokošný a třetí dvojice autorů Ivo Loos a Jindřich Malátek. Výsledky pak byly publikován­y v časopise Českoslove­nský architekt o dva roky později.

Vítězové předložili projekt vskutku působivý, který ovšem na skicách vypadá poněkud dynamičtěj­i než výsledná stavba provedená v letech 1972 až 1974. Dodejme, že na tehdejší dobu to byl čas rekordně krátký, k čemuž ovšem jistě přispělo angažování prováděcí stavební společnost­i SIAB ze Švédska.

Autoři zvolili hexagonáln­í modul, který vtipně vyplňuje dané prostranst­ví. Ve světě byly podobné stavby ovšem tehdy již obvyklé, stylově je lze zařadit pod termín metabolism­us. I u nás ostatně vznikly na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let obdobné projekty, například různé studie Iva Klimeše, manželů Nedy a Miloslava Cajthamlov­ých nebo Miroslava Masáka (družstevní nákupní centrum Ještěd v Liberci, později zbořené).

Barevný kód

Konstrukčn­ě jde v případě Kotvy o ocelový skelet s železobeto­novými litými stropy, nesenými hřibovými sloupy. Profilovan­ý plášť pak tvoří kortenové plechy. Zajímavý byl i barevný kód, který odlišoval jednotlivá podlaží a objevil se taktéž na průčelí v podobě barevných pruhů.

Dům nyní čeká oprava a lze jen doufat, že bude provedena citlivě a s ohledem k původní architektu­ře. Krom toho vychází i velmi pečlivě připravená publikace Obchodní dům Prior / Kotva (ed. Petr Urlich, vyd. Národní památkový ústav), která shrnuje celou historii místa, dokumentac­i stavby i dalších děl obou autorů a navrch přidává příklady metabolism­u v zahraničí i reprint dobových textů. Škoda jen, že pomíjí informace o výše zmíněném Stockarově projektu z roku 1927 a dokumentac­i cenných staveb z počátku minulého století, které byly před výstavbou zbořeny.

 ?? FOTO ARCHIV AUTORA ?? Skleněný palác. Nerealizov­aný návrh architekta Rudolfa Stockara na obchodní dům v místě, kde dnes stojí Kotva. Projekt z roku 1927 byl publikován v následujíc­ím roce v avantgardn­ím časopise Stavba.
FOTO ARCHIV AUTORA Skleněný palác. Nerealizov­aný návrh architekta Rudolfa Stockara na obchodní dům v místě, kde dnes stojí Kotva. Projekt z roku 1927 byl publikován v následujíc­ím roce v avantgardn­ím časopise Stavba.
 ?? FOTO PAVEL HROCH A REPRO Z PUBLIKACE OBCHODNÍ DŮM PRIOR / KOTVA ?? Obchodní dům Kotva manželů Vladimíra a Věry Machoninov­ých z let 1969–1974 byl otevřen veřejnosti v roce 1975. Uprostřed obálka knihy věnované této významné stavbě, vpravo studie průčelí a řez ze soutěžního návrhu.
FOTO PAVEL HROCH A REPRO Z PUBLIKACE OBCHODNÍ DŮM PRIOR / KOTVA Obchodní dům Kotva manželů Vladimíra a Věry Machoninov­ých z let 1969–1974 byl otevřen veřejnosti v roce 1975. Uprostřed obálka knihy věnované této významné stavbě, vpravo studie průčelí a řez ze soutěžního návrhu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia