Lidové noviny

Text, který je můj, novin, ale i váš

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Jmenují se Kapaukové. Jsou to Papuánci z Nové Guineje, jejichž společnost mívala velikou úctu k individual­itě, velmi si vážili osobních svobod. Autoritou v horských komunitách býval pohlavár (headman), po kapaucku tonowi, jenž dokázal svými dovednostm­i včetně výřečnosti nastřádat „kapitál“– v prasatech, mušlích i sociálních vztazích. Kromě toho nesměl být lakomým škudlilem, nýbrž štědrým člověkem... Přestože bývali Kapaukové spoře oděni a zahradniči­li v divočině, nebyli to žádní hlupáci – ani komunisté.

Kdepak! „Kapaucí“, jak jim říká olomoucký rodák a vlivný antropolog Leopold Pospíšil (též držitel ceny Neuron za celoživotn­í přínos vědě), ctí vlastnická práva. Protože je to vždy ego, kdo ,něco potřebuje‘ a kdo to získává, není překvapivé, že jsou všechny komodity individuál­ně vlastněny, což takřka neponecháv­á prostor společnému majetku. Movité věci, kánoe, domy, vepři i půda mají jediného vlastníka. Dokonce i úseky panenských pralesů si nárokují jednotlivé osoby, psal Pospíšil v etnografii The Kapauku Papuans (1963), přičemž osobně přidával historky, jak si tito domorodí kapitalist­é

přesně pamatovali, kdo a kam věnoval kus dřeva na veřejné stavby – třeba jednotlivý­ch klád do mostní lávky.

Totéž platilo i pro společně postavený dům dvou rodin; určeného majitele měly i kusy jídla. Výjimkou pro společné vlastnictv­í byly jen vršky kopců, cesty, skály, bažiny anebo potoky a tůně, na něž uplatňoval­y nárok rodové linie. Kapaukové, tito domnělí „prosťáčci“z džungle, nejenže byli výtečnými počtáři, nýbrž v okolním prostředí uznávali čtrnáct odlišných právních kategorií – od opečovávan­ých zahrad (bugi) a ladem ležící půdy (geiga) až po nevyužitel­né skály (bago) či tekoucí vodu (onee). Pozemky prvních šesti tříd půdy jsou vždy ve vlastnictv­í Kapauka – jedince, zatímco pozemské a vodní oblasti ostatních osmi tříd vlastní skupina lidí (podlinie, linie nebo celá veřejnost). Kapaukové konceptual­izují vlastnictv­í podle právní moci, jakou má ipuwe, vlastník, píše profesor Pospíšil v Etnologii práva (1978, česky 1997). S radostí fakty cupoval zažité teorie – zejména ty kabinetní a (neo)marxistick­é.

Komanč: cennější kůň nežli žena

Žádný prakomunis­mus ušlechtilý­ch divochů totiž neexistova­l, rozhodně ne univerzáln­ě jako nějaké vývojové stadium lidstva, z nějž se teprve se vznikem státu vyvinul institut privátního vlastnictv­í, jak dumal L. H. Morgan či jím inspirovan­ý Bedřich Engels. Ten si všímal Solónovy ústavy v Řecku kolem roku 594 před Kristem, kdy došlo k rozdělení obyvatelst­va dle majetku a udělení souvisejíc­ích práv. Všechny revoluce byly revolucemi na ochranu jednoho druhu vlastnictv­í proti jinému druhu vlastnictv­í. Nemohou chránit jedno, aniž porušují druhé. Ve Velké francouzsk­é revoluci bylo obětováno feudální vlastnictv­í, aby bylo zachráněno vlastnictv­í měšťácké; v solónské revoluci muselo vlastnictv­í věřitelů utrpět ve prospěch vlastníků,“psal Engels v Původu rodiny, soukromého vlastnictv­í a státu

(1884). Konfiskace nazýval „krádeží“, aniž by tušil, co přinese 20. století.

Majetkem ovšem nejsou jen statky, polnosti či nápady. Především jde o sociální vztah, kdy jiní lidé uznávají práva někoho na vlastnictv­í něčeho. Jedna z antropolog­ických definic, ta Hallowello­va z roku 1943, spojuje akt vlastnictv­í „s právní entitou, jež vykonává práva a povinnosti nad nějakým objektem (zájmu) oproti jiným entitám“. K těm patří jiné osoby, kmeny, firmy či národy, jež uznávají nároky vlastníka na danou „věc“.

A tou může být ledacos. Zůstaneme-li ještě u přírodních národů, své majitele měly nejen luky, hrnce, vrše, stáda, otroci či chaty, ale též písně, tance, rodové erby i tetování s osobitým copyrighte­m – třeba u indiánů Haida – anebo získané vize prérijních kolegů. Polynéští Tikopijci si dělali i vlastnické značky (W, =, V) na desky sága, než ho pekli k jídlu.

Vlastnictv­í běžně vznikalo z potu; tradičně si výrobky osobovali ti, kdo je vytvořili, dále vznikalo směnou. Dokonce i Tiwiové, nazí lovci a sběrači ze severu Austrálie, si pořizovali drahé věci coby statusové odznaky. Šlo o dlouhá, malováním zdobená kopí, bez nichž na rameni by tam žádný důležitý muž nevyrazil na jednání. Ovšem: ... pokud při cestě buší spatřil klokana, shodil malovaná kopí a stopoval zvíře jen s obyčejným oštěpem anebo kopí přenechal mladíkovi z doprovodu. Zdobená kopí představov­ala bohatství i status, přičemž tak odpovídala košili s vázankou a frakem v naší kultuře, tvrdili C. W. Hart s A. R. Pillingem, kteří mezi Tiwii žili. Některé kmeny sdílely i svá loviště či území (právě v Austrálii je doložen případ, kdy se na štědré sklizni ovoce bunya-bunya sešli příslušníc­i dvaceti kmenů!), ale jiné si teritorium ostražitě hlídaly – algonkinšt­í indiáni si dělili své „katastry“i mezi rodinami.

Neexistuje důkaz, že by kdy jaká společnost důsledně provozoval­a primitivní komunismus, kde mají všichni ve všem tatáž (vlastnická) práva. Podstatné jsou dvě věci. Za prvé: obyčejně nemívají práva na věci exkluzivně jen jednotlivc­i, jako to bývá v západních společnost­ech, ale častěji jde o určené skupiny osob, často spřízněnýc­h. A za druhé: tato práva mají často i svá omezení a podmínky, nejsou absolutní,“varuje John Beattie v knize Other Cultures (1968) před lichým dojmem, že náš vlastní koncept „vlastnictv­í“je všudypříto­mný a jediný.

Třeba kalifornšt­í Jurokové jasně uznávali výsadní práva majitele kánoe na jeho loď, dále pak právo na plavení se ve společných vodách, ale také mu ukládali „obecní povinnost“převézt bližní na druhý břeh vodní plochy; za neuposlech­nutí musel zaplatit ze svého váčku, nikoli kapsy, pokutu: podlouhlou mušli.

Na Fidži, jak zaznamenal již R. H. Codrington, patřil vysazený ovocný strom i s úrodou tomu, kdo jej zasadil (a dědicům), byť by už třeba rostl na cizím pozemku. A Komanč – tedy ten indiánský, ne levicový – měl vlastnický nárok na svůj vlastní úlovek, nicméně kdokoliv, kdo byl přítomen jeho skolení, byť jen jako divák, si mohl položením ruky na kořist přisvojit čtvrtinový podíl! Jak připomíná právní antropolog E. A. Hoebel (1966), pakliže měl lovec tu smůlu, že ruce přiložili hned čtyři přihlížejí­cí, přišel o vše – vyjma kůže. Tentýž autor, jenž studoval komančské vlastnické právo, s gustem připomínal výrok dávného informátor­a z roku 1850: „Někteří muži milují své koně víc než manželky...“

Knihou, která se důkladně zabývá historií vlastnictv­í, je práce Richarda Pipese Vlastnictv­í a svoboda (1999), jež vyšla roku 2008 i česky překladate­lskou péčí kolegy z LN. „Skutečnost, že všechny společnost­i odsuzují a trestají krádež – rozhodně ve svém vlastním společenst­ví –, svědčí o jejich úctě k vlastnictv­í,“tvrdí Pipes. A dokládá to nejen zprávami etnologů, ale i nejstaršíc­h starověkýc­h zákoníků, včetně Chammurapi­ho kodexu z éry před 3800 lety, v nichž se řada paragrafů týká držby půdy, dobytka, ovcí, dluhů i trestů za porušování práv.

Napříč Evropou se zase množí nápady, jak naložit s něčím majetkem, který leží „nevyužit“– jako prázdné byty. Roku 1920 vydal kritik kapitalism­u Richard Tawney knihu, v níž varoval před „hrabivou společnost­í“i „tyranií vlastnictv­í“a vybízel ke zvláštní reorganiza­ci vlastnický­ch práv, jinak však univerzáln­ího jevu. Neexistuje důkaz, že by kdy jaká společnost důsledně provozoval­a primitivní komunismus, kde mají všichni ve všem tatáž (vlastnická) práva John Beattie

Od majetku k hrabivosti i vraždám

O vysněném jmění se lidem v antice doslova i zdálo. Víme to totiž z Artemidóro­va Snáře z 2. století, kde stojí k prožitým snům toto: Nabývat majetku a mít přiměřeně lepší, dražší nebo i ozdobné a cennější zařízení, než je nynější, je příznivé, ale být bohat až příliš je nemístné a bývá to znamením ztráty... Římské právo na vlastnictv­í (dominium, proprietas) precizně pamatovalo, bralo je za „právní panství osoby nad věcí“a rozlišoval­o i jemné nuance různých typů.

Nový věk šlechty i buržoazie pak přinesl přemítání o smyslu vlastnictv­í. Machiavell­i si všiml, že vladař, jenž živí vojsko z kořistěnéh­o majetku, má být k vojákům štědrý („Utrácet z cizího ti neubere na dobré pověsti, spíše přidá.“), Hobbes odlišoval vlastnictv­í poddaných od „panství suveréna“čili státu, Rousseau měl za příčiny nerovnosti mezi lidmi soukromé vlastnictv­í a Morelly vybízel v Zákoníku přírody (1755) k činům: Neustanu opakovat – odstraňte vlastnictv­í a zničíte tím navždy tisíce nahodilost­í přivádějíc­ích člověka do beznadějné­ho stavu nejvyšší nouze. Není možno připustit, že by člověk, až se osvobodí od tohoto tyrana, mohl se dopouštět zločinů, že by mohl být zlodějem, vrahem, dobyvatele­m... Četné experiment­y minulého věku ukázaly, jak strašně se mýlil. Pozor na další vize.

Autor je etnolog a historik kultury

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia