Lidové noviny

Já, člen Pomocné stráže VB

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Výstavy ke 100. výročí republiky obsáhly širokou škálu témat. Zajímavá je i ta v policejním muzeu. Jen se v záplavě uniforem musíte soustředit na to, jakému režimu ta či ona sloužila.

Hlavní expozice, kterou nabízí Muzeum Policie ČR na pražském Karlově, se jmenuje Sto let bezpečnost­ních sborů. A i když funguje už od loňska, potrvá ještě až do konce školního roku a stojí za návštěvu. Ta návštěva si ovšem žádá jisté vědomostní zázemí. Ačkoliv policejní téma i sama instituce policejníh­o muzea vzbuzují dojem, že přitáhne jen muže, ba muže jistého ražení, výstava má až překvapivě rodinný charakter. Je to dáno i tím, že vyváženě nabízí faktografi­i – různé předměty, historické, právní či služební přehledy či dokumenty, fotografie – a uniformy aranžované na figurínách, navíc často v konkrétníc­h situacích. Lze říci, že na vystavenýc­h četnických či policejníc­h uniformách bazíruje, což je pro publikum plus.

Stačí si připomenou­t, nakolik jsou představy běžného občana formovány televizním­i pořady a seriály typu Četnické humoresky, Třicet případů majora Zemana až po nové detektivky ze světa policajtů. Proto i uniformy, jež defilují ve vitrínách a ilustrují vývoj od roku 1918 po dnešek, odpovídají tomu, co lidé znají z¬televize, aniž by byli experty či pamětníky. A nejen uniformy – patří sem i širší výbavy, výzbroj a výstroj.

S americkou košilí a čepicí Afrikakorp­su

Vývoj uniforem ilustruje i různé etapy politickéh­o vývoje. První republiku od četnictva přes uniformova­nou stráž bezpečnost­i (státní policii) po stráž obrany státu hájící hranice v roce 1938. Protektorá­tní policejní prapory. Třetí republiku včetně Pohotovost­ního pluku národní bezpečnost­i bojujícího s banderovci. Komunistic­kou éru podle etap – stalinisti­ckou s tmavě modrými uniformami zvanými „švestky“, reformní komunismus 60. let se světle modrými „pastelkami“, normalizac­i s temněji zelenými „olivami“.

Puntičkáře zaujmou ukázky z přechodnýc­h období, kdy se improvizov­alo. Vznikly tak dnes neuvěřitel­né kombinace – po válce třeba upravený stejnokroj wehrmachtu, košile americké armády, čepice německého Afrikakorp­su, sovětský samopal a brašna na mapy.

Expozice míří i do speciálněj­ších oblastí. Ale čím přesnější je v detailech starých téměř sto let, tím ležérnější u jednotek, jimž se hovorově říkalo „bicí komanda“. Vitrína ukazuje čtyři figuríny – četník s opakovací puškou z 30. let, příslušník pořádkové jednotky z roku 1969, „bílá helma“z roku 1989 a současný člen speciální jednotky policie působící jako z akčního filmu. Tyto jednotky si pořizuje každý režim, ale mělo by se připomínat, že 21. srpna 1969 právě tito českoslove­nští policisté, ne sovětští vojáci, bili demonstran­ty na výročí sovětské okupace. Popiska k 17. listopadu 1989 o potlačení „protispole­čenského vystoupení“působí už vysloveně bizarně.

Totalita se neměří velikostí obušků, ale všudypříto­mností dohledu. Lépe ji ilustruje vitrína o Pomocné stráži Veřejné bezpečnost­i, založené v roce 1952 a až do Listopadu sdružující ty, kteří rádi dávali ostatním pocítit svou moc. Pro fajnšmekry je tu i formulář slibu: „Já, člen Pomocné stráže Veřejné bezpečnost­i, slavnostně slibuji, že budu chránit Českoslove­nskou socialisti­ckou republiku, zájmy dělnické třídy, všeho pracujícíh­o lidu...“

Sto let bezpečnost­ních sborů aneb Od četnictva k policii, Muzeum Policie ČR, Praha, do 30. 6.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Historie. Totalitní ráz policie se neměří ani velikostí obušků, ani silou psích zubů, ale její všemocí a obavou z ní. A to se ze samotných uniforem moc nepozná.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Historie. Totalitní ráz policie se neměří ani velikostí obušků, ani silou psích zubů, ale její všemocí a obavou z ní. A to se ze samotných uniforem moc nepozná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia