Lidové noviny

Jak na... kuřecí casserole

Tento lahodný dušený pokrm je neskutečně variabilní: dá se dělat na plotně i v troubě a sejít se v něm mohou všechny druhy masa i zeleniny, které vás jen napadnou.

-

Slovo casserole vzniklo z provensáls­kého cassa, což je výraz označující kastrol určený na dušení. Samotné „a` la casserole“se pak vlastně stalo synonymem dušení. V praxi má hrnec zvaný casserole větší rozměr, bývá bytelný a hlubší. A obvykle je i poměrně pohledný, neboť se počítá s tím, že jídlo se často servíruje přímo v něm.

Co přesně do hrnce na casserole patří? To je krajová záležitost. Ve Francii a kontinentá­lní Evropě vůbec je jako casserole obvykle označováno maso, které se dusí společně s nějakou zeleninou. Definice casserole nevylučuje ani různé těstoviny nebo rýži, ba dokonce ani vrstvu sýra na závěr.

Suroviny je možné do hrnce přidávat postupně, jak je vidět v dnešním receptu. Jde o to, vědět, či alespoň odhadnout, kolik času má která z nich v hrnci strávit.

Takže ty křehké nechejte klidně až úplně na závěr, ať se nepromění v rozvařenou šedou hmotu. Kupříkladu mladým fazolkám nebo čerstvě vyloupaném­u hrášku by opravdu víc než pár minut nesvědčilo.

Sezonní ingredienc­e

Kořenová zelenina, jako je mrkev, případně tradiční doprovod masa v casserole, jímž bývají brambory, naopak klidně snesou celou dobu přípravy pokrmu.

Z výše uvedeného plyne, že na casserole se dá použít celkem cokoliv: v zimě se hodí jak květák, tak kapusta, řepa, ale i různé tuříny a ředkve, na jaře přichází čas na mladé brambory, hrášek či jarní cibulku.

Podobně svobodnou disciplíno­u je cassserole stran tekutiny, v níž se vše dusí. Asi nejklasičt­ější je vývar, ten by se měl přizpůsobi­t masu. Tedy pokud je základem casserole kuře, volíme drůbeží, pokud kousky ryby, pak jemnější, rybí, nebo alespoň zeleninový.

Stejně dobře ale může posloužit pivo (ideálně spíš ležák, v některých případech ale i pivo tmavé) nebo víno. Pokud nechcete mít chutě tekutých přísad příliš intenzivní, míchejte: vývar s horkou vodou, pivo s vývarem, víno s vodou… z méně tradičních surovin může být skvělou volbou i cider, který dá jídlu příjemnou kyselinku. Třeba pro rybí casserole se hodí báječně, a to jak ve své francouzsk­é variantě, tak v tiché, britské. Milovníky ušlechtilý­ch destilátů jistě potěší, že i panák jejich oblíbené pálenky, ginu či jiného ostřejšího pití se dá do casserole bez problémů přidat. Zkusit můžete i fortifikov­aná vína: tady však hlídejte míru. Hlavně kvůli intenzitě jejich aromatu.

Jsou v zásadě dvě metody, jak můžete casserole připravit: obě jsou legitimní, obě se drží tradice. U některých variant, zejména mas, která nepotřebuj­í moc času, se nabízí příprava casserole na plotně. Zkrátka zvolíte prosté dušení: nejprve pod poklicí a potom bez ní. Třeba pro kuře nebo rybu je to dobrá cesta.

V řadě případů se ale casserole připravuje většinu času v troubě. Tady se právě rozšiřují možnosti o svrchní křupavou kůrku ze sýra nebo čehokoliv jiného, co ji vytvoří.

Ingredienc­e 4 kuřecí stehna 5 jarních cibulek 2 větší mrkve 3 hrsti hrášku 4 nové brambory půl litru drůbežího vývaru hrubozrnná hořčice olivový olej čerstvý estragon a petržel

Pod pokličku!

Na starém kontinentě se obecně dává přednost variantě s troubou, nezřídka se jídlo dělá v troubě od začátku nezakryté. Nebo se pokrývka hrnce v průběhu přípravy sundá. Ovšem výjimek z tohoto pravidla je dost, třeba belgický lapin a` la gueuze, tedy králík na pivě typu lambik, do trouby vůbec přijít nemusí.

Naopak některá italská či francouzsk­á casserole na zapečenou kůrku coby na povrchu nedají dopustit. Třeba některá těstovinov­á casserole jsou jím vysloveně typická.

Oproti tomu anglosaské země považují casserole spíš za synonymum „stew“, tedy tamní obdoby guláše či jiného dušeného masitého pokrmu. Postup je většinou podobný, ať jde o jakýkoliv druh masa: nejprve se orestuje v hrnci, pak se k němu přidají další ingredienc­e a nakonec se vše uloží do trouby. Ovšem pozor: pod pokličku, protože tím žádoucím procesem je tady dušení, nikoliv jakékoliv pečení. ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

V silnostěnn­ém hrnci rozehřejem­e na dně tenkou vrstvu olivového oleje a na něm z obou stran opečeme kuřecí stehna. Drůbeží vývar ohřejeme, přilijeme ke kuřatům. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kolečka, brambory očistíme a naporcujem­e na větší kostičky. Přidáme do hrnce a dolijeme horkou vodu tak, aby vše bylo pod hladinou. Necháme pomalu vařit pod poklicí, zatím vyloupeme hrášek a nasekáme na kolečka jarní cibulku a bylinky. Maso se zeleninou vaříme dvacet minut pod poklicí, pak ještě dalších dvacet bez ní. Na posledních pět minut přidáme hrášek a jarní cibulku. Servírujem­e posypané bylinkami.

 ??  ?? Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ
Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia