Lidové noviny

Velikonoce bez chemie: vosk a barvy

Zapomeňte na plastové nálepky z drogerie a nevkusné smršťovací fólie na vejce. Můžete je efektně nazdobit za pomoci obyčejných voskovek a skořápky nabarvit jemnými pastelovým­i tóny z přírodních barviv.

-

Zdobení (nejen) vyfouklých vajec voskem je technika, která jen tak neomrzí. Navíc vám připraví spoustu zábavy a po chvilce tréninku i překvapivě pěkné výsledky. Tak proč ji po roce neoprášit?

(kromě vaječných skořápek) staré voskové pastelky, tužku, špendlík s kulatou hlavičkou, čajovou svíčku a rozehřívac­í aparaturu, která je pravděpodo­bně nejsložitě­jším prvkem celé této techniky. Pokud se do ní nechcete pouštět, sáhněte po aromalampě na svíčku. Jestliže plánujete používat víc barev, doporučuje­me pro rozehříván­í různých vosků použít hliníkovou mističku od čajové svíčky, abyste nemuseli lžíci či aromalampu pokaždé čistit.

Potřebovat budete

budete na vajíčko nanášet kulatou hlavičkou

Rozpuštěný vosk

špendlíku zapíchnuto­u do neořezané části tužky. Po několika pokusech sami zjistíte, jaká velikost špendlíkov­é hlavičky bude pro vás nejpříjemn­ější.

Jestliže se vám s voskem špatně pracuje, maže se a rychle zasychá, přidejte do něj trochu včelího vosku – díky tomu bude materiál vláčnější.

Nový tip:

začít technikou jednoduché­ho tečkování. I když se vytváření teček může jevit jako banalita, začátečník­ům dá docela zabrat. Nakreslete si na vajíčko (tužkou) čtyři od sebe stejně vzdálené svislé čáry. Na každou z nich udělejte ve zhruba stejné vzdálenost­i od sebe cca osm teček jednou barvou. Okolo každé z nich pak udělejte

Doporučuje­me

šest teček jinou barvou – a máte drobný kytičkový vzor. Je nenáročný, ovšem efektní.

se nabízí kombinace voskování a použití ruční minibrusky (či vrtačky). Děrovaná vejce vypadají krásně, nejlépe pak technika vynikne na bílých vejcích za použití bílého vosku:

Pro pokročilé

výsledek připomíná krajku. Při děrování skořápek je hned několik kritických momentů. Zaprvé, skořápky jsou velice křehké a je potřeba najít správnou míru tlaku vyvíjeného na vrtačku, aby skořápka nepraskla. Proto k prvním pokusům přistupte spíš jako ke zkoušce a zkuste se omezit na jednoduché kulaté dírky. Druhým kamenem úrazu může být blána pod skořápkou, která je po vybroušení viditelná a nepůsobí dobře. Nejlépe se jí zbavíte, když vejce ponoříte do roztoku vody a sava (v poměru 1:1), a to přibližně na deset minut.

Barvy na vejce sice můžete koupit v obchodě, mnohem zábavnější jsou však experiment­y s přírodními barvivy. Barvy pak sice nejsou tak syté, ale něžné pastelové odstíny jsou moderní, a navíc ten pocit, že souzníte s přírodou! Pro barvení přírodními materiály si připravte nejlépe vejce s bílou skořápkou. Před barvením

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia