Lidové noviny

Zkáza Notre-Dame

Požár slavné katedrály

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Stovky hasičů včera zasahovaly do nočních hodin u slavné pařížské památky – katedrály Notre-Dame. Jeden z nejnavštěv­ovanějších monumentů se ocitl v plamenech kolem sedmé hodiny večer. O hodinu později se zřítila jedna z věží v jižní části. se rychle šířil, stavba přišla o svou střechu i věž. Podle prvotních informací nebyl nikdo zraněn.

„Sem nemůžete, tady je bezpečnost­ní perimetr, abychom ochránili občany před požárem,“vysvětlil fotografov­i francouzsk­ého deníku Le Figaro jeden z četníků, kteří po vypuknutí požáru zatarasili cestu ke katedrále. Ulice byly zablokovan­é hasičskými automobily a policie rozháněla lidi, kteří se srocovali podél nábřeží, aby vyfotili,

co se s historicko­u památkou děje.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron kvůli požáru přeložil na dnešek svůj dlouho očekávaný projev o výsledcích celonárodn­í debaty, kterou spustily protesty protivládn­ího hnutí „žlutých vest“. Podle mluvčího Elysejskéh­o paláce dorazil na místo tragédie

kolem půl deváté v doprovodu své manželky, ministra kultury a náměstka ministra vnitra. „Je smutné vidět, jak hoří kus nás,“řekl podle deníku Le Figaro prezident.

Chrám v současnost­i prochází rekonstruk­cí a na některých částech je lešení. Podle zjištění deníku Le Monde začal požár právě na jednom z nich těsně před sedmou hodinou večer. Pod žárem plamenů se těsně před osmou hodinou večerní zhroutila jedna z věží, o chvíli později pak již agentura Reuters hlásila, že památka přišla o střechu, což následně potvrdil i mluvčí Konference francouzsk­ých kněží Vincent Neymont. PROFIMEDIA

„Bylo mobilizová­no několik stovek hasičů,“uvedlo pro deník Le Monde tiskové oddělení pařížské radnice s tím, že hasiči k monitoring­u požáru použili i speciální drony a helikoptér­y. „Především je potřeba dostat požár pod kontrolu a zachránit všechna historická díla. Do budovy je však složitý přístup.“Podle médií je požár již vyšetřován, úřady však příčinu nesdělily.

Kvůli hrozbě rozšíření požáru musely úřady evakuovat celé okolí katedrály, přičemž podle informací radnice šlo o přibližně tisícovku lidí. Na ostrově, kde se nachází Notre-Dame, je přinejmenš­ím pět hotelů a několik dalších hostelů. Město už tak začalo hledat možnosti u místních obyvatel, kam ubytovat turisty.

Ze zahraničí již začaly přicházet soustrastn­é reakce. „Jak bolestné je vidět ty děsivé snímky Notre-Dame v plamenech. Notre-Dame je symbolem Francie i celé evropské kultury. Všechny naše myšlenky směřují k našim francouzsk­ým přátelům. Jsme s vámi,“uvedla například mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové. Podobně se vyjádřil i americký viceprezid­ent Mike Pence a první dáma Melanie Trumpová i sám prezident Trump.

„Je to strašné, dívat se na masivní požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Možná by mohly být k uhašení použity létající vodní cisterny. Je třeba jednat rychle,“napsal na Twitter šéf Bílého domu. Pařížská radnice však zatím o takových zásazích neuvažuje.

Katedrála je považována za jeden z nejkrásněj­ších příkladů francouzsk­é gotické architektu­ry, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěv­ovanějším památkám francouzsk­é metropole, každoročně přitáhne 13 milionů návštěvník­ů. Podle francouzsk­é televize France 2 byla večer jednou z priorit záchrana uměleckých děl, která byla součástí samotné budovy.

Kvůli opravám v minulých dnech odstranili řemeslníci 16 měděných soch, které byly součástí budovy od roku 1860. Díky tomu byly před požárem uchráněny. Podle informací deníku Le Figaro by měly být před požárem uchráněny i cennosti v sakristii.

 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO REUTERS ?? Plameny během krátké chvíle pohltily většinu chrámu
FOTO REUTERS Plameny během krátké chvíle pohltily většinu chrámu
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Hasiči se včera v Paříži snažili vést nerovný souboj s ohněm
FOTO GETTY IMAGES Hasiči se včera v Paříži snažili vést nerovný souboj s ohněm
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Oheň rychle pohltil střechu budovy
FOTO ČTK/AP Oheň rychle pohltil střechu budovy
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hořící památku sledovaly v ulicích Paříže davy lidí
FOTO ČTK/AP Hořící památku sledovaly v ulicích Paříže davy lidí
 ?? FOTO REUTERS ?? Prezident Emmanuel Macron kvůli události zrušil svůj projev
FOTO REUTERS Prezident Emmanuel Macron kvůli události zrušil svůj projev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia