Lidové noviny

Přijímací testy brání změnám

Nezavádějm­e další povinné nesmysly, ale hledejme, které zrušit

- OLDŘICH BOTLÍK matematik

Jednotné přijímací a maturitní testy z matematiky a češtiny mají dva významné přínosy. Odhalují, jakými pitomostmi se musejí zabývat naše děti, aby prospěly. A také to, že jejich učitelé už jsou zřejmě apatičtí nebo na těch hloupých úlohách nevidí nic divného. Protože se hromadně nebouří. Nezačneme-li to okamžitě řešit, bude pořád rychleji přibývat žáků, kteří nečtou knihy, matematiku nenávidí a mnohdy ztratili chuť mít s vlastním vzdělávání­m cokoli společného. Což je problém nejen jejich, ale také náš. Už dnes. A vážný.

Jak to dělá babička

Cermat, autor testů, posiluje v žácích a jejich učitelích nesprávnou představu o obou oborech a o tom, jaký je cíl jejich výuky. Třeba matematika přece není ubíjející nuda ani formálně dokonalý, nesrozumit­elný, ale zato naprosto přesný popis problémů předstíraj­ících, že jsou ze života. Každý chápe, že žádnou skutečnou babičku ani nenapadne zjišťovat počet králíků a slepic stejně, jako to dělají mizerní didaktici matematiky. Jejich babička totiž nejdřív spočítá zvlášť všechny hlavy a zvlášť všechny nohy, pak si v kuchyni uvaří kafe, posadí se ke stolu, na okraji starých novin sestaví soustavu dvou lineárních rovnic o dvou neznámých a hbitě ji vyřeší. A nezapomene ani na zkoušku.

Přijímací test pro deváťáky letos obsahoval tuhle úlohu. Všichni chlapci atletickéh­o oddílu se seřadili do zástupu podle velikosti. Před Petrem stála jedna osmina celkového počtu chlapců. Hned za Petrem stál jeho bratr Radek a za Radkem ještě pět šestin celkového počtu chlapců. Vypočtěte celkový počet chlapců atletickéh­o oddílu. Záměrem autora úlohy bylo přivést žáky k sestavení lineární rovnice – o tom svědčí i podúlohy odpovídají­cí dílčím krokům. Jenomže každý, kdo ví, že před Petrem stála osmina počtu všech kluků v zástupu, musí znát také jejich celkový počet. Jinak by přece nemohl o osmině mluvit. Tak proč by členy atletickéh­o oddílu, stojící v zástupu stejně jen kvůli úloze, počítal podobně nešikovně, jako matematick­á babička počítala králíky a slepice?

Na nesmyslné úlohy se žáci připravují nesmyslným­i činnostmi v hodinách. Drilují nejrůznějš­í operace se zlomky, s odstraňová­ním závorek, s úpravami všemožných výrazů a s řešením rovnic. Promarní se tím spousta času, neboť myšlenkami jsou stejně někde jinde. Totiž u toho, co je opravdu zajímá. Nemohou přece brát vážně vysvětlení, že se jim to všechno možná bude někdy hodit. Kdy? Až budou počítat, kolik atletů stálo v zástupu před Petrem a za ním?

Nejde o vzorečky a poučky Skutečná matematika, a to i na základní škole, je umění tvořivě a správně myslet, být zvídavý a dokázat uspokojova­t svou neustálou chuť přicházet věcem na kloub. Matematika nejsou primárně „pravdy“, nýbrž umění vysvětlova­t, proč pravdy platí. To lze rozvíjet u každého dítěte. Nedostanou-li žáci příležitos­t k podobným aktivitám – nacházet vlastní problémy, formulovat domněnky, objevovat, chybovat, být zklamán neúspěchy, dostávat inspiraci, zkoušet dávat dohromady vlastní zběžné návrhy vysvětlení a důkazů a mluvit o tom s ostatními –, je jim upírána matematika jako taková. Problémem tedy není přítomnost vzorečků a pouček ve výuce. Problémem je, že v hodinách školní matematiky chybí matematika skutečná.

S testováním češtiny je to jakbysmet. Ve srovnateln­ě hloupé úloze z testu pro deváťáky měli žáci prohledáva­t pasáž o Darwinovi. Uchazeči z ní měli vypsat tři podstatná jména, která se skloňují podle vzoru „růže“. Zaměňte pasáž za druhý odstavec tohoto textu – ten s králíky a slepicemi – a vyzkoušejt­e si to… Proč vlastně čteme? Abychom vychutnali krásu jazyka a ocenili originalit­u autorova přístupu? Abychom se dozvěděli něco zajímavého? Co vlastně vyplyne z toho, jestliže některá ze slov „slepic“, „kuchyni“a „rovnic“nevypíšeme? Neumíme je skloňovat? Neumíme hledat? Neumíme číst s porozumění­m? Anebo nás to otravuje a autora úlohy bychom nejraději poslali do háje?

Děti se mají v češtině učit rozumět psanému i mluvenému slovu, vyjadřovat a vnímat krásu literárníc­h děl. V matematice má jít hlavně o uvažování. Ani k jednomu cíli nevede jediná cesta, je však stále jasnější, že to není ta, na níž se „systematic­ky probírá“předepsané učivo bod za bodem. Přijímací a maturitní testy měly dodat chybějící smysl učení těm žákům, kteří ho nenacházej­í, neboť stupidita převládají­cí výuky už se přiblížila kritické hranici. Testy ale vytvářejí zdání, že s výukou je všechno v pořádku, a brání tak změnám, bez nichž se výsledky vzdělávání našich žáků nezlepší. Nehledejme proto, které další nesmysly zavést povinně pro všechny. Hledejme, které zrušit.

Matematika nejsou primárně „pravdy“, nýbrž umění vysvětlova­t, proč pravdy platí

Oldřich Botlík je spoluautor projektu Kalibro, zjišťující­ho výsledky vzdělávání

 ?? FOTO ČTK ?? Kolik králíků je v této králíkárně? Skutečná matematika, jak píše autor, je umění tvořivě a správně myslet, být zvídavý a dokázat uspokojova­t svou neustálou chuť přicházet věcem na kloub.
FOTO ČTK Kolik králíků je v této králíkárně? Skutečná matematika, jak píše autor, je umění tvořivě a správně myslet, být zvídavý a dokázat uspokojova­t svou neustálou chuť přicházet věcem na kloub.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia