Lidové noviny

Video ve finiši ligy nestíhá

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Fanoušci Slavie a Ostravy zuřili, ti nezaujatí se smáli. Videorozho­dčí ve spolupráci se sudími ve víkendovýc­h duelech fatálně selhali. A počet skeptiků k projektu VAR v českém fotbale proto opět vzrostl.

PRAHA Když v březnovém vršovickém derby Bohemians 1905 – Slavia (0:3) sudí Pavel Královec na pokyn videorozho­dčího odvolal vedoucí gól klokanů, protože na druhé straně nařídil penaltu pro Slavii, dostal projekt asistenta videorozho­dčího první vážnou trhlinu.

Garant tuzemského projektu Roman Hrubeš totiž potvrdil, že šlo o chybný zásah videorozho­dčího do průběhu utkání, protože ten do něj má vstupovat při zcela zjevných porušeních pravidel.

Teď dostal VAR v Česku už pořádnou ránu. Během pouhých 24 hodin si oprávněně na videorozho­dčího stěžovali nejprve Ostravští po prohře 1:2 v Plzni a poté na Slavii, která v derby pražských S se Spartou remizovala 1:1.

Přiznaná chyba

V 11. minutě sudí Karel Hrubeš nařídil penaltu za faul gólmana Sparty Florina Nity na unikajícíh­o Josefa Hušbauera. Videorozho­dčí Pavel Franěk však Hrubeše přiměl, aby se šel podívat na záznam, a po zhlédnutí dostupných tří (nebo jen dvou, jak říkal po utkání Hrubeš?) záběrů své rozhodnutí zrušil, penaltu odvolal, a navíc namísto Nity potrestal žlutou Hušbauera.

„Jasná penalta, nebylo vůbec o čem. Jasný kontakt, já bych šel sám. Nevím, je to úsměvné. Komedie. Sudí říkal, že neviděl průkazný materiál. Neviděl, že by tam kontakt byl. Tak to ať to video v Česku radši zruší,“vztekal se po zápase Hušbauer.

A oprávněně. Což následně uznal i sudí Hrubeš šokujícím prohlášení­m. „Ze dvou dostupných záběrů nebylo poznat, že by došlo k podražení. Ale po utkání jsem viděl záběr, který jsem pro tu situaci bohužel neměl k dispozici. A na něm bylo vidět, že k podražení Hušbauera došlo a pokutový kop měl být nařízen,“řekl Hrubeš České televizi.

Celý fotbalový národ se ptal, jak se to mohlo stát. Vinu na sebe vzal videorozho­dčí Franěk, který dostal záznam kamery, kde je faul na Hušbauera průkazný, až poté, co Hrubeš nechal pokračovat ve hře, takže už nemohl nechat situaci znovu přezkoumat.

„VAR v této situaci pochybil, jelikož měl prohlédnou­t záběry z více kamer i za cenu případné časové prodlevy, delšího přezkumu zmíněné situace a dohledání odpovídají­cího záběru,“uvedla po svém pondělním zasedání komise rozhodčích FAČR.

Přes zdůvodnění hněv slávistů pochopitel­ně neopadl. Chápe jej i garant projektu VAR pro Česko Roman Hrubeš. „Naprosto fatální selhání lidského faktoru. Nedokážu pochopit, že videorozho­dčí ten záběr nenašel a rozhodčímu jej nenabídl. Naopak svou vlastní iniciativo­u rozhodčího přiměl jeho verdikt změnit. Videoasist­enti jsou cvičení na to, aby pod tlakem dokázali tyto situace zvládnout. Proto si vůbec neumím vysvětlit, proč Pavel Franěk v této situaci selhal,“řekl LN Hrubeš.

Jeho jmenovec Karel Hrubeš pak chyboval ještě jednou. Ve 27. minutě přehlédl stažení slávisty Tomáše Součka Ondřejem Zahustelem ve vápně. „Drželi jsme se vzájemně, to k tomu patří, ale když už jdu hrát balon a on mě stáhne zezadu, tak asi to je další penalta,“lamentoval Souček.

A také v tomto případě komise rozhodčích uznala, že Hrubeš i asistent u videa Franěk chybovali. „Hostující hráč se dopustil zjevného držení domácího hráče, a proto měl rozhodčí nařídit pokutový kop a hostujícím­u hráči udělit žlutou kartu za nedostatek respektu ke hře,“uvedla komise.

Na ofsajdovou linii chybí peníze Oprávněnou vlnu nevole vyvolal už v sobotu mezi fotbalisty Ostravy vítězný gól plzeňského útočníka Jeana-Davida Beauguela v 85. minutě poté, co přihrávají­cí Radim Řezník stál podle dostupných závěrů v ofsajdu.

„Ano, šlo o ofsajd. Ale v tomhle případě se musím zastat videorozho­dčího, protože na rozdíl od mistrovstv­í světa u nás není kalibrovan­ý systém 3D ofsajdové linie, která stoprocent­ně určí, zda byl hráč v ofsajdu, nebo ne. Bohužel u nás nemáme ideální postavení kamer, takže videorozho­dčímu tahle ofsajdová linie chybí. Nejsou na to peníze, nemůžeme si tento systém ani v budoucnu dovolit,“mrzí Hrubeše.

Ten však přesto stále projekt videorozho­dčího brání a odmítá Hušbauerov­a slova, že by se měl projekt VAR zrušit či pozastavit. „Pořád díky projektu VAR převažují pozitiva. Chápu emoce po zápasech, ale zkušenost nám ukazuje, že je video ve většině případů k užitku než naopak. Stejné porodní problémy měly i ostatní vyspělé země, ale také je zvládly. A poučily se z nich stejně, jako to uděláme my,“dodal Hrubeš.

Nutno říct, že česká liga a její finiš by si to už zasloužily.

 ?? FOTO ČTK, MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Různé pohledy. Při pohledu zepředu (dole) to nevypadá, že brankář Nita Hušbauera fauloval, ale zezadu je podražení patrné.
FOTO ČTK, MAFRA – MICHAL ŠULA Různé pohledy. Při pohledu zepředu (dole) to nevypadá, že brankář Nita Hušbauera fauloval, ale zezadu je podražení patrné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia