Lidové noviny

Hrdinové z Notre-Dame

Plameny sežehly věž a krovy, cenné artefakty se podařilo zachránit Svět včetně ČR nabízí pomoc

- MARTIN HAMPEJS na stranách 2 a 3 NÁZORY na stranách 8 a 9 SLOUPEK LN

PAŘÍŽ/PRAHA Proti žáru sálajícímu ze střechy pařížského chrámu jich stálo na čtyři sta a celá Francie sledovala jejich práci v přímém přenosu. Požár, který zachvátil katedrálu Notre-Dame, se hasičům podařilo zkrotit až včera kolem čtvrté hodiny ranní. Most přes řeku Seinu pak přejížděli jako hrdinové národa za bouřlivého potlesku přihlížejí­cích Pařížanů. Jejich povinnosti však pokračoval­y až do deseti hodin ráno, kdy udolali poslední plameny. Hasičům se navíc ještě v noci podařilo zachránit některé vzácné artefakty z pokladu ukrytého v sakristii. Hlavní hvězdou se stal kaplan hasičů Jean-Marc Fournier, který z hořícího chrámu vynesl nejvzácněj­ší relikvii – trnovou korunu Ježíše Krista, kterou měl údajně při ukřižování. Stejně tak se podařilo zachovat i roucho sv. Ludvíka.

Příčina požáru zatím není známá. Vyšetřovat­elé nicméně naznačili, že vylučují úmyslné zapálení. Chrám procházel rekonstruk­cí, na některých částech bylo lešení. Podle informací deníku Le Monde bude vyšetřován­í „velice komplikova­né“, „extrémně dlouhé“a „delikátní“, aby bylo zajištěno precizní zjištění všech detailů kolem vzniku požáru.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron zavítal na místo a okamžitě přislíbil, že vláda zainvestuj­e do obnovy proslulé katedrály. „Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze,“napsal šéf Elysejskéh­o paláce na Twitter. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“dodal. Obavy, že by se památka neměla z požáru vzpamatova­t, rozptýlili včera mimo světových politiků i významní francouzšt­í podnikatel­é, kteří přislíbili nemalé fondy. Nabídli už celkem přes 15 miliard korun. Například rodina Arnaultový­ch a její koncern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) oznámila, že věnuje na 200 milionů eur (přes 5 miliard korun). Sto milionů eur nabídl i miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodn­í skupiny Kering. Již během noci začali světoví státníci posílat své soustrastn­é zprávy a nabídky pomoci. Česká republika například slovy prezidenta republiky Miloše Zemana nabídla pomoc prostředni­ctvím svých restauráto­rských dílen a ateliérů. Premiér Andrej Babiš (ANO) už avizoval, že vláda je připravena pomoci při obnově katedrály i finančně.

Macron by rád viděl Notre-Dame obnovený do pěti let. TÉMA

 ??  ?? Na záchraně katedrály se podílely čtyři stovky hasičů
Na záchraně katedrály se podílely čtyři stovky hasičů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia