Lidové noviny

Trnovou korunu spasil z ohně kaplan z Bataclanu

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Hrdinou pondělního večera se stal kaplan pařížských hasičů Jean-Marc Fournier. Muž, který pomáhal zraněným po teroristic­kém útoku v klubu Bataclan před čtyřmi lety, totiž šel společně s kolegy do hořící katedrály Notre-Dame, aby zachránil cenné artefakty. To se mu nakonec povedlo – spolu s dalšími zachráněný­mi památkami vynesl zevnitř hořícího pekla trnovou korunu, již měl mít podle legendy na hlavě Ježíš Kristus při ukřižování.

Zásah však hasičům komplikova­lo hned několik faktorů. Zhoršená viditelnos­t, kouř a nejistá stabilita katedrály. Hasiči se také obávali pádu roztavenéh­o olova, které pokrývalo střechu i věž, jež se zřítila kolem osmé hodiny večerní. Tehdy promluvil k médiím i velitel zásahu Jean-Claude Gallet. „Bojujeme krok za krokem, metr po metru,“upřesnil velitel, který rozhodl, že hasiči musí zasáhnout i uvnitř samotné budovy, a ne jen hasit zvenčí. Podle informací ministerst­va vnitra se na místě vystřídaly více než čtyři stovky požárníků z řad pařížské hasičské brigády i okolního regionu. K zásahu byly dokonce použity i drony, aby hasiči mohli lépe koordinova­t své síly.

Činná byla i nemocnice Hôtel-Dieu, sousedící s katedrálou. Její zaměstnanc­i nabídli hasičům prostor k odpočinku a posílení. Kolem jedenácté hodiny večer se do ní dostal i jeden těžce zraněný hasič, který podle médií musel být evakuován z vyšších částí stavby, kam se vydal ve vlastní snaze katedrálu zachránit. V tu dobu se začala situace zlepšovat.

„Intenzita ohně oslabila, přešli jsme do fáze ochlazován­í. Můžeme oznámit, že konstrukce katedrály zůstane zachována, především severní zvonice,“řekl médiím náměstek ministra vnitra Laurent Nuňez. „Věže však musíme nadále ochlazovat, hrozí, že by se zřítily,“dodal velitel zásahu Gallet. Právě zásah hasičského sboru zevnitř katedrály zachránil rozetu nad hlavním vchodem i obě zvonice a zabránil pádu masivních zvonů. Pod kontrolou měli hasiči požár až kolem včerejší čtvrté hodiny ranní, dohašovací práce však pokračoval­y až do dopoledne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia