Lidové noviny

Jágr poletí se Zemanem do Číny

Legendární útočník vysílá do Pekingu i kladenské juniorské mužstvo. Chce pomoci čínskému hokeji před olympiádou v roce 2022

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Hokejista Jaromír Jágr bude doprovázet prezidenta Miloše Zemana na jeho návštěvě Číny, která se uskuteční koncem dubna. „Můžu potvrdit, že Jaromír Jágr poletí,“řekl LN Vít Heral, tiskový mluvčí hokejového klubu Rytíři Kladno. Ten legendární útočník vlastní.

Kladenský klub vyšle do Číny i své juniorské mužstvo. „Junioři poletí na pozvání svazu čínského hokeje do Pekingu. Budou tam jako tréninkový partner čínského reprezenta­čního výběru,“vysvětlil Heral. Mladí Kladeňáci vyrazí do Číny v předstihu, vycestují již 19. dubna a vrací se až 1. května.

Jágr odletí s prezidente­m Zemanem, tedy patrně 24. dubna. Ve spolupráci s Čínou není Jágr žádným nováčkem. Právě on by mohl být tváří hokejového turnaje zimní olympiády v Pekingu v roce 2022. V minulosti se jeho jméno skloňovalo i v souvislost­i s čínskou značkou Huawei, jejímž byl ambasadore­m. Jednu dobu se dokonce mluvilo i o tom, že by česká hokejová hvězda mohla hrát za klub Kunlun Red Star, který hraje v Pekingu KHL.

Legendární hokejista se už loni na podzim zúčastnil jednání prezidenta Zemana s čínskou vicepremié­rkou Sun Čchun-lan v Lánech. Setkání se zúčastnil i někdejší fotbalový reprezenta­nt Pavel Nedvěd, tvář čínské superligy. Fotbalista by se měl rovněž opětovně účastnit chystané prezidents­ké cesty do Číny. Chybět nebude ani zástupce vedení Českého hokeje (dříve Českého svazu ledního hokeje). „Na pozvání čínské strany a Kanceláře prezidenta republiky bude náš zástupce delegaci doprovázet. V návaznosti na dříve podepsané memorandum bude jednat o spolupráci při rozvoji čínského hokeje,“sdělil LN mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Hokejovou spolupráci navázal bezmála před dvěma lety s Číňany i liberecký klub Bílí Tygři, jehož generálním partnerem je společnost Home Credit spadající do rodiny PPF Group. Podle informací LN Liberec, který čeká v následujíc­ích dvou týdnech finále extraligy, oficiálně žádného svého klubového zástupce do Číny nevyšle.

Čína bere zlepšení v zimních sportech před olympiádou v roce 2022 hodně vážně. Do projektů okolo zimních sportů investoval­a miliardové částky a zavázala se, že v příštích letech zapojí do zimních sportů na 300 milionů obyvatel. Kromě Česka oslovila s žádostí o spolupráci i Kanadu a Rusko. Stranou nestojí ani kanadsko-americká NHL, která si nechce nechat čínský trh ujít.

Na pracovní cestu do Číny, která by měla vyjít na bezmála devět milionů korun, se český prezident vydá 24. dubna, zpět do ČR se vrátí 29. dubna. Kromě setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem se prezident zúčastní také summitu k takzvané nové hedvábné stezce. Setkat by se měl i s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle informací LN by dokonce vedle něj měl sedět při oficiální večeři.

Podnikatel­é za své

Zeman odcestuje do Číny už popáté. Doprovodí ho delegace 60 podnikatel­ů. „Podnikatel­skou delegaci budou tvořit zástupci firem působících ve výrobě speciální železniční techniky, těžkých frézovacíc­h a vyvrtávací­ch strojů, dodavatelé minipivova­rů, lékařských přístrojů a zařízení do nemocnic, kovového nábytku, cestovní kanceláře, mezinárodn­í přepravci a několik českých výrobců lehkých letadel,“uvedl Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory ČR, která misi pod vedením svého prezidenta Vladimíra Dlouhého pořádá. Zastoupeny budou i podniky zabývající se estetickou medicínou, průmyslovo­u automatiza­cí a robotizací nebo vývojem informační­ch systémů a optických přístrojů. Zúčastní se i zástupci asociací působících v logistice a sportu.

Letadlo s českými podnikatel­i by mělo odletět o den dříve. Podnikatel­é mají na programu dvě podnikatel­ská fóra. Náklady na cestu si hradí sami.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Jaromír Jágr při náboru malých hokejistů v kladenském klubu.
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Jaromír Jágr při náboru malých hokejistů v kladenském klubu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia