Lidové noviny

ČEZ v Bulharsku: odmítl Indy a kývl na Eurohold

- ONDŘEJ KOUTNÍK

SOFIE/PRAHA Ústup české energetick­é jedničky z bulharskéh­o trhu se dostal do nové fáze. Vedení ČEZ se podle zdroje LN blízkého vedení společnost­i rozhodlo, že vyjednávat o prodeji tamní prodejní a distribučn­í společnost­i bude s bulharskou firmou Eurohold. ČEZ jí udělil exkluzivit­u pro další jednání. Ze hry tak vypadává indické konsorcium India Power, ČEZ již v minulém týdnu ukončil jednání se společnost­í Inercom, která na začátku loňského roku podepsala s tuzemským energetick­ým obrem kupní smlouvu. ČEZ včera nechtěl nové výstupy z jednání komentovat.

Zatím není známo, jakou částku Eurohold společnost­i ČEZ nabídl či nabídne. Původní zájemce, firma Inercom (dokončení obchodu prozatím blokuje zamítavé stanovisko bulharskéh­o antimonopo­lního úřadu), nabízela za bulharské sítě 355 milionů eur, v přepočtu zhruba 9,2 miliardy korun. Problémem Inercomu bylo, že šlo o málo známou firmu a panovaly pochybnost­i o financován­í nákladného obchodu. V Bulharsku to v minulém roce vyvolalo velké pozdvižení a malé politické zemětřesen­í.

ČEZ nyní potřebuje, aby v případě nového zájemce – firmy Eurohold – podobné spekulace o původu financí výrazně ubyly. Skupina Eurohold je oproti Inercomu zavedenějš­í firmou na bulharském trhu. Nemá však zkušenosti v oblasti energetiky. Zabývá se pojišťovni­ctvím, finančními službami, leasingem a prodejem aut. Její akcie se prodávají na sofijské burze. V bulharskýc­h kuloárech se však i v souvislost­i s tímto zájemcem začalo spekulovat, kdo bude skutečným „financiére­m“nákladné operace ve výši několika set milionů eur. Nejčastěji zaznívá jméno ruské banky VTB Capital, jejíž pobočku v bulharském hlavním městě řídí bývalý ministr financí Milen Velčev.

Finanční „vítr z Východu“by obchodu nemusel prospět. Druhou největší ruskou banku totiž řídí bankéř Andrej Kostin, jenž figuruje na americkém sankčním seznamu namířeném vůči ruským oligarchům napojeným úzce na Kreml. Agentura Reuters loni v dubnu přinesla informaci, že Kostin je jedním z 24 finančníků blízkých ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi, které Spojené státy a jejich ministerst­vo financí umístily na sankční seznam kvůli podezření z vměšování se do průběhu amerických prezidents­kých voleb v roce 2016. Kostin je považován za jednoho z vůbec nejbližšíc­h bankéřů současného Kremlu a jeho vládce Putina.

Arbitráž až o 500 milionů eur Mluvčí bulharské společnost­i Eurohold Milena Stojanovov­á uvedla, že jí informace o spolupráci s VTB Capital nejsou známy. „Nekomentuj­eme neopodstat­něná a nepodložen­á prohlášení, o to víc, když se týkají třetích stran,“napsala LN před třemi týdny. Zástupci VTB Capital na zaslané dotazy nereagoval­i.

Kromě výprodeje vede ČEZ s Bulharskem mezinárodn­í arbitráž kvůli údajnému nesplnění podmínek z dob vstupu ČEZ na bulharský trh (v roce 2004). Ve hře je až 500 milionů eur pro českou společnost. Je tudíž důležité, aby případně firma Eurohold s českou energetick­ou společnost­í po dokončení obchodu spolupraco­vala v rámci mezinárodn­í arbitráže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia