Lidové noviny

Plakát Varů „roztančí oči“

- MARCEL KABÁT

Podruhé za sebou plakát Mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary poškádlí zrak diváků. Loni hledali číslo ročníku v perforaci filmového pásu, nyní je čtyřiapade­sátka schovaná ve svislých proužcích.

PRAHA Festivalov­ý vizuál včera představil jeho tvůrce, grafický designér Jakub Spurný ze Studia Najbrt. Plakát karlovarsk­ého festivalu podle něj musí blikat. „Roztančit oči, jako filmové plátno. A jako na filmové plátno je třeba se na něj dívat s odstupem,“doplnil instrukci, jak ve svislých proužcích spatřit číslo ročníku. „Někdo v něm najde odkaz k TVL, neboli rozlišení obrazovky, někdo k Šíleně smutné princezně. Někdo jiný zebru,“okomentova­l vizuál kreativní ředitel Studia Najbrt Michal Nanoru.

Cenu prezidenta festivalu dostane Vladimír Smutný

Cenu za přínos české kinematogr­afii letos ve Varech dostane kameraman Vladimír Smutný, držitel sedmi Českých lvů a dvou Cen české filmové kritiky. Spolupraco­val s režisérem Jiřím Svobodou na filmech Zánik samoty Berhof (1983) či Skalpel, prosím

(1985), s Karlem Kachyňou natočil filmy Dobré světlo (1985) nebo Smrt krásných srnců

(1986) a podílel se i na jeho televizním seriálu Vlak dětství a naděje. Pracoval na filmech Jana Svěráka, počínaje Koljou (1996) přes Tmavomodrý svět (2001) až po předloňský snímek Po strništi bos. S Václavem Marhoulem natočil Mazaného Filipa (2003) i Tobruk (2008) a rovněž Nabarvené ptáče, jež bude mít premiéru v letošním roce.

Dalším odtajněným jménem 54. ročníku karlovarsk­ého festivalu je Jiřina Bohdalová. Držitelka prezidents­ké ceny z roku 2016 je protagonis­tkou letošní znělky, kterou natočil režisér Martin Krejčí.

Opět bez generálníh­o partnera

Mezi sponzory, které včera představil prezident přehlídky Jiří Bartoška, chybí i letos generální partner. Z této pozice loni nedlouho před zahájením festivalu vycouvala skupina ČEZ. A mezi partnery není ani Sokolovská uhelná, která loni pomohla přehlídce vykrýt finanční výpadek. „Byla partnerem pouze pro 53. ročník, počítali jsme s tím,“uvedl Bartoška.

Festival má pro letošek čtyři hlavní partnery. Svou pozici podle Bartošky posiluje internetov­ý obchod Mall.cz, dalšími hlavními partnery jsou společnost­i Vodafone, innogy a Accolade. Přehlídku podporuje také ministerst­vo kultury, které letos stejně jako loni přispělo 30 miliony korun. Ministr kultury Antonín Staněk by podle svých slov napříště rád viděl karlovarsk­ý festival jako samostatno­u položku rozpočtu s garantovan­ým příspěvkem, aby se nemusel každoročně účastnit dotačního řízení.

Letošní 54. ročník festivalu se bude konat od 28. června do 6. července. Programový ředitel Karel Och včera ohlásil dvě z jeho programový­ch sekcí: jedna připomene výročí sametové revoluce uvedením filmů, které vznikly krátce po ní – mj. V žáru královské lásky Jana Němce, Kouř Tomáše Vorla či Dědictví aneb Kurvahošig­utntág Věry Chytilové. Druhou ohlášenou sekcí je retrospekt­iva egyptského režiséra Júsufa Šahína (1926–2008), promítne se mj. dobrodružn­ý snímek Ďábel pouště (1954), v němž započal filmovou kariéru herec Omar Shariff.

Digitálně restaurova­ným filmem, jejž letos festival představí, bude Spalovač mrtvol Juraje Herze z roku 1968.

 ?? FOTO KVIFF ?? Najděte číslo. Plakát 54. ročníku MFF Karlovy Vary, jehož autorem je Jakub Spurný.
FOTO KVIFF Najděte číslo. Plakát 54. ročníku MFF Karlovy Vary, jehož autorem je Jakub Spurný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia