Lidové noviny

Fotografem roku se stal Josef Koudelka

-

PRAHA Osobností české fotografie za rok 2018 je světoznámý český tvůrce Josef Koudelka. Ocenění mu udělila Asociace profesioná­lních fotografů ČR. Stalo se tak podruhé v historii ceny, porotci chtěli vyzdvihnou­t Koudelkův dar konvolutu jeho fotografií českému státu, který loni učinil u příležitos­ti svých osmdesátin. Další porotci také ocenili velkou loňskou výstavu slavného fotografa. Za dlouhodobý přínos fotografii asociace ocenila Bohdana Holomíčka.

Nově zavedený titul a ocenění Osobnost mladé české fotografie 2018 určený fotografům do 30 let získala Lucia Sekerková Bláhová a v kategorii Fotografic­ká publikace roku 2018 byla porotou oceněna kniha Josefa Koudelky Návraty. Ceny se vyhlašoval­y a předávaly v pondělí v Czech Photo Centre v Praze-Stodůlkách. V jedenáctič­lenné porotě pod předsednic­tvím Libuše Jarcovjáko­vé byli například Josef Moucha, Jiří Hanke, Dana Kyndrová, Pavel Mára nebo Štěpánka Stein.

Koudelkovy výstavy se loni konaly dvě. Retrospekt­ivní výstavu uspořádalo Uměleckopr­ůmyslové muzeum, její základ tvořilo 350 fotografií ze souboru děl, jež fotograf věnoval prostředni­ctvím muzea své vlasti. Národní galerie uvedla cyklus De-creazione, který Koudelka vytvořil pro první prezentaci Vatikánu na Bienále v Benátkách v roce 2013.

Osobností české fotografie za dlouhodobý přínos fotografii se stal dokumentar­ista Bohdan Holomíček. Pětasedmde­sátiletý Holomíček fotografuj­e od roku 1958 a poprvé vystavoval v roce 1969. V 70. letech se seznámil s Václavem Havlem a dokumentov­al mimo jiné český undergroun­d a alternativ­ní kulturu. Havlovi zůstal věrný i po roce 1989, kdy ho fotografov­al do konce jeho života. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia