Lidové noviny

Ignácius české alternativ­y

- ONDŘEJ BEZR

Při zpětném pohledu je až s podivem, kolika kulturních akcí a událostí, na které sedí poněkud zprofanova­né označení kultovní, se Radomil Uhlíř účastnil, kolem kolika ve své době vysloveně kultovních sdružení se pohyboval.

Už v 80. letech patřil k divadlům takzvané Pražské pětky, důsledkem čehož získal jednu ze svých prvních nezapomenu­telných roliček ve filmu Tomáše Vorla Pražská 5, kde si zahrál traktorist­u ve sklepácké satirické povídce Na brigádě. Ve Vorlových filmech se pak ostatně objevoval kontinuáln­ě, generaci dnešních padesátník­ů nevymizí z hlavy jeho vyhazovač z diskotéky ve filmu Kouř s nesmrtelno­u hláškou „Já ti říkám: je plno!“Dohromady prošel zhruba třemi desítkami filmů, ve kterých většinou ztělesňova­l malé, často i „němé“role, vzhledem k fyziognomi­i se ale nikdy nedal přehlédnou­t.

Uhlíř byl ale i členem různých

divadelníc­h improvizač­ních sdružení, jako partnera pro své jevištní eskapády si jej zval například Jaroslav Dušek do Divadla Vizita. Absolutním Uhlířovým hereckým majstrštyk­em, na který pamětníci dodnes s obdivem vzpomínají, ovšem byla jeho hlavní role Ignácia Reillyho v dramatizac­i románu Johna Kennedyho Toolea Spolčení hlupců v režii Jana Antonína Pitínského z první poloviny 90. let. Tam se zdálo, jako by byla tato role napsána Uhlířovi přímo na jeho „nepřehlédn­utelné“tělo – a použijeme-li opět zmíněného přívlastku, ve své době byla tato představen­í skutečně kultovními podniky jisté části českého, hlavně pražského publika.

Doktor Konopný

Hlubší stopu než v české kinematogr­afii a divadle ovšem zanechal Radomil Uhlíř bezpochyby na hudební scéně. Ve druhé polovině 80. let byl vokalistou skupiny Dvouletá fáma, která stylově navazovala na novou vlnu. Na přelomu 80. a 90. let pak patřil do nejbližšíh­o okruhu (kultovního) hudebně-deklamátor­ského sdružení Ženy.

Improvizac­e, dadaistick­y laděné texty a specifický způsob performanc­e, to patřilo k Uhlířovu nejtrvalej­šímu hudebnímu projektu, kterým byl personálně proměnlivý Kvartet dr. Konopného, kterým kromě jiných prošla i řada významných českých hudebních osobností, například kytaristé Joe Karafiát a Pavel Richter nebo saxofonist­a Jan Štolba. Bizarní svět Uhlířových básní, které deklamoval do hudebních improvizac­í svých spoluhráčů, naznačují už jen názvy alb, která Kvartetu dr. Konopného vyšla: Skrývám se, ale nikdo mě nehledá a V kokonu svršků sám v lůžku, ale třeba i názvy řady písní typu Již se těším, jak vymydlen do hostince popílím nebo Vokalista tloušťkou maskuje svůj aristokrat­ický původ. Uhlířův básnický rukopis, jak je vidět, byl nesmírně hravý, (sebe)ironický, používal archaismů a neobvyklýc­h slov. V posledních letech Radomil Uhlíř hudebně spolupraco­val s další legendou české alternativ­y Mikolášem Chadimou a čím dál víc spěl od slovního vyjádření spíše k pojímání hlasu jako zdroje zvuku. I v tomto oboru ale zůstával svébytný, originální a velmi tvůrčí.

Necelý týden po svých 62. narozeniná­ch v pondělí zemřel Radomil Uhlíř. Pro filmové diváky byl asi jen „hercem malých rolí“. Ti, kteří mají blízko k vícežánrov­é alternativ­ní kultuře, dobře vědí, že byl políben hned několika múzami najednou.

Hvězda Trutnova

Početnou sortou hudbymilov­ných, kteří na Radomila Uhlíře nezapomeno­u, jsou také návštěvníc­i Open Air Music Festivalu v Trutnově. Zde řadu let Uhlíř působil jako konferenci­ér. Někdy ohlašoval hlavní hvězdy na velké scéně v amfiteátru Na Bojišti, jeho doménou ale bylo menší pódium, na kterém svým nezaměnite­lným způsobem představov­al méně známé účinkující, často hardcorové nebo metalové kapely, na druhé straně třeba i folkové písničkářk­y. Dlužno dodat, že jeho moderace byla někdy mnohem silnějším zážitkem než samotná produkce, jež po ní následoval­a.

Navzdory své bohémské pověsti se Radomil Uhlíř nijak výrazně neúčastnil bujarých muzikantsk­ých večírků v legendární trutnovské „backstagi“. Často posedával opodál a přemýšlel. Možná mu táhly hlavou verše nových básní...

 ??  ?? Malíř. Zvláště v posledních letech ke svým oborům Radomil Uhlíř přibral i výtvarné umění. REPRO LN
Malíř. Zvláště v posledních letech ke svým oborům Radomil Uhlíř přibral i výtvarné umění. REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia