Lidové noviny

Nechceš? Tak neplať!

Rozhoduje Nejvyšší soud dle politickéh­o zadání?

- Petr Kamberský

Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Velcí kluci, velké korporace a velké partaje si dovedou ohnout spravedlno­st ve svůj prospěch. A teď to máme černé na bílém, přímo od samotného Ústavního soudu.

Ústavní soudci ve svém nálezu dali za pravdu dědicům po Zdeňku Altnerovi. Ti napadli rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož nemusí sociální demokracie platit Altnerovým peníze, dokud sám Nejvyšší soud ve věci nerozhodne. Nejdůležit­ější je tato věta: „O přidělení té které věci konkrétním­u soudci, stejně jako o složení senátu, rozhodoval předseda senátu.“

Jinak řečeno: strážce ústavnosti říká: Nejvyšší soud nepracuje spravedliv­ě, případy se přidělují, jak se komu hodí. Což je samozřejmě v rozporu s právem na zákonného soudce. A ještě dodává: na Nejvyšším soudu se ani nenamáhali napsat, jaká závažná újma by mohla ČSSD vzniknout, kdyby se drželi pravomocné­ho verdiktu (čímž Nejvyšší soud pro změnu porušil právo na spravedliv­ý proces).

Smutné spekulace, že ČSSD věděla, že ji Nejvyšší soud podrží, proto peníze nezaplatil­a, jsou po tomto nálezu ÚS ještě věrohodněj­ší. Jako by socialisté měli na NS své lidi, a ti nejenže už tři roky nerozhodli v meritu věci, ale ještě straně schválili, že do té doby mohou ignorovat pravomocný rozsudek. Všichni jsou si prostě rovni, ale někteří jsou si rovnější.

Nález Ústavního soudu je děsivý zejména v kontextu toho, jak prezident zachází s justicí, jak vyžaduje loajalitu dokonce i od soudců, jak důsledně využívá svého práva jmenovat soudce Nejvyššího a Ústavního soudu.

Řečeno natvrdo: prezident Miloš Zeman má v kauze Altner velmi osobně namočíno. To jeho podpis je na smlouvě ČSSD se Zdeňkem Altnerem, to za jeho předsednic­tví strana odmítla svému právníkovi zaplatit. A co když soudce, který správně rozhoduje v kauze Altner, bude za své zásluhy odměněn? Třeba nějakým budoucím ministrem spravedlno­sti, nebo hned teď prezidente­m republiky?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia