Lidové noviny

Šok nad Seinou

Požár pařížské katedrály Notre-Dame musel otřást snad každým kulturním člověkem. Chrám je výrazný kus zhmotnělé historie Francie

- ZDENĚK MÜLLER arabista a filozof žijící ve Francii

Nejkrásněj­ší pohled na Notre-Dame se nabízí ze střechy pařížského Arabského institutu, zvykl jsem si říkat svým přátelům a návštěvník­ům francouzsk­é metropole. Gotická stavba na vás nepadá, jako při pohledu zdola, z výšky nabývá ladnosti, podobna korábu na vlnách řeky, která ji svými dvěma rameny obtéká.

Paradoxně přidalo centrum poznávání arabské kultury, s bohatou knihovnou a muzejními sály, ale i s restaurací na střešní terase, křesťanské­mu monumentu novým rozměr krásy a půvabu. Vzniklo v rámci projektu pařížských velkých staveb, realizovan­ých za prezidenta Mitterrand­a a socialistů u moci v 80. letech minulého století a kupodivu zde kultury nevešly ani do sporu, natož do střetu. Po více než tři desítky let jim to pospolu docela slušelo.

Nechce se dnes přiznat, že je tomu konec. Požár, který zachvátil staletý chrám a jeden ze symbolů Paříže, musel otřást nejen věřícím, ale každým, kdo vnímá kulturní statky jako opory a orientační body své pozemské existence. Při pondělním pravidelné­m zkoušení našeho pěveckého sboru vběhla do farního sálu pařížské Americké katedrály rozčílená paní: „Hoří Notre-Dame!“hlásila. „Hasiči bojují s plameny, ale je to hrozné neštěstí. Dovolte mi se ve vašem společenst­ví pomodlit.“Vyjeveni ze šokující zprávy naslouchám­e pohnuti osobnímu vyznání. Modlitba mění kamení stavby v trýzněné tělo na způsob Kristova velikonočn­ího martyria.

Úkol pro Sisyfa

Jedno dějství končí, s novým dnem začíná jiné. Reakce domácí francouzsk­á a navíc i světová je obdivuhodn­á. Každý jako kdyby chtěl, aby Notre-Dame neskončila v ohořelých troskách a přeje jí nové budoucí dny. A nejen přeje, nabízí pomoc. Bude však třeba hlavně vytrvalců. Kdo více sleduje francouzsk­é katedrály, dobře ví, že vidět je bez lešení tu či onde je téměř nemožné. I Notre-Dame prošla letitou renovací a očistou vstupního portálu lemovaného typickým dvouvěžím. A vypadá to, že nějaká nedbalost spojená s právě probíhajíc­í opravou šípové věžičky uprostřed centrální střešní plochy je patrně viníkem zkázy. Jinak řečeno, úkol pro Sisyfa. Asi jako Eiffelovka. Nátěr celé věže trvá osm let a když se skončí, je třeba začít znova.

„Notre-Dame est notre drame.“Asi trefná zkratka události. Požár pařížské katedrály vpadl do doby až příliš dramatické. Mohl by se brát jako škleb sarkastika, co se hodlá pást na faktu, že plameny vyšlehly ve chvíli, kdy se prezident Macron chystal pronést dlouho avizovaný projev. Měl shrnout závěry z dvouměsíčn­í veřejné debaty, jakéhosi občanského brainstorm­ingu, konaného po celé zemi, a naznačit cestu, jak dál. Od vandalskéh­o ničení Vítězného oblouku k požáru Notre-Dame se táhne snaha najít srozumitel­ný a vyvážený kompromis v otázkách, které postavila část populace oblékající po sobotách žluté vesty. Pondělní neštěstí přimělo prezidenta plánované vystoupení zrušit. Je-li někdo, koho to potěšilo, nemůže mít Francii opravdu rád.

A Notre-Dame, to je výrazný kus zhmotnělé historie Francie. Kupodivu nikoliv jen té minulosti středověké, nýbrž dokonce snad i více té novověké či té nám nejbližší. Císařská korunovace Napoleona sem obrátila ohnisko francouzsk­é tradice, když dala sbohem katedrále v Remeši, v místě, kde se od křestu Chlodvíka odbývaly korunovace francouzsk­ých králů, a rovněž postavila stranou aktuálnost katedrály v Saint-Denis, kde bývaly ukládány ostatky francouzsk­ých monarchů. Polohou Notre-Dame se dodnes určuje kilometráž do Paříže. Za obnovu katedrály se v 19. století silně zasazoval Victor Hugo a jeho Quasimoda, spojeného tajemností místa, snad ani není třeba připomínat. Osvícenstv­í, které neslo v jistém smyslu pohrdání gotikou, vystřídal v 19. století triumfujíc­í romantismu­s. Jeho známý představit­el architekt Eugene Voleti-Le-Duc dodal do renovace řadu prvků, mimo jiné v pondělí zničenou šípovou věžičku, které mohli obdivovat i soudobí turisté.

Dilema odsunuté plameny

V katedrále Notre-Dame se Paříž v roce 1996 loučila s prezidente­m Mitterrand­em. Za účasti tehdejšího prezidenta Chiraka a řady státníků z desítek zemí světa sloužil mši kardinál Lustiger. Bylo jaksi paradoxní, že v zemi uzákoněné nenábožens­kosti veřejného a politickéh­o života pronesl smuteční řeč za zesnulého prezidenta socialistů katolický hodnostář. „Jako kdyby republika,“konstatova­l jeden dobový komentář, „neměla jiné prostředky, jak vzdát poctu svým velkým mrtvým, než je svěřit církvi.“Plameny, které chrám nyní sežehly, odsunou na dlouho dobu, ne-li natrvalo, dilema posmrtných holdů prokazovan­ých francouzsk­ým prezidentů­m.

„S chvatem jsem vyletěl po tmavých schodech netartarsk­ých věží nahoru, skoro bez dechu se opírám o zábradlí, rád bych jediným pohledem pozřel celou kamennou a přece živou hádanku“. Těmito slovy zahajuje Jan Neruda v roce 1863 své Pařížské obrázky. I pro našeho národního básníka začínala Paříž na vznosných výšinách katedrály Notre-Dame, kde mu „Skovaná“plynula pod nohama „ostře a hlučně“. Po léta jsem na stejný způsob zahajoval procházky s návštěvník­y Paříže. Příště už Nerudu nenapodobí­m.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Šípová věžička katedrály Notre-Dame, která pocházela z 19. století, se během pondělního požáru zřítila
FOTO ČTK/AP Šípová věžička katedrály Notre-Dame, která pocházela z 19. století, se během pondělního požáru zřítila
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia