Lidové noviny

Regulujme památkáře, ale smysluplně

- JAN KAIGL architekt a památkář

Vtéměř třicetilet­ém příběhu snah o náhradu zákona o státní památkové péči z roku 1987 lepším předpisem se rýsuje další kapitola. V září má ministr kultury odevzdat vládě návrh památkovéh­o zákona v paragrafov­aném znění. Zadání je, aby předloha vznikla podle věcného záměru schválenéh­o vládou Petra Nečase v roce 2013. Zvláštní. Návrh provádějíc­í stejný záměr byl Poslanecko­u sněmovnou už jednou zamítnut, a to v červenci 2017. Poslanci tehdy kritizoval­i nejen detaily návrhu, ale i části jeho koncepce.

Vezme-li se zadání z věcného záměru vážně, součástí chystaného památkovéh­o zákona bude regulace stavebněhi­storických průzkumů a restaurová­ní památek jako profesí. Stavebněhi­storické průzkumy mají být uzákoněny

tak, aby je směly provádět fyzické osoby s oprávněním vydaným ministerst­vem kultury. Pokud by průzkumník přestal splňovat zákonné podmínky, ministerst­vo by mu jeho oprávnění zrušilo. O významu stavebněhi­storických průzkumů nikdo nepochybuj­e. Na jejich výsledcích závisí poznání památky a volba koncepce její obnovy. Historici staveb sami připouštěj­í, že ne všechny jimi zpracované průzkumy mají vysokou odbornost. Může se ojediněle objevit i etické selhání. To vše ani nic jiného ale nezakládá důvod k tomu, aby byla průzkumná, vlastně vědecká práce z dějin staveb, založená na neinvazivn­ích metodách, omezována státem. Jestliže snad úřady potřebují pro své rozhodován­í stavebněhi­storické posudky, pak by se legislativ­ní řešení mělo hledat v zákoně o znalcích.

Nabízí se komora restauráto­rů Naproti tomu regulace restauráto­rské profese je nutná. Na tom se shodují skoro všichni. Restaurová­ní znamená obnovu především uměleckých památek (starých obrazů, soch atp.). Zahrnuje specifické výzkumy a průzkumy. Restauráto­r musí být schopen správně aplikovat tradiční, ale i nové materiály, techniky a technologi­e a rozumět hodnotám památky. Očekává se od něj celoživotn­í vzdělávání, trvalé hodnocení pracovních výsledků a metod a samostatný vývoj těchto metod. Podstatná je osobní odpovědnos­t restauráto­ra, ale také kontrola, jak své dílo připravuje, provádí a dokumentuj­e a v jakém stavu ho odevzdává hotové jeho majiteli.

Zajistit a zprostředk­ovat uvedené a další nezbytnost­i v jednom funkčním celku není v možnostech ministerst­va kultury, ale spíš profesní komory. Ministerst­vo přesto preferuje vlastní rozhodován­í o tom, kdo smí restaurova­t. To je dnešní právní stav. Není tajemstvím, že notně pokulhává za potřebami praxe. Vznikl jako provizoriu­m v roce 1992 malou novelou památkovéh­o zákona. Ta zrušila restaurová­ní památek socialisti­ckými organizace­mi ve prospěch fyzických osob, ale nezabývala se v této oblasti ničím dalším.

Snad už minula doba, kdy byly profesní komory u nás vnímány a priori s nedůvěrou. Tím spíš si lze přiznat, že veřejnoprá­vní korporace tohoto typu mohou mít a také mají své nedostatky. Nicméně chceme-li veřejnosti a zároveň vlastníkům památkově chráněných uměleckých děl mnohdy evropského významu garantovat kvalitu restauráto­rských zásahů, jeví se profesní komora jako jediné komplexní řešení. V zahraničí včetně Slovenska se osvědčilo.

Tzv. česká restauráto­rská škola (tradice) měla kdysi vynikající mezinárodn­í pověst. Neměli bychom se pokusit o její oživení?

Zlatým pravidlem legislativ­ní práce je, že vše, co může, ale nemusí být upraveno zákonem, takto upraveno být ani nesmí. Jestliže zákonné omezení musí existovat, pak by mělo být racionální a důsledné, aby splnilo svůj společensk­ý cíl a dalo se spravedliv­ě vymáhat. Zatím doufejme, že se letošní návrh památkovéh­o zákona ministerst­vu kultury nakonec přece jen podaří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia