Lidové noviny

Nešťastné dítě bývá útočné

- MARTIN JEŽEK

Pojem syndrom vyhoření se používá převážně v souvislost­i s prožitkem duševního vyčerpání z povolání, konstatuje psycholožk­a Jeanette Vrtková, která má ordinaci v brněnském centru Psychoprof­i, kde se věnuje zejména psychotera­pii dětí.

„Za určitých okolností se samozřejmě mohou s podobným prožíváním setkat i děti. Avšak jen v určitých aspektech. Dovedu si například představit nadějného mladého houslistu, který tráví hodiny

denně cvičením na hudební nástroj a na jiné činnosti či koníčky mu nezbývá čas. Pak dochází k sociální izolaci dítěte a v důsledku jeho přetížení skutečně až k vyhoření. Podobná situace může nastat ve sportu, když se mladý sportovec bude věnovat každodenní­m tréninkům a sportovním soustředěn­ím. Jde prostě o to, aby stále převažoval­a radost z koníčku nad výkonem,“upozorňuje psycholožk­a Vrtková.

Dodává, že spíše než se syndromem vyhoření se u dětí setkává s jejich přetížením. „To může vyústit až do psychosoma­tických obtíží, úzkostí, fóbií, sebepoškoz­ování nebo diet. Všechny tyto obtíže mají zpravidla společného jmenovatel­e a tím je duševní nerovnováh­a. Pak samozřejmě je třeba hledat příčinu, která ji způsobuje,“pokračuje Jeanette Vrtková. V poslední době jsou podle ní tyto problémy, které můžeme obecně shrnout jako dětské deprese, častější.

K uvedeným příznakům dětské deprese by ještě Jeanette Vrtková přidala agresivitu. Nešťastné dítě bývá útočné, zvýšeně impulzivní a trpí nízkou sebekontro­lou.

Obraz deprese

„Samozřejmě, že se občas setkáme s dítětem, které je dlouhodobě smutné, skleslé, lítostivé nebo unavené. To je obraz deprese, jak ji známe u dospělých. U dětí však není zas tak častý. Na druhou stranu ale takové dítě nezůstává bez povšimnutí mezi skupinou zdravých dětí, které jsou běžně veselé, živé, energické. Ne vždy si však tohoto chování všimne rodič. Obzvláště u jedináčka, nebo tam, kde je genetická zátěž depresivní­ho syndromu a rodič trpí podobným prožíváním,“říká psycholožk­a.

Vnějších vlivů způsobujíc­ích depresi u dětí může být krom zmíněných genetickýc­h predispozi­cí mnoho.

„Ze své praxe mohu jmenovat rozvod rodičů, úmrtí nebo vážnou nemoc v rodině, stěhování a ztrátu kamarádů, nezakořeně­nost, šikanu nebo nešťastnou lásku. Mohou to ale také být vysoké nároky rodičů na výkon a zmíněné přetížení, které dokážou depresi nastartova­t,“zdůrazňuje Jeanette Vrtková.

Spokojený rodič

= spokojené dítě

Právě rodiče mívají na depresi svých dětí nemalý podíl. „Jako rodiče děláme samozřejmě chyby všichni. Neměli bychom se za ně ale obviňovat, spíše se je snažit napravovat. Spokojený rodič se totiž povětšinou rovná spokojeném­u dítěti. Takže bychom měli začít u sebe: pečovat o své zdraví v celém bio-psycho-socio-spirituáln­ím rozsahu. Potom totiž dáme i svému dítěti to nejlepší ze sebe a ono bude schopno budovat svoje vlastní vnitřní zdroje a copingové, tedy zvládací strategie v obtížných životních situacích,“míní brněnská psycholožk­a.

Právě způsob, jak zvládají rodiče a další dětské vzory různé životní situace, je pro dítě velmi důležitý. Vnímá ho, pamatuje si ho a značně ovlivňuje model jeho chování v náročných životních situacích. Pokud má rodič tendenci k depresivní­mu prožívání, o to pro něj bývá těžší zpracovat ztrátu, smutek, nespokojen­ost se sebou, svým vzhledem, výkonem. Stejné pak často platí i pro dítě.

Jak se zbavit černé můry

Podle psycholožk­y Jeanette Vrtkové je důležité sklony k vlastnímu depresivní­mu prožívání podchytit včas.

„Musíme si uvědomit, co nám konkrétně chybí, a aktivně sami nebo s pomocí rodiny, přátel nebo psychologa či psychiatra situaci řešit. Někomu pomáhá udržovat si pocity štěstí sportem. Jiný potřebuje sdílení, svěřit se, popovídat si, pobrečet si, aby tak našel novou životní sílu. Za podpory odborníka pak půjde o nácvik relaxací, psychotera­pii, případně užívání psychofarm­ak. Bohužel, velká část populace řeší deprese rovnou léky, v horších případech alkoholem nebo drogami, aniž by vyzkoušeli, zda je nad hladinou neudrží přirozeněj­ší prostředky.“

U dětí je pak podpůrný proces podle psycholožk­y Vrtkové poněkud jiný, vždy v závislosti na věku. „Pro nejmenší praktikuji jiné relaxace než pro dospělé, většinou tak, aby je to bavilo. Například relaxačním­i pohádkami s autogenním tréninkem, pohybovými cvičeními založenými na progresivn­í relaxaci nebo imaginací příjemných představ. Psychotera­pie pak neprobíhá formou dialogu, ten je až do pubertální­ho věku dětem spíše nepříjemný, ale hrou. Ta je dorozumíva­cím jazykem malých dětí. Samozřejmě možností forem dětské psychotera­pie je mnohem víc a rodiče se nemusí obávat, že jejich dítě bude vystavován­o něčemu nepříjemné­mu,“uzavírá brněnská psycholožk­a.

O syndromu vyhoření se se zpravidla hovoří v souvislost­i s dospělými. U dětí se vyskytuje spíše dětská deprese, která se od „dospělého“vyhoření liší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia