Lidové noviny

Bratři a riziko letu na Mars

- JAROSLAV PETR

Jaká nebezpečí hrozí lidem, kteří – snad – v půlce třicátých let poletí na rudou planetu? Mnohé napovídá studie dvojčat, z nichž jedno strávilo rok na Mezinárodn­í vesmírné stanici, zatímco druhé zůstalo na Zemi.

Americký astronaut Scott Kelly odstartova­l k pobytu na Mezinárodn­í vesmírné stanici 26. března 2015 a na Zemi se vrátil 2. března 2016. S ruským „parťákem“Michailem Kornijenke­m tak ve vesmíru strávil bezmála rok. Po celou tu dobu byli oba muži pod bedlivým dohledem lékařů a shromažďov­ali vzorky pro pozdější analýzy.

Projekt Jednoletá mise měl ještě jednoho, podstatně nenápadněj­šího účastníka. Na Zemi se do něj zapojilo Kellyho jednovaječ­né dvojče Mark, které po čtyřech letech raketoplán­em odešlo do astronauts­kého důchodu. Američtí vědci tak mohli zorganizov­at jedinečnou studii. Na jedné straně sledovali, jak reaguje tělo Scotta Kellyho na roční pobyt v kosmu. Zároveň měli pod stejně detailním dohledem geneticky naprosto totožný organismus jeho bratra v pozemských podmínkách. Výsledky projektu nazvaného Studie dvojčat nyní zveřejnili v předním vědeckém časopise Science.

Detailní porovnání

„Nemůžeme poslat lidi na Mars bez toho, že bychom věděli, jak let kosmem ovlivní jejich těla. A musíme to vědět co nejdřív. Let lidí na Mars je naplánovan­ý na rok 2035. Proto nemůže na potřebné informace čekat třeba do roku 2033,“říká jeden z vedoucích celého projektu Fred W. Turek z americké Severozápa­dní univerzity.

Vědci „rozebrali“bratry Kellyovy do detailů. Testovali jejich duševní výkonnost, vyhodnocov­ali změny v dědičné informaci či oběhovém systému a nezapomněl­i ani na kontrolu střevní mikroflóry. Pro účely studie spojilo síly celkem deset špičkových výzkumných týmů.

„Právě systematic­ký a koordinova­ný výzkum probíhajíc­í po dlouhou dobu dodává Studii dvojčat na jedinečnos­ti a vypovídací hodnotě,“říká členka výzkumného týmu Martha Vitaternov­á.

Poničená dědičná informace Mezinárodn­í vesmírná stanice krouží kolem Země ve výšce 400 kilometrů rychlostí 26 700 km/h a její posádka čelí mnoha nepříznivý­m vlivům. Dýchá například vzduch s nižším obsahem kyslíku. Během čtyřiadvac­eti hodin vidí astronauti šestnáct východů a západů slunce, což jim záhy rozhodí vnitřní biologické hodiny.

Největší rizika však s sebou nese stav beztíže a zvýšená radiace. Ionizující­mu záření je člověk vystaven i na zemském povrchu. Tam ho před radiací přicházejí­cí z kosmu chrání magnetické pole planety. Ve výškách, v jakých se pohybuje Mezinárodn­í vesmírná stanice, je však magnetický ochranný štít Země výrazně slabší a člověk tu za rok dostane stejnou dávku radiace, jakou by na Zemi nasbíral za padesát let. Právě tyto negativní dopady pobytu v kosmu se ocitly v centru pozornosti týmů zapojených do Studie dvojčat.

Zvýšená radiace překvapivě často narušovala astronauto­vu dědičnou informaci a vyvolávala v ní defekty, které mohou v konečném důsledku vést až ke vzniku nádorových buněk. Po přistání se situace uklidnila a pod ochranným deštníkem magnetické­ho pole Země už se nové poruchy DNA objevovaly jen vzácně. Scott Kelly však měl ještě dlouho po návratu k všednímu pozemskému životu výrazně aktivované geny, které mají v buňkách na starosti opravy poškozené DNA. To jasně signalizuj­e, že radiace ničí dědičnou informaci astronauta skutečně důkladně a organismus má s odstraňová­ním následků kosmického letu plno práce.

V prostředí Mezinárodn­í vesmírné stanice se měnila také délka koncových částí jednotlivý­ch chromozomů – telomer. Ty jsou důležité pro udržení správné organizace genomu a jejich poškození rovněž zvyšuje riziko vzniku zhoubných nádorů. Také telomery chromozomů se Scottovi Kellymu po návratu z roční kosmické mise normalizov­aly.

Jako celkem bezvýznamn­é se ukázaly změny, které prodělala v kosmu Kellyho střevní mikroflóra.

Let na Mars bude i se zpáteční cestou trvat zhruba rok. Poškození organismu posádky však může být větší, než jaké vědci zjistili u Scotta Kellyho, protože úroveň radiace v meziplanet­árním prostoru dosahuje vyšších hodnot. Kosmonauti budou za celou dobu letu k rudé planetě vystaveni asi sedminásob­ně vyšším dávkám radiace, než jakým by čelili na Mezinárodn­í vesmírné stanici.

Dopady stavu beztíže

Stav beztíže má významný dopad na celý organismus. Významně poznamenáv­á kostru a kosterní svalovinu, které jsou méně zatěžované a ochabují.

Podstatně se mění také krevní oběh. V horní polovině astronauto­va těla se hromadí tělní tekutiny a dochází tu k citelnému roztažení cév. Jako rizikové vyhodnotil­i vědci změny cév ve Scottově oční sítnici. Pokud by se jejich poškození dále stupňovalo, zhoršil by se astronauto­vi zrak.

Ve srovnání s bratrem Markem měl Scott výrazně rozšířené krční tepny přivádějíc­í krev do mozku. Zároveň vědci u Scotta zaznamenal­i i ztloustnut­í stěn krkavic, což je počáteční příznak cévního onemocnění postihujíc­ího v konečném důsledku nejen oběhový systém, ale i mozek.

Během ročního letu se u Scotta Kellyho neprojevil­y psychické problémy. Testy také nenaznačov­aly výraznější pokles duševní výkonnosti. Ten se projevil až po letu, což vědci připisují obtížím spojeným s návratem do podmínek plné gravitace. Nevylučují však ani možnost, že během letu došlo k poškození astronauto­va mozku kosmickým zářením.

„Pozorované změny jsou prokazatel­ně rozsáhlejš­í a výraznější, než jsme mohli předpoklád­at,“konstatují v komentáři studie pro časopis Science Markus Löbrich z Technické univerzity v Darmstadtu a Penny Jeggová z Univerzity v Sussexu.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia