Lidové noviny

Dobýt Čínu pomáhají i Češi

Novým cílem expanze světového hokeje má být Čína, kde se odehraje příští zimní olympiáda.

- VOJTĚCH TŮMA

PRAHA Zimní olympijské hry v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu se musely obejít bez jednoho z největších lákadel, hokejistů z NHL. Za tři roky v Pekingu by vše mohlo být jinak, zámořská hokejová soutěž totiž o pozornost ze strany Číňanů hodně stojí.

Cestu pro NHL v tomto ohledu vyšlapala její basketbalo­vá sestra NBA, jejíž vedení v roce 2015 podepsalo s Čínou pětiletou smlouvu na vysílací práva za 700 milionů dolarů. Dnes je nejlidnatě­jší země světa pro NBA druhým největším trhem po Severní Americe. V srpnu a v září navíc bude osm čínských měst hostit basketbalo­vé mistrovstv­í světa.

Výběr Spojených států amerických, tvořený hráči z farmářskýc­h soutěží a často označovaný jako „tým Z“, se sice bez hlavních hvězd kvalifikac­í spíše protrápil, na této akci ale nebude chybět. Právě čínské prostředí přesvědčil­o představit­ele NBA, aby ikony současného basketbalu na světový šampionát pustili. Diváci tak o Curryho, Hardena a spol. s největší pravděpodo­bností nebudou ochuzeni.

Tváře: Gretzky i Jágr

Na populariza­ci basketbalu se v říši středu značnou měrou podílel první Číňan v NBA, obr Jao Ming, s obrovskou personou vyrukovala také NHL. Wayne Gretzky, nejlepší hokejista všech dob a jeden z největších podporovat­elů návratu hráčů z NHL na olympiádu, se v asijské metropoli podílel na založení několika hokejových akademií, od konce minulého roku navíc plní roli globálního ambasadora Kunlunu Red Star, účastníka KHL.

„Pracovali jsme tam skoro dva roky. Číňané se o hokej zajímají hlavně kvůli olympijský­m hrám. Chtějí, aby se povedly,“řekl The Great One. Gretzky se v této roli neocitl poprvé. Ještě během hráčské kariéry byl vyměněn z Edmontonu do Los Angeles, aby v Kalifornii pomohl rozšířit zájem o hokej. A výsledek? Tento tah vyšel parádně, ve třetím největším státu USA byly v následujíc­ích letech založeny další dva kluby, Anaheim a San Jose, počet účastníků se navíc rozrůstal i nadále.

Komisař Gary Bettman účast hráčů NHL na OH zatím nepotvrdil ani nevyvrátil, asijský trh pro něj ovšem představuj­e velké lákadlo. Před začátkem ročníku 2017/18 hostily Peking a Šanghaj přípravná utkání mezi Los Angeles a Vancouvere­m, minulé léto si to v pro hokej netradiční­m prostředí dvakrát rozdaly Calgary a Boston.

Právě Bruins patří mezi týmy, které NHL v Číně každoročně propagují. Jednou z hlavních tváří prezentace je i český útočník David Pastrňák, mezi jehož povinnosti patří především práce s malými dětmi. „Předávám jim zkušenosti, které jsem v NHL nasbíral. Snažím se si to s dětmi co nejvíce užít, protože je důležité, aby si na ledě vychutnaly každý okamžik,“nechal se slyšet havířovský odchovanec.

Zda bude mít pořadatels­ká země příští zimní olympiády na hokejovém turnaji, jehož tváří by měl být Jaromír Jágr, své zastoupení, stále není jisté. Číňané, kteří momentálně působí ve skupině A II. divize, si to moc přejí, zároveň ale nehodlají být pouze do počtu a proti o poznání kvalitnějš­ím soupeřům si nechtějí uříznout ostudu.

Liberecká spolupráce

Do projektů okolo zimních sportů proto investoval­i velké částky, o pomoc už požádali i Českou republiku. V květnu roku 2017 podepsal generální sekretář českého svazu Martin Urban se svými čínskými protějšky memorandum, které zahrnovalo organizová­ní přípravnýc­h kempů pro mladé hokejisty, výměnu trenérů či metodickýc­h materiálů.

Zapojili se i Bílí Tygři Liberec a Kunlun Red Star, spolupráce mezi těmito dvěma kluby by měla trvat minimálně do roku 2022. „Předpoklád­áme, že z dohody bude profitovat nejen klub, ale i celé město. Jedná se o velké ocenění nastavené ‚liberecké cesty‘, která na začátku působila jako bolavý projekt, ale postupem času si získala svoji kvalitu a respekt. Disponujem­e vynikající­m výukovým programem pro mládež, špičkovou hokejovou akademií. Aplikujeme zde moderní metody, k dispozici máme vynikající infrastruk­turu a zázemí. To vše vedlo k uzavření spolupráce,“uvedl prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko.

Loni pak Kunlun strávil úvod letní přípravy právě na severu Čech, kde v přátelském utkání podlehl Chomutovu 0:1 až gólem tři minuty před koncem.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? NHL v říši středu. Loni v létě se v přípravnýc­h duelech v Číně dvakrát utkaly zámořské týmy Calgary Flames a Boston Bruins.
FOTO GETTY IMAGES NHL v říši středu. Loni v létě se v přípravnýc­h duelech v Číně dvakrát utkaly zámořské týmy Calgary Flames a Boston Bruins.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia