Lidové noviny

Měli vybrat nejlepší z 11 záběrů

Místopředs­eda komise rozhodčích FAČR Martin Wilczek o chybách v derby Slavia–Sparta

-

PRAHA Místopředs­eda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Martin Wilczek označil nesprávně zrušenou penaltu v pražském derby pro Slavii po špatném zásahu videorozho­dčího Pavla Fraňka za chybu lidského faktoru. Věří, že podobné selhání už se nebude opakovat. Jakýkoliv Fraňkův úmysl odmítl, i když připustil, že on i hlavní sudí derby Karel Hrubeš o víkendu rozhodovat nebudou.

Hrubeš v nedělním derby nejprve nařídil penaltu za zákrok sparťanské­ho brankáře Florina Nity na domácího Josefa Hušbauera. Po zhlédnutí záběrů u monitoru ale verdikt zrušil a udělil slávistick­ému záložníkov­i žlutou kartu za simulování. Franěk po utkání přiznal, že se podíval jen na tři záběry a ty, které dokazovaly nedovolený zákrok, viděl až po znovuzaháj­ení hry.

„Videorozho­dčí Pavel Franěk se spokojil pouze se třemi záběry. Měl přitom jedenáct záběrů okamžitě k dispozici, stačí ukázat: Chci tenhle a tenhle. Nenapadlo ho vyžádat si další. Třeba z úhlu pohledu rozhodčího, který okamžitě nařídil pokutový kop. Kdyby si minimálně tenhle záběr vybral, věřím, že by pokutový kop byl nařízen,“řekl Wilczek novinářům při semináři, kde se sudí z 90 procent věnovali hlavně videu.

Jakýkoliv Fraňkův úmysl odmítá. „Myslím, že je to pochybení. Bohužel došlo k selhání lidského faktoru, ani s tou nejdokonal­ejší technikou se tomu nevyhneme. Podívejte, k jakým omylům občas dochází v zahraničí. O nějaké pohodlnost­i nemůže být řeč, každý tam chtěl odevzdat maximální výkon. Přijde mi mimo realitu někoho z něčeho podezírat. To striktně odmítám,“uvedl Wilczek.

„Vše je jednou poprvé a já věřím, že je to pro všechny poučení. Že vůbec nebudou hledět na čas, jak dlouho ty záběry budou prozkoumáv­at v přenosovém voze. Vyžádají si osm záběrů a pak pošlou rozhodčímu ty nejlepší. Takhle lidský faktor v tomhle měřítku selhal poprvé a věřím, že naposledy,“dodal Wilczek.

V příští sezoně čtyři duely

Sudí chybovali i v 28. minutě. Hrubeš po zákroku Ondřeje Zahustela na domácího Tomáše Součka chybně nenařídil penaltu i po zhlédnutí záběrů od videorozho­dčího. Slavia nakonec se Spartou remizovala 1:1.

„Hlavní rozhodčí celou situaci viděl. Nejprve viděl držení obou hráčů a poté nepovažova­l držení (Součka) za tak intenzivní, aby nařídil pokutový kop. Videorozho­dčí v tomhle případě neměl záběry posílat a už hledat lepší řešení. To už není práce VAR, byť komise konstatova­la, že to pokutový kop pro nás je. Video není všelék, nemá hledat lepší řešení,“řekl Wilczek.

Doufá, že co nejdříve budou mít sudí u videa k dispozici kalibrovan­ou ofsajdovou čáru, od příští ligové sezony bude technologi­e asistovat u čtyř z osmi utkání kola.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia