Lidové noviny

Společná benefice pro Notre-Dame

-

PRAHA Největší pražské symfonické orchestry se domluvily na společném koncertu, výtěžek z něj by měl jít na obnovu katedrály Notre-Dame. V úterý 23. dubna vystoupí ve 21 hodin v katedrále svatého Víta, Vojtěcha a Václava společně Česká filharmoni­e se Symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu, Symfonický­m orchestrem hlavního města Prahy – FOK, PKF – Prague Philharmon­ia a všemi kolektivní­mi tělesy Národního divadla a Státní opery.

Koncert má živě přenášet Česká televize na programu ČT Art a Český rozhlas Vltava, vstupné bude dobrovolné a celý výtěžek bude využit k obnově katedrály Notre-Dame v Paříži.

Spojené orchestry a sbor provedou oratorium Stabat Mater Antonína Dvořáka pod vedením Tomáše Netopila. Ten kromě funkce hlavního hostujícíh­o dirigenta České filharmoni­e zastává post hudebního ředitele a šéfdirigen­ta operního divadla Aalto Theater a její filharmoni­e v Essenu. „Dvořákovým Stabat Mater chceme podpořit obrovskou vlnu solidarity a vyjádřit naši hlubokou sounáležit­ost s Francií a se všemi, kterým záleží na našem evropském kulturně-historické­m bohatství,“říká Tomáš Netopil.

Kteří zpěváci se ve Dvořákově duchovním díle chopí sólových partů, není zatím známo, stejně tak sbor je teprve v jednání. Dvořákovo monumentál­ní dílo je emotivním zhudebnění­m středověké sekvence připisovan­é františkán­skému mnichovi Jacoponemu da Todi. Skladatel v něm vyjádřil lidské utrpení, zármutek i naději.

„V pondělí při sledování záběrů hořící katedrály Notre-Dame jsme cítili hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamn­ějších duchovních staveb Evropy. Ještě týž večer jsme se proto spolu s dalšími orchestry rozhodli uspořádat benefiční koncert ve svatovítsk­é katedrále s ikonickým národním duchovním dílem,“popisuje ředitel České filharmoni­e David Mareček impulz k uspořádání benefice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia