Lidové noviny

Nákupní taška babiček je zas v módě

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

MĚLNÍK V dílně U Krejčíků drnčí šicí stroje. Ženy na nich zhotovují síťové tašky, které musí být jedna jako druhá, s přesným počtem ok a danou velikostí držadel. Jsme v chráněné dílně, která zaměstnává lidi s duševním postižením a spolupracu­je nejen s Karolínou Pechovou, zakladatel­kou firmy Česká síťovka. Dvanáct šiček tu každý měsíc vyrobí tři tisíce síťovaných tašek. I když podnikatel­ka spolupracu­je i s dalšími chráněnými dílnami po celé republice, ta mělnická je pro síťovku největší výrobnou.

„Chtěla jsem, aby naše výroba měla nějaký přesah. Říkala jsem si, že by bylo fajn pomoci těm, kdo jsou sociálně znevýhodně­ni. Spolupracu­jeme už sedm let a za tu dobu se holky ve výrobě síťovek skvěle vytrénoval­y,“chválí Pechová šičky, které pracují s velmi nepoddajný­m síťovým materiálem. Neustále se hýbe a pod nevytrénov­anýma rukama snadno klouže. Šije se z něj hned několik různých modelů nákupních tašek.

Podnikatel­ka Karolína Pechová vlastní ochrannou známku i průmyslové vzory na cípaté tašky, síťované koše s pevnými uchy, extra pružné modely nebo hustooké síťovky přes rameno. „Dále máme užitný vzor na kabelku s vnitřní vyměniteln­ou kapsou. Naše společnost také vlastní licenci na užívání známky Český výrobek,“dodává Pechová, která všechny vzory a tvary tašek vymýšlí sama.

Nápad dodala babička „Nenechám se omezovat tím, když mi někdo řekne, že něco nejde. Nápadů jsem měla vždy mraky, ale nikdy jsem neměla nikoho, kdo by mi je vyrobil. Výrobní kapacity v Česku jsou přece jen velmi omezené,“řekla Pechová.

Před výrobou síťovek vystudoval­a kulturolog­ii, kterou prý při podnikání využije každou chvíli. „Budování značky je o myšlení v souvislost­ech. Mísí se tu česká historie, patriotism­us, ekologie i udržitelno­st. A v neposlední řadě je tu sociální přesah,“dodává.

K výrobě legendární nákupní tašky přivedla Karolínu Pechovou její babička, která před několika lety vytáhla síťovku ze své skříně. To, co se Karolíně Pechové podařilo, je udělat z nákupní tašky na pečivo, vánočního kapra, ale i nápoje ve skleněných lahvích, znovu vytvořit nejen tašku ideální na nákup, ale i módní retro doplněk.

„Začala jsem tehdy pátrat. Síťovky sice v Česku už několik firem vyrábělo, ale jen z umělých materiálů a vše to byly jen takové hurá akce. Já chtěla zkusit navázat na kořeny Vavřína Krčila, který tašku vymyslel v roce 1926,“vzpomíná Pechová na vynálezce slavné síťovky.

K takzvanému síťkování se rodák ze Žďáru nad Sázavou dostal díky své matce, jíž pomáhal s výrobou síťovaných čepců, aby přispěl rodičům do rodinného rozpočtu. Později se podnikavý Krčil vypracoval na obchodního zástupce firmy Jaro J. Rousek, přes niž se síťovkami expandoval do zahraničí. Příznivému podnikání ale přetrhla nit takzvaná móda zkracování, podle níž začaly dámy preferovat krátké účesy. Síťované čepce tak přišly o zákaznice.

Vavřín Krčil se ale ze změny rychle vzpamatova­l a odstartova­l výrobu síťovaných tašek z umělé hedvábné příze. Z jeho podniku tehdy odcházely tašky ve tvaru koše v různých velikostec­h, síťovky přes rameno, síťované batohy, loketní tašky i velké modely na balony. Hitem se staly nejen v Českoslove­nsku, ale i za hranicemi. Tam se do výroby pustilo hned několik dalších výrobců, protože Krčil si nápad na síťovku nenechal včas patentovat. Po druhé světové válce přešel jeho podnik na výrobu síťovek pod Ústředí lidové a umělecké výroby. Taška byla neodmyslit­elnou výbavou na nákupy až do začátku 90. let minulého století.

Dnes je Karolína Pechová v kontaktu s potomkem Vavřína Krčila, s nímž se náhodou setkala na trzích v Berouně. „K našemu stánku tehdy přišel nějaký pán a rozpovídal se o tom, jak je strašně rád, že se konečně našel někdo, kdo síťovky dělá srdcem. Až pak se mi představil jako Krčilův vnuk,“vzpomíná Pechová na Romana Krčila, který dnes žije ve Ždáru nad Sázavou, stejně jako kdysi jeho děd Vavřín. Výrobě zavazadel ze síťoviny se Krčilův vnuk nikdy nevěnoval, s výrobkyněm­i síťovek ale aktuálně připravuje malou expozici pro místní muzeum, v němž chtějí návštěvník­ům představit, jak šel čas se slavnou nákupní taškou.

Česká síťovka dnes vyrábí dvanáct barevných variant z pružné bavlny, z pevného bambusu nebo z umělých vláken. Díky nim se síťovka lehce vejde i do kapsy, s nákupem se ale dokáže roztáhnout do rozměrného vaku.

Ten unese i 15kilogram­ovou zátěž. „Taška se nikdy neprověsí až k zemi. Testovali jsme ji dokonce i s lidmi. Dvouleté i čtyřleté dítě se do ní s přehledem vejde,“vtipkuje Karolína Pechová. „Nějaký čas nám trvalo, než jsme rozměr síťoviny vychytali. Měli jsme spoustu omylů, protože vlákno neustále pracuje. Za pět let výroby jsme to ale doladili.“

Při šití se nesmí zapomenout ještě na dřevěný korálek s logem firemní značky. „Surový korálek se vyrábí v Albrechtic­ích v Jizerských horách. V Čáslavi na něj vypálí laserem logo a pak jede k nám. Pomalu se ale snažíme růst, aby výroba mohla být v budoucnu pod jednou střechou,“plánuje Pechová a mezi prsty převaluje dřevěný korálek, který bude zdobit síťovky ušité speciálně pro islandské pekařství v Praze.

Důležití zákazníci: firmy

Právě další firmy jsou pro Českou síťovku důležitými zákazníky. Tašky s oky si už od Karolíny Pechové pořídila mezinárodn­í stavební firma, výrobci limonád i piva, automobilk­a nebo spořitelny. „Na síťovku dáme jejich logo a zabalíme ji podle přání jako reklamní předmět. Přišlo to k nám úplně samo a šlo to samospádem,“pochvaluje si.

Na výrobě střihově náročnější­ch modelů Pechová spolupracu­je s dalšími třemi švadlenami v Praze. S nimi právě vymýšlí nový model, který není až tak nákupní taškou, jako spíše plnohodnot­nou kabelkou. Vyrobenou z černých a zlatých lesklých provázků ji Karolína Pechová právě testuje. „Snažíme se ze síťovky udělat módní vlnu, nejen tašku na nákup. Takový módní doplněk,“ přejíždí Pechová rukou po síťovaném těle tašky. Její oka jsou pletená ručně metodou krosienkov­ání z rámu.

Síťovka byla od 20. let minulého století legendární nákupní taškou. Po pádu komunismu ji ovšem nahradily igelitové tašky, které se rozdávaly zdarma. Před sedmi lety výrobu tašek s oky rozjela kulturolož­ka Karolína Pechová.

Tašky od 90 do 500 korun Novinka je ovšem speciální tím, že kromě síťovaného těla obsahuje neprůhledn­ou odepínací kapsu, do níž je možné dát i drobnější předměty.

Všechny síťované tašky jsou k dostání od 90 do 500 korun nejen na firemním e-shopu, ale také v 70 prodejnách se zdravou výživou, designem či delikatesa­mi. Síťovku ale znovu objevují i čeští designéři oděvů. Karolína Pechová právě s dvěma tvůrci spolupracu­je na výrobě oblečení, které obsahuje prvky síťoviny. Ostatně rozšíření nákupních a volnočasov­ých tašek nejen o kabelky, ale i trička je dalším plánem na rozvoj byznysu majitelky České síťovky.

Se síťovkou jsem chtěla navázat na Vavřína Krčila, který tašku vymyslel v roce 1926. Karolína Pechová majitelka firmy

 ?? FOTO GEOCACHING.COM ?? První továrna na síťovky Vavřína Krčila ve Stržanově
FOTO GEOCACHING.COM První továrna na síťovky Vavřína Krčila ve Stržanově
 ??  ?? Tři tisíce síťovek měsíčně vyrobí chráněná dílna na Mělnicku
Tři tisíce síťovek měsíčně vyrobí chráněná dílna na Mělnicku
 ??  ?? Taška České síťovky unese 15kilogram­ovou zátěž
Taška České síťovky unese 15kilogram­ovou zátěž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia