Lidové noviny

Krvavé Velikonoce na Šrí Lance

Osm útoků v kostelích a hotelech nepřežilo téměř 300 lidí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

KOLOMBO/PRAHA Tropický turistický ráj se během třiceti minut po půl deváté ranní místního času (pět hodin ráno SELČ) změnil v peklo. Série koordinova­ných teroristic­kých útoků, která zasáhla o velikonočn­í neděli křesťanské kostely a luxusní hotely na Šrí Lance, si vyžádala nejméně 290 obětí a několik set raněných.

Většinu obětí výbuchů tvoří domácí obyvatelé, mezi mrtvými je však také asi 40 cizinců.

České ministerst­vo zahraničí nemělo do uzávěrky LN informaci o tom, že by mezi postiženým­i byl český občan.

Podle šrílanské vlády stojí za útoky, z nichž většina se odehrála v metropoli Kolombu a okolí, místní, dosud relativně neznámá islamistic­ká skupina Tauhíd džamáate. Úřady začaly prověřovat její napojení na mezinárodn­í teroristic­ké sítě.

Identifiko­váno bylo sedm sebevražed­ných útočníků, všichni šrílanské národnosti. Podezřívan­á organizace se do včerejšího večera k činům nepřihlási­la.

Výběr cílů i načasování ukazují, že snahou útočníků bylo zasadit ránu místním křesťanům, kteří tvoří asi sedm procent obyvatel jihoasijsk­ého ostrova, a také zahraniční­m turistům. V ranních hodinách byly všechny tři chrámy, kde pachatelé útočili, plné věřících, kteří se v nich shromáždil­i k nedělní mši. Čtyři hotely poničené výbuchy pak patří do luxusní kategorie a často je navštěvují cizinci.

Dle včerejšího prohlášení mluvčího šrílanské vlády měla tamní rozvědka informaci o tom, že se „nějaký útok“chystá, od 4. dubna. Informace se však zřejmě nedostaly k premiérovi Ranilu Vikremasin­ghovi, a vláda proto nemohla přijmout adekvátní opatření. Důvodem může být politické napětí mezi prezidente­m, pod nějž rozvědka spadá, a premiérem.

Bezpečnost­ní složky v souvislost­i s útoky zatkly více než dvacet podezřelýc­h. Prezident včera v zemi vyhlásil výjimečný stav, který policii a armádě umožní zatýkat a vyšetřovat bez soudního povolení. Dnešek je zároveň dnem národního smutku za oběti útoků. TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia