Lidové noviny

Poslance Feriho napadli na koštu

- ELIŠKA NOVÁ

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Poslance TOP 09 Dominika Feriho odvážela v neděli z koštu vín v Boršicích na Uherskohra­dišťsku sanitka. Dvaadvacet­iletého politika tady napadli dva muži, Feri skončil s řeznou ranou na zádech. „Jedu do Hradiště, saniťáci si to nenechali vymluvit. Dostal jsem pár ran do hlavy a není mi nejlíp, tak pro jistotu,“napsal poslanec na svůj twitterový účet, kde celý incident popsal.

Policisté v neděli večer zjistili totožnost obou podezřelýc­h z útoku, jde podle nich o muže z Uherskohra­dišťska ve věku 25 a 48 let. Obvinění do závěrky vydání LN nepadlo. Policie zjišťuje, zda nebyly spáchány trestné činy výtržnictv­í, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví. „Podle dosud zjištěných informací se jedná o ojedinělý konflikt místního charakteru souvisejíc­í zejména se samotným námětem akce a požitým alkoholem,“uvedla v neděli policejní mluvčí Monika Kozumplíko­vá. Policie potvrdila, že pod vlivem byli všichni účastníci incidentu.

Feri mimo jiné naznačil, že mohlo jít o rasově zaměřený útok. „Jel jsem sem už počtvrté na Velikonoce a zkazí to nějací borci, kteří prý říkali něco o negrech,“napsal Feri, který má z otcovy strany předky v Etiopii.

Z nemocnice byl propuštěn v pondělí. „Zašili mi ránu, udělali rentgen a vyšetření a propustili mě,“uvedl poslanec.

Fyzické napadení poslance ostatní politici odsoudili. „Jakékoliv fyzické násilí kvůli politickým názorům je zcela nepřijatel­né. Napadení Dominika Feriho je odsouzeníh­odné a ubohé,“uvedl na Twitteru šéf ODS Petr Fiala. Podobná slova volil i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Další rasový útok na našem území. Ani tentokrát to ale nebudou islamisté, ale ‚skutečně slušní Češi‘. Doufám, že budou přísně potrestáni,“uvedl Feriho stranický kolega a šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Odezva nepřišla jen z politickýc­h kruhů, potyčkou žily i sociální sítě. Zatímco Feri na nich znovu dostal „nakládačku“, byť už jen slovní, oba útočníci se dočkali podpory. Podle některých příspěvků si poslanec celý incident vymyslel, další lidé dodávali, že „měl dostat ještě víc“.

V reakci na komentáře, které útok zpochybňov­aly, Feri na svém twitterové­m účtu v pondělí odpoledne napsal: „Hrachem na stěnu, ale přece jen: mladšího útočníka jsem nikdy předtím neviděl, nemluvil s ním, ani ho nijak neprovokov­al. Staršího totéž, jen s tou výjimkou, že jsem ho na stejné akci potkal dva nebo tři roky zpátky. Tehdy mi vyrazil sklenku z ruky a začal do mě strkat.“

V jednom z komentářů dokonce zazněla výhrůžka pro celou politickou scénu: „Pan Feri dostal, co si sám zasloužil. Je to také vzkaz pro všechny politiky, začněte pracovat pro český národ a přestaňte jím pohrdat. Pokud tak neučiníte, bude vás tento český národ lovit jako škodnou, kterou díky svým činům de facto jste.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia