Lidové noviny

Sluchátka za volant nepatří

-

Zatímco část řidičů používá sluchátka pro telefonová­ní místo handsfree, jiní jejich prostředni­ctvím poslouchaj­í hudbu. Ať už je využití jakékoli, podle ministerst­va jde o zbytečně rizikové počínání. Tím spíše, že moderní auta disponují technologi­emi, které umožňují propojení s mobilem. Poslouchat oblíbené písničky či volat tak lze přímo s pomocí zabudovaný­ch reprodukto­rů ve voze.

Na otázku, jak moc jsou sluchátka za volantem nebezpečná, ovšem neexistuje daty podložená odpověď. Nikdo totiž neeviduje, ke kolika dopravním nehodám v důsledku jejich používání došlo. Policie tento prohřešek řadí do kategorie „nevěnování se plně řízení“, což je každoročně nejčastějš­í příčina havárií. Loni jich bylo takto způsobeno přes 17 tisíc.

Horší než mobil u ucha

Podle Romana Budského z expertní platformy Vize 0 může být telefonová­ní se sluchátky dokonce ještě nebezpečně­jší, než když motorista drží za jízdy přístroj u ucha, což je momentálně nezákonné a hrozí za to pokuta i udělení trestných bodů.

„Když člověk řídí a drží telefon v ruce, dělá něco zakázaného. Většina lidí si to uvědomuje, a tak trochu po očku dává pozor, aby je nikdo neviděl nebo něco neudělali. Oproti tomu používání sluchátek je legální, tak se lidé naplno věnují rozhovoru a jedou klidně i dlouhé minuty, aniž by pořádně vnímali, co se kolem nich děje,“vysvětluje Budský.

Možným následkům riskantníh­o chování se snaží předcházet v některých západoevro­pských zemích. Například Francie zakázala nošení veškerých sluchátek, ať už klasických, či handsfree. Nedodrží-li řidič toto pravidlo, může dostat pokutu 135 eur (zhruba 3500 korun) a tři trestné body.

V Česku zákon tento typ elektronic­kého vybavení výslovně nezakazuje. Motoristov­i však ukládá povinnost věnovat se plně řízení, aby neohrozil bezpečnost a plynulost silničního provozu. A v budoucnu by se to ani nemělo měnit. Represivní přístup jako v zahraničí se u nás podle vyjádření politiků pro LN prozatím nechystá.

Raději prevence

„Sluchátka a poslech hlasité hudby považuji za jednoznačn­ý a prokazatel­ný problém v bezpečnost­i silničního provozu. Jsem ale odpůrcem plošného zákazu,“řekl LN předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratní­k (ANO). „Kdo a jak by to hlídal a prokazoval?“pozastavil se s tím, že mnohem lepší cestou je prevence a důraznější výchova v autoškolác­h.

Podobný pohled mají také poslanci ČSSD, komunisté, lidovci a Piráti. Pro zákaz se vyslovili pouze Starostové a nezávislí. „Je to nebezpečné. Řidiči i jeho okolí,“odůvodnil jejich postoj stručně Jan Farský, šéf poslanecké­ho klubu hnutí.

Postihovat řidiče používajíc­í sluchátka za jízdy momentálně odmítá i ministerst­vo dopravy. Faktorů, které vedou k nepozornos­ti, podle něj existuje řada a nelze všechny řešit zákonnými restrikcem­i.

Počkat nejprve na zkušenosti ze zahraničí a soustředit se zejména na vzdělávání řidičů doporučuje též dopravní odborník Budský. „Neměli bychom řidičům nařizovat vše do úplného detailu. Lidé by pak měli k tomu zákonu averzi a mohlo by to působit akorát směšně,“myslí si.

S kampaní Sluchátka mohou zabíjet přišel již před lety Ústřední automotokl­ub.

Zmiňovaný nešvar se netýká jen řidičů, ale rovněž cyklistů či chodců, u nichž podle expertů může jít o ještě rozsáhlejš­í problém. Nemají totiž podvědomý pocit, že dělají něco nebezpečné­ho jako řízení auta, a tak by se měli alespoň občas podívat kolem sebe.

Pro lidi, kteří se pohybují ve veřejném prostoru, zatímco upřeně hledí do svých chytrých telefonů, se vžilo označení smombies. Jde o kombinaci anglických slov smartphone a zombie.

Neměli bychom řidičům nařizovat vše do úplného detailu. Lidé by pak měli k zákonu averzi a mohlo by to působit akorát směšně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia