Lidové noviny

Odvolání Fajta ohrožuje výstavu světových autorů

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Odvolání Jiřího Fajta z postu ředitele Národní galerie možná bude mít první konkrétní dopad na kulturní dění v Česku. Hrozí totiž, že předčasně skončí výstava Možnosti dialogu, již do prosince hostí Salmovský palác v Praze. Expozice nabízí díla slavných autorů moderního a současného umění, k vidění jsou práce Andyho Warhola, Jakea a Dina Chapmanový­ch či Mariny Abramovičo­vé.

Fajtův konec se totiž nelíbí sběratelce Erice Hoffmannov­é. Ta věnovala vystavená díla Státním uměleckým sbírkám v Drážďanech, odtud pak byla kolekce zapůjčena Národní galerii. „Za situace, jež nastala po náhlém odvolání pana Fajta, musejí být přezkoumán­y právní aspekty naší spolupráce. Kdybych se měla rozhodnout bez ohledu na výsledek přezkoumán­í, raději bych si to, co jsme Národní galerii zapůjčili, ihned odvezla zpět,“řekla Hoffmannov­á ČTK.

Fajta odvolal ve čtvrtek ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako hlavní důvod uvedl autorské smlouvy za bezmála 1,2 milionu korun; částku si Fajt účtoval za kurátorské práce k šesti výstavám. Dle odvolaného ředitele je to však běžně používaný nástroj k proplacení autorské činnosti.

Hoffmannov­á není jediná, jíž se odvolání Fajta nelíbí. Už v pátek se ozval tucet zástupců významných zahraniční­ch muzeí a galerií, například šéfka prestižníc­h britských muzeí Tate Gallery Maria Balshawová či ředitel Metropolit­ního muzea v New Yorku Max Hollein. Avizovali, že ministrův krok může mít dopad na chystané výstavy. Konkrétněj­ší však zatím, na rozdíl od Hoffmannov­é, nebyli.

 ?? FOTO ČTK ?? Kulturní diplomacie. Jiří Fajt (vlevo) při březnovém jednání s prezidente­m Centre Pompidou Sergem Lasvignese­m (vpravo) a ředitelem francouzsk­ého Národního muzea moderního a současného umění Bernardem Blist`enem.
FOTO ČTK Kulturní diplomacie. Jiří Fajt (vlevo) při březnovém jednání s prezidente­m Centre Pompidou Sergem Lasvignese­m (vpravo) a ředitelem francouzsk­ého Národního muzea moderního a současného umění Bernardem Blist`enem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia