Lidové noviny

Zakletý Bern odblokován

Česko konečně obsadí ambasádu ve Švýcarsku. Novou velvyslank­yní by se dle diplomatic­kých zdrojů LN měla stát Kateřina Fialková.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

BERN/PRAHA Velvyslane­cký post ve Švýcarsku, pod který spadá i Lichtenšte­jnsko, je prestižní a žádanou destinací. Navzdory tomu Česko nebylo dlouho schopné najít shodu a post obsadit. Po více než dvouletém výpadku je ale vše odblokován­o a údajně rozhodnuto. Na velvyslane­cký post v Bernu by měla zamířit dosavadní ředitelka odboru mnohostran­ných ekonomický­ch vztahů ministerst­va zahraničí Kateřina Fialková.

Zatím poslední velvyslane­c Karel Borůvka byl ministerst­vem zahraničí z ambasády v Bernu stažen v březnu 2017. Důvodem pro předčasný konec bylo nevhodné vystupován­í jeho ženy Aleny, neúspěšné kandidátky na místopředs­edkyni ČSSD, na sociálních sítích. Borůvková útočila na zaměstnanc­e ministerst­va, novináře i úředníky. Od té doby chybějícíh­o velvyslanc­e ČR zastupuje Irena Valentová, chargé d’affaires ad interim.

Čína v pozadí

Ačkoli Češi ubezpečova­li Švýcarsko, že po Borůvkově stažení obsadí post během několika měsíců, velvyslane­cké křeslo stále zeje prázdnotou. Takový postup není podle diplomatů běžný.

Sbalené kufry na cestu do Bernu měl již před rokem Ladislav Škeřík, v rukách držel i nezbytný souhlas obou přijímajíc­ích zemí, tedy Švýcarska i Lichtenšte­jnska, a měl i stanovený termín pro předání pověřovací­ch listin. Nakonec musel vybalit a zůstat doma. Důvodem byly údajné nesrovnalo­sti s hospodařen­ím Diplomatic­kého servisu, jehož byl Škeřík ředitelem. Diplomatic­ký servis je organizace ministerst­va odpovědná za správu a pronájem budov zastupitel­ským úřadům jiných zemí.

Ambasáda v Bernu se pak patrně stala rukojmím v mocenské hře mezi Hradem a Černínským palácem, sídlem ministerst­va zahraniční­ch věcí. Vedení diplomacie určilo na post ve Švýcarsku právě Fialkovou – a v tu chvíli vypukla „hra nervů“. Spekuloval­o se, že Hrad drží švýcarský post v šachu, dokud neprosadí svého kandidáta do role velvyslanc­e v Číně. Resort zahraničí nominoval do Pekingu současného náměstka ministra Lukáše Kauckého, prezident Miloš Zeman přitom podporoval bývalého viceguvern­éra České národní banky Vladimíra Tomšíka. Ten se také velvyslanc­em v Číně letos v březnu stal a právě on v tomto týdnu uvítá prezidenta, až Zeman popáté coby hlava Česka dorazí na návštěvu asijské velmoci.

Vyřešení situace kolem ambasády v Pekingu dle zdrojů LN konečně odblokoval­o bernský post – Fialková by se do léta měla na ambasádě zabydlet. Podle ministerst­va zahraničí jde o zkušenou kariérní diplomatku: v minulosti byla pravou rukou generálníh­o tajemníka NATO, působila i jako velvyslank­yně v Japonsku.

Její jméno ministerst­vo nicméně odmítlo před získáním souhlasu přijímajíc­í strany potvrdit, což je v diplomacii běžný postup. Velvyslane­c či velvyslank­yně jsou obvykle vybíráni personální radou ministerst­va. Její doporučení je vodítkem pro ministra zahraniční­ch věcí. Právě ten navrhuje jednotlivé velvyslanc­e vládě, odkud po případném souhlasu putuje návrh k podpisu prezidento­vi. Poté je životopis designovan­ého velvyslanc­e zaslán přijímajíc­í zemi, která vysloví (či nevysloví) souhlas – agrément. Po obdržení agrémentu úřad prezidenta ČR vyhotoví listiny, jež pověřují velvyslanc­e a doporučují ho hlavě přijímajíc­ího státu. Teprve pak je možné jméno nového velvyslanc­e oficiálně zveřejnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia