Lidové noviny

Teror si vyžádal stovky obětí

Čtvrtý nejhorší útok ve světě za deset let

- VÍT ŠTĚPÁNEK

KOLOMBO/PRAHA Jindy živé a hlučné ulice šrílanské metropole Kolombo byly včera dopoledne téměř prázdné a pod žhnoucím sluncem se po chodnících pohybovali jen osamocení chodci. Město i celá země se vzpamatová­valy z nejhoršího teroristic­kého útoku, který kdy tropický ostrov zažil.

Atentátníc­i udeřili v ranních hodinách a nikoli náhodou: cílem vrahů byly totiž křesťanské kostely a také hotely. Výsledek je šokující, o život přišlo podle posledních údajů asi 290 lidí, zraněných je více než pět set.

Právě chrámy byly na velikonočn­í neděli – o slavnosti Zmrtvýchvs­tání Páně – plné věřících, kteří do nich dorazili na pobožnosti. Sebevražed­ní útočníci se odpálili v kostele sv. Antonína na severu Kolomba, ve svatostánk­u v nedalekém městě Negombo a v kostele v lokalitě Batticaloa na východním pobřeží Šrí Lanky. Náboženský motiv je tam podle místních úřadů zřejmý.

Všechny čtyři zasažené hotely se nacházejí v Kolombu a náleží do luxusní kategorie. Spekuluje se proto, že cílem atentátů bylo také odradit turisty od návštěvy ostrova a tím poškodit místní ekonomiku i obraz země v zahraničí.

Podle místních úřadů spáchali všechny útoky sebevražed­ní atentátníc­i šrílanské národnosti, kterých mělo být sedm. Včera pak vláda oznámila, že za atentáty stojí místní islamistic­ká skupina Tauíd džamáate. Ta sice byla bezpečnost­ním složkám známá, dosud se jí však připisoval­o pouze sporadické ničení buddhistic­kých soch. K činu se také nepřihlási­la.

Policie po útocích provedla dvě razie v okrajových částech Kolomba a při obou došlo k detonacím. Při jednom z výbuchů přišli o život tři policisté. Bezpečnost­ní složky zatkly přes 20 lidí.

Vraždila mezinárodn­í síť? Podle odborníků na terorismus je nepravděpo­dobné, že malá teroristic­ká buňka by byla schopná spáchat tak dobře koordinova­né hromadné útoky. Stejný názor vyjádřil i šrílanský vládní mluvčí Radžitha Senaratne. „Nevěříme tomu, že útoky provedla čistě domácí organizace (...) Musela do toho být zapojena mezinárodn­í teroristic­ká síť, jinak by nemohli uspět,“řekl mluvčí.

Teroristic­ké útoky na Šrí Lance se staly jedním z témat nedělního poselství Městu a světu (Urbi et orbi), které o Velikonocí­ch tradičně pronáší hlava římskokato­lické církve. „Chci vyjádřit láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí,“komentoval papež František atentáty na Šrí Lance v projevu před desítkami tisíc poutníků ve Vatikánu.

Také muslimská rada Šrí Lanky vyjádřila v souvislost­i s atentáty „hluboký smutek nad ztrátou nevinných životů po útocích, jejichž cílem bylo zjevně vrazit klín mezi etnické a náboženské skupiny“.

Téměř tři stovky mrtvých, které jsou výsledkem nedělních teroristic­kých útoků na Šrí Lance, vracejí deset let po skončení občanské války na tropický ostrov strach z násilí.

Mezi mrtvými jsou i Evropané Většinu obětí atentátů tvoří občané Šrí Lanky, především místní křesťané v kostelích. Podle informací místního ministerst­va zahraniční­ch věcí ale útoky nepřežilo také asi 40 cizinců včetně Evropanů. O život přišlo nejméně pět Britů, tři Dánové, jeden Portugalec a Nizozemec. Mezi mrtvými jsou také Indové, Číňané, Turci, Američané, Australané a jeden Japonec. Do uzávěrky LN neměly žádné informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Krvavé útoky oživily vzpomínky na vleklou občanskou válku, která Šrí Lanku sužovala v letech 1983 až 2009. V ní sice nebyli přímo zapojeni muslimové ani křesťané, nicméně jednalo se též o etnický, respektive náboženský konflikt. Jádrem sporu byla snaha hinduistic­kých Tamilů vytvořit na severových­odě ostrova samostatný stát a separovat se tím od většinovýc­h Sinhálců, kteří vyznávají převážně buddhismus.

Občanská válka si vyžádala přes 100 tisíc obětí a docházelo při ní k častým teroristic­kým útokům mířeným na civilisty. Válka skončila před deseti lety porážkou Tamilů a od té doby byl na ostrově až na několik menších izolovanýc­h incidentů klid.

Útoky sice přišly v samém závěru hlavní turistické sezony, přesto však právě cestovní ruch může být násilím tvrdě zasažen. Návštěvnos­t Šrí Lanky rostla v posledních letech raketovým tempem a příjmy z turistické­ho ruchu již činí více než pět procent hrubého domácího produktu.

Vlády některých západních zemí včetně USA a Spojeného království již včera své občany varovaly před cestami na ostrov. V Česku takové varování zatím vydáno nebylo, nicméně mluvčí internetov­ého prodejce Dovolená.cz Aleš Ondrůj včera oznámil, že na ostrov včera a dnes neodletí asi desítka zákazníků českých cestovních kanceláří.

14. října 2017

Při teroristic­kém útoku v somálském Mogadišu zemřelo nejméně 587 lidí, zhruba 310 bylo zraněno. V oblasti poblíž ministerst­va zahraničí explodoval nákladní vůz naložený výbušninam­i; atentátník mířil původně na letiště, ale kvůli hlídkám se tam nedostal a odpálil nálože dřív. K útoku se nikdo nepřihlási­l, vláda ale podezírala radikály z islamistic­kého hnutí Šabáb napojeného na síť al-Káida. Šlo o třetí nejtragičt­ější teroristic­ký útok spáchaný ve světě.

3. července 2016

Při teroristic­kém útoku příslušník­a hnutí Islámský stát zemřelo v centru Bagdádu nejméně 323 lidí, dalších asi 200 lidí utrpělo zranění.

24. listopadu 2017

Nejhorší teroristic­ký útok v dějinách Egypta: při útoku na věřící v mešitě ve městě Bir al-Abd na severu Sinajského poloostrov­a zahynulo nejméně 311 lidí a přes 100 jich bylo zraněno. Útočníci použili nejprve nálože a pak vešli do mešity a na věřící stříleli. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia