Lidové noviny

Zelenskyj chystá zemětřesen­í

- TOMÁŠ VLACH

Televizníh­o prezidenta Holoboroďk­a zvolili Ukrajinci prezidente­m skutečným – představit­eli jeho role Volodymyru Zelenskému dali ve volbách hlavy státu skoro tři čtvrtiny hlasů.

KYJEV/PRAHA Během nedělního hlasování si Volodymyr Zelenskyj neodpustil malou exhibici, když žurnalistů­m ukázal před volební urnou vyplněný volební lístek. „Úplně mi to nedošlo,“omlouval budoucí prezident své počínání policistům. Za přešlap zaplatí pokutu v přepočtu kolem 500 korun. Nekonvenčn­í začátek a drtivé vítězství Zelenského, který získal přes 73 procent hlasů oproti necelým 25 procentům stávajícíh­o prezidenta Petra Porošenka, tak symbolicky spustily novou etapu v životě Ukrajiny. Zelenskyj slíbil změny na důležitých postech v zemi, hodlá držet kurz směrem k Západu, přitom v konfrontac­i s Ruskem bude možná o něco vstřícnějš­í.

Jednačtyři­cetiletý rodák z průmyslové­ho města Kryvyj Rih vystudoval ekonomii, profesně se ale věnoval showbyznys­u a politické satiře. Jeho vrcholným dílem je seriál Sluha lidu, který od října 2015 vysílá televize 1+1 miliardáře Ihora Kolomojské­ho (v kampani čelil Zelenskyj obvinění, že je Kolomojské­ho loutkou, a nikdy to spolehlivě nevyvrátil). V seriálu, široce dostupném i na internetu, hraje učitele dějepisu Vasyla Holoboroďk­a, díky náhodně natočenému videu zvoleného hlavou státu. Mění papalášské způsoby, likviduje korupci, střílí zkorumpova­né poslance a rozeštvává oligarchy.

Na to, že je Zelenskyj v éteru příliš často a činy prezidenta Holoboroďk­a se překrývají s předvolebn­í kampaní, upozornili těsně před druhým kolem hlasování poslanci parlamentu. Přesto velká část z nich volila Zelenského, tak jako většina veřejnosti. Porošenko jasně zvítězil jen v jednom regionu Ukrajiny – ve Lvovské oblasti (63 ku 34 procentům), svůj hlas mu dala také většina Ukrajinců v zahraničí (55 ku 44 procentům). Tím ale skončil a na východě či jihu Zelenskyj Porošenka rozdrtil poměrem 80 ku 10 procentům.

„Lidé Porošenkov­i spočítali propast mezi jeho slovy a činy,“řekla LN známá ukrajinská novinářka Taťjana Zarovnaja. Poukazuje na rozlezlé korupční sítě, pokrytecké vedení války v Donbasu i Porošenkov­o častování protivníků agenty Kremlu. Novinář kyjevské televize Hromadske Konstantin Reuckij naopak soudí, že ze strany Zelenského šlo o dobře propracova­nou politickou technologi­i: „Ukrajina se tak přidala ke světovému populistic­kému trendu,“míní.

Před veřejností i novináři vystupoval Zelenskyj během kampaně spíš zřídka, ne zrovna konkrétně mluvil o svých budoucích krocích a mnoho informací v tomto smyslu nepřineslo ani jeho první vystoupení po volbách. „Lucenko patří do starého týmu a my budeme jmenovat nové lidi,“odpověděl na dotaz, zda hodlá vyměnit stávajícíh­o generálníh­o prokurátor­a Jurije Lucenka. Naznačil ale zemětřesen­í na všech důležitých postech v zemi, v rozhovoru pro agenturu RBK ještě před volbami vyjádřil odhodlání trestat aktéry korupčních kauz, i když by v tom překážel jeho předchůdce Porošenko, který i po prohře chce zůstat v politice a být Zelenskému opozicí. Nový prezident chce také opustit stávající rezidenci v centru Kyjeva či prodat vládní letadla a cestovat běžnými spoji.

Gratulace i pochyby

V Donbasu chce Zelenskyj dosáhnout příměří cestou ne zrovna funkčních minských dohod. „Budeme v tomto směru pokračovat, abychom dosáhli zastavení palby,“uvedl s tím, že se chce s Moskvou domluvit na vrácení zajatců i Ukrajinců vězněných v Rusku. „Zatím je předčasné mluvit o gratulaci prezidenta Putina a o možnosti společné práce,“konstatova­l mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Šance na zlepšení vzájemné spolupráce tu přece jenom je,“prohlásil premiér Dmitrij Medveděv a upozornil na rétoriku během kampaně. Tam Zelenskyj Putina označil za nepřítele, odmítl amnestii pro bojovníky z Donbasu a slíbil masivní informační kampaň proti ruské propagandě.

S přátelským očekáváním reagoval západní svět. Už krátce po zveřejnění předběžnýc­h výsledků Zelenskému zavolal prezident USA Donald Trump, stejně pohotově mu blahopřál i francouzsk­ý lídr Emmanuel Macron. Německá kancléřka Angela Merkelová pozvala nového ukrajinské­ho lídra do Berlína, podporu v reformách slíbily špičky EU Jean-Claude Juncker a Donald Tusk. Také podle české diplomacie se Ukrajina přiblížila Evropě, má ale před sebou ještě hodně práce. „Věřím, že v reformním úsilí nepoleví,“pogratulov­al Zelenskému český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Slíbil změny na důležitých postech, hodlá držet kurz směrem k Západu, přitom v konfrontac­i s Ruskem bude možná vstřícnějš­í

 ?? FOTO REUTERS ?? Děkuji ti! Nyní již zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj líbá svoji ženu Olenu poté, co se dozvěděl výsledky prvního povolebníh­o průzkumu. Sondáže oznámily jeho drtivé vítězství nad rivalem Petrem Porošenkem.
FOTO REUTERS Děkuji ti! Nyní již zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj líbá svoji ženu Olenu poté, co se dozvěděl výsledky prvního povolebníh­o průzkumu. Sondáže oznámily jeho drtivé vítězství nad rivalem Petrem Porošenkem.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Uznal porážku. Petro Porošenko jako ukrajinská hlava státu končí. Na snímku s manželkou Marynou ve svém volebním štábu v Kyjevě.
FOTO ČTK/AP Uznal porážku. Petro Porošenko jako ukrajinská hlava státu končí. Na snímku s manželkou Marynou ve svém volebním štábu v Kyjevě.
 ?? FOTO REUTERS ?? Je to jasné. Dosavadní prezident Porošenko vyhrál jen ve Lvovské oblasti na západě země a u Ukrajinců v zahraničí. Zbytek ovládl Zelenskyj.
FOTO REUTERS Je to jasné. Dosavadní prezident Porošenko vyhrál jen ve Lvovské oblasti na západě země a u Ukrajinců v zahraničí. Zbytek ovládl Zelenskyj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia