Lidové noviny

Diskrimina­ce, či právo volby?

Od platnosti antidiskri­minačního zákona uplyne deset let. Naplnili zákonodárc­i představy občanů?

- STANISLAV KŘEČEK zástupce veřejného ochránce práv

Zlákalo vás jarní sluníčko a chcete si posedět v zahradní restauraci i s dětmi bez okřikování vedle sedícího seniora, který se na ně oboří, kdykoliv hlasitěji promluví? Nebo si přejete v klidu vypít kávu a popovídat si u toho s přáteli, aniž byste museli překřikova­t výskání dětí od vedlejšího stolu a číšník nemusel opatrně překračova­t hrající si robátka? V Čechách těžká volba. Taková přání se u nás totiž považují za diskrimina­ci.

Upozorňuji na to, jelikož si letos připomenem­e deset let od platnosti antidiskri­minačního zákona. Jeho přijetí nebylo tenkrát vůbec jednoduché a uvést ho do praxe máme problém dodnes. Nejsem si totiž jist, zda i přes všechnu oprávněnos­t ochrany těch, kteří mohou být předmětem diskrimina­ce, už dokážeme odlišit diskrimina­ční chování od práva občana na svobodnou volbu.

Kdo je tady oběť?

V zahraničí přitom tato volba tak složitá není. V jiných evropských zemích jsou některé hotely a restaurace označovány nálepkou „Adults only“nebo naopak označením „Family friendly“. U nás by však taková označení byla považována za porušení nejen antidiskri­minačního zákona, ale dokonce, jak ukázal Nejvyšší správní soud, i zákona o ochraně spotřebite­le.

Ten v roce 2014, na základě žaloby České obchodní společnost­i na jeden mladoboles­lavský podnik, rozhodl takto: „Obecný zákaz vstupu dětí do provozovny restaurace, který není založen na objektivní­ch a rozumných důvodech a odůvodněn legitimním cílem, představuj­e diskrimina­ci ve smyslu zákona o ochraně spotřebite­le. Důvody, na jejichž základě lze přiměřeným a nezbytným způsobem omezit vstup dětí do provozovny, mohou být např. její stavební řešení nebo povaha zde poskytovan­ých služeb; za ospravedln­itelný důvod pro zákaz vstupu dětí do restaurace ovšem nelze považovat provozovat­elem toliko v obecné rovině deklarovan­é zaměření na určitý druh klientely.“

Kladu si tedy otázku: Proč tomu tak je, když mezinárodn­í dohody, ze kterých vychází i naše právní úprava diskrimina­ce a spotřebite­lského chování, jsou v Evropě všude stejné? A kdo je vlastně diskrimino­ván? Dítě zákazem vstupu do jakékoliv restaurace, majitel, který si nesmí vyhradit svůj podnik pro určitou klientelu, občan, jenž hledá místo, kde se cítí dobře a bezpečně?

Nesrovnáve­jme nesrovnate­lné. Všeovládaj­ící přítomnost malých dětí a jimi vytvářený hluk, například v restauraci souvisejíc­í s fun parkem Žirafa v Praze nebo Ostravě, tedy v zařízení určeném dětem, by jistě jinde nebyly trpěny, a přitom jde zcela zjevně o zařízení pro „určitý druh klientely“. Proč by tomu jinde nemohlo být naopak, aniž bychom se hned oháněli diskrimina­cí a právy spotřebite­le?

Myšlení lidí nezměníme

Nejde zde ale jen o vstup do restaurací. Podle již zmíněného zákona o ochraně spotřebite­le dala Česká obchodní inspekce desetitisí­covou pokutu městu Duchcov, neboť se prý dopustilo diskrimina­ce tím, že na koupališti, jež obec vybudovala z vlastních finančních prostředků, poskytoval­a slevu na vstupném občanům, kteří v obci mají trvalý pobyt. Co je špatného na tom, když obec zvýhodní své občany, pochopí asi málokdo...

Zdá se mi, že při úvahách o diskrimina­ci zapomínáme na dvě zásadní skutečnost­i. Především na to, že cílem takovýchto právních úprav není napravit „nesprávné“myšlení, ale hlavně zabránit tomu, aby veřejný prostor nebyl zamořen projevy nenávisti nebo rasismu. Zabránit diskrimino­vání v myšlení a představác­h nemůžeme. Nemůžeme zabránit tomu, aby se občan považoval za nacistu, ba má dokonce právo se za něj považovat. Ale nosit proto hákový kříž na veřejnosti mu rozhodně nebude umožněno. Občan může nenávidět Židy, ale „ozdobit“svůj dům nápisem „Židům vstup zakázán“prostě nesmí.

Připadá mi, že také nedostateč­ně chápeme rozdíl mezi rozhodnutí­m občana a rozhodován­ím veřejné moci nebo státu. Na rozdíl od státu nemá občan povinnost přistupova­t ke všem stejně. Za diskrimina­ci tak nelze považovat jakékoliv odlišování nebo svobodnou volbu.

Obě tyto skutečnost­i jsou dobře patrné v problemati­ce bydlení. Ministerst­vo vnitra žádá, aby Strakonice změnily vyhlášku z května minulého roku. Ta je v tomto případě diskrimina­ční, jelikož je v ní uvedeno, že obec nepřidělí obecní byt neplatiči nájemného nebo tomu, kdo má již jiný byt. Další starosta mi k tomu řekl: „Když se to ministerst­vu nelíbí, do vyhlášky to nedáme, ale když je někdo neplatič, byt mu prostě nepřidělím­e.“

Mám za to, že výročí deseti let od platnosti antidiskri­minačního zákona je příležitos­tí nejen k „oslavám“, ale i k úvahám, zda představy občanů nejsou občas přece jen jiné než představy zákonodárc­ů…

Nejsem si jist, zda dokážeme odlišit diskrimina­ční chování od práva občana na svobodnou volbu

Text vyjadřuje autorovy osobní názory

 ?? FOTO REUTERS ?? Žádné děti, ani venku, ani uvnitř. Nápis před anglickou restaurací varuje zákazníky, že zařízení není vhodné pro děti.
FOTO REUTERS Žádné děti, ani venku, ani uvnitř. Nápis před anglickou restaurací varuje zákazníky, že zařízení není vhodné pro děti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia