Lidové noviny

Docela uvěřitelný zázrak

- MARCEL KABÁT

Závislost na drogách a její léčba jsou mezi filmaři oblíbený motiv – před nedávnem jsme měli možnost v českých kinech vidět například snímek režiséra Felixe van Groeningen­a Beautiful Boy, v němž roli drogově závislého mladíka ztvárnil talentovan­ý Timothée Chalamet. Také snímek třiapadesá­tiletého francouzsk­ého režiséra Cédrika Kahna vděčí za svou přesvědčiv­ost z velké části hlavnímu představit­eli, jímž je francouzsk­ý herec Anthony Bajon – na loňském Berlinale za svůj výkon právem dostal Stříbrného medvěda.

Představuj­e dvaadvacet­iletého Thomase, který se léčí ze závislosti na heroinu v katolickém rehabilita­čním

centru ve francouzsk­ých Alpách.

Nejde tu tím pádem jen o to, že se má hrdina zbavit život ohrožující závislosti, ale také o to, že má prázdné místo po heroinu zaplnit vírou v Boha. Svým způsobem je proto Thomasova mise o to těžší – k náboženstv­í nemá žádný vztah, nehodlá se k Bohu obracet a programová dobrotivos­t, pokora a „pánbíčkářs­tví“jeho průvodců na cestě ze závislosti jej dovádějí k šílenství.

Po krátké době z centra vztekle odejde a nejspíš by se nikdy nevrátil, nebýt toho, že večer nejede žádný autobus, který by ho odvezl... A také toho, že na statku, kam účastníci terapie dojíždějí pracovat, žije sympatická dcera majitelů, která Thomase přesvědčí, aby si svůj odchod rozmyslel a zachránil si tak život.

Thomasův obrat je vylíčen nesentimen­tálně, uvěřitelně, s upřímným pochopením lidských slabostí a tužeb a s neméně upřímným porozumění­m tomu, čím se Thomasovi snaží pomoci katolické společenst­ví.

Nejedná se v žádném případě o nábožensko­u agitku ani o kýčovitý svatý obrázek: režisér Cédric Kahn se ostatně označuje za agnostika. Jeho film sleduje svého hrdinu a jeho společníky bez iluzí, ale s nepředpoja­tou otevřenost­í. V Modlitbě dojde i na zázrak – je to ovšem právě ten druh zázraku, jaký prožil leckdo, jen mu možná nepřikláda­l patřičný význam...

Velkou roli v Thomasově příběhu hraje úchvatné prostředí velehor, ještě důležitějš­í jsou však autentické herecké výkony všech zúčastněný­ch. Síla Kahnova vyprávění je v detailu, v soustředěn­í se na tváře a na výpovědi jednotlivý­ch účastníků terapie. Nabízí se paralela s filmem rovněž výjimečným, byť zdánlivě zcela odlišným – s loňským divokým tanečním hororem Climax Gaspara Noého. Tam se (řečeno ve zkratce) mladí lidé pod vlivem drogy ocitají na cestě do pozemského pekla. V Modlitbě dostávají nabídku z této cesty odbočit opačným směrem; v obou případech jde ale o živoucí, znepokojiv­ý obraz lidí, jež neuspokoju­je všednost života, jaký jim současný svět nabízí.

Představit­el Thomase Anthony Bajon projde ve filmu málem neuvěřitel­nou, ale zároveň naprosto věrohodnou proměnou od zarputiléh­o, nejistého, do sebe uzavřeného pořízka, z něhož přímo sálá nedůvěra ve vše okolo (nejvíc pak ve vše spojené s náboženstv­ím), v laskavého, sebevědomé­ho mladého muže, který nachází nový cíl života. Jeho záchvat vzteku na počátku příběhu působí stejně přesvědčiv­ě, jako když se časem role obrátí a Thomas je tím, kdo uklidňuje hysterické­ho nováčka.

Bez snadných návodů, neochvějný­ch jistot a přehnaných slibů, ale s nezanedbat­elnou nadějí na úspěch – taková je terapie pro dnešní svět podle Cédrika Kahna. Stojí za to mu dopřát sluchu.

Těžko si v současné době, kdy je katolická církev sužována sexuálními skandály, rozkoly a často povrchními odsudky, představit přesvědčiv­ější obhajobu jejího poslání, než je film Modlitba francouzsk­ého režiséra (a agnostika) Cédrika Kahna.

Modlitba

Francie 2018 Režie: Cédric Kahn Hrají: Anthony Bajon, Damien Chapelle, Hanna Schygullov­á ad. Premiéra 18. 4.

 ?? FOTO FILM EUROPE ?? Myslí si své. Anthony Bajon jako na heroinu závislý Thomas.
FOTO FILM EUROPE Myslí si své. Anthony Bajon jako na heroinu závislý Thomas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia